Efficient Den Bosch vernedert Oranje-Rood in Eindhoven

Pijnlijk was de vrijdagavond in Eindhoven voor de mannen van Oranje-Rood. In de Brabantse derby met Den Bosch had de thuisploeg grote delen van de wedstrijd in de Hoofdklasse niks in te brengen. De ploeg van Robert van der Horst kreeg zelfs een pak slaag en een les in efficiëntie van de mannen van Eric Verboom: 2-4.

De overwinning van een week eerder op Almere was met 5-0 al overtuigend voor Den Bosch. Vrijdagavond troffen de geelzwarten een tegenstander van een ander heel kaliber. Maar dat bleek nergens uit. Technische hoogstandjes van Benjamin Stanzl, slimme passes van Mink van der Weerden en de ervaring van Thomas Briels hadden stuk voor stuk geen antwoord op de Bossche werklust. Vanaf minuut een stond de defensie van Oranje-Rood onder druk. Jelle Galema stapte door op Joep de Mol, Noud Schoenaker deed hetzelfde bij Van der Weerden.

Al na vier minuten was het raak voor Den Bosch. Galema versnelde over de achterlijn. Die poging leek op niks uit te lopen, maar Galema ging door. Pielde voorbij doelman Pirmin Blaak – die niet helemaal zeker leek – en plots stond het 0-1 voor Den Bosch. Galema had geen moeite om te juichen op zijn oude club. Met een gebalde vuist en een harde kreet vierde hij zijn treffer.

Jelle Galema viert zijn doelpunt tegen Oranje-Rood. Foto: Orange Pictures / Perry Leuvert

Treffer van Schoenaker

Dat was de eerste kans van de bezoekers. Hoewel kans een groot woord is. De tweede mogelijkheid was ook meteen raak. Die treffer was prachtig. Schoenaker slalomde voorbij de Eindhovense defensie en kreeg zoveel ruimte in de cirkel dat hij kon kiezen in welke hoek hij zijn backhand zou plaatsen. Hij koos voor rechtsboven. Opnieuw had Blaak het nakijken: 0-3.

Het spel Oranje-Rood oogde onzeker, slordig ook. Zoals bij de stopfout van Mink van der Weerden, die de inleiding tot de 0-3 vormde. Fouten die je zelden bij de international ziet. Twee keer tastte hij mis bij een stuiterbal, toen Joaquin Menini de bal doortikte. Over Blaak heen, 0-3. Drie doelpunten, in een wedstrijd die tot dan toe ook maar drie kansen telde.

Een keer moest ook Blaaks collega Loïc van Doren in actie komen, toen hij de voorzet van zijn landgenoot Briels voor zijn goal wegplukte. Moeilijker heeft de tweede, Belgische keeper het niet gehad in de eerste helft. Het werd voor Oranje-Rood zelfs nog erger toen Schoenaker voor zijn tweede van de avond tekende. Blaak had eerst nog een passend antwoord op de strafcorner van Austin Smith, maar niet meer op de rebound, die de goaltjesdief binnen tenniste. Zo was Den Bosch ook efficiënt met zijn strafcorners, toen nummer een direct raak was.

Thibeau Stockbroekx maakt het tweede doelpunt voor Oranje-Rood. Foto: Orange Pictures / Perry Leuvert

Mink van der Weerden

Het stadion juichte, de doelpunten tune werd ingezet en Oranje-Rood leek er direct na rust een wedstrijd van te willen maken toen Van der Weerden met zijn backhand uithaalde. Rakelings vloog de bal naast de goal van Van Doren. Niet veel later was het dan toch raak voor Van der Weerden en zijn ploeg. De eerste strafcorner voor de ploeg van Van der Horst vloog de netten in: 1-4.

De groene kaart voor Thomas Briels en de gele prent voor Niek van der Schoot zorgde ervoor dat de thuisploeg in het derde kwart niet door kon drukken. Het enige kwart dat de ploeg daadwerkelijk de betere was, stond de ploeg grotendeels in ondertal. Toen Den Bosch de wedstrijd met een strafcorner en een dot van een kans definitief in het slot had moeten gooien, was daar Thibeau Stockbroekx met de 2-4. De jonge Belg sloeg een bal uit de lucht binnen. De slotminuten deed de thuisploeg wat het kon, kreeg kansen, maar gescoord werd er niet meer. Zo kwam Oranje-Rood de oppermachtige eerste helft van Den Bosch, niet meer te boven.