HK (H): Moeizame zege Amsterdam, Pinoké verrast Oranje-Rood

Op de vijfde speeldag in de Hoofdklasse Heren boekte Amsterdam een moeizame zege op Klein Zwitserland. Het werd in het Wagener Stadion slechts 1-0. Buurman Pinoké zorgde voor een verrassing door in Eindhoven met 2-1 te winnen van Oranje-Rood. De onderste vier ploegen op de ranglijst leden een nederlaag. Klein Zwitserland dus tegen Amsterdam, Almere tegen Rotterdam (1-4), Hurley tegen Den Bosch (1-2) en Tilburg ging op eigen veld dik onderuit tegen koploper Bloemendaal: 0-5.

Al na de vijfde competitiewedstrijd staat Almere met lege handen. Dit keer nam Rotterdam de drie punten mee naar huis. Met drie zeges en een gelijkspel staan de Rotterdammers inmiddels derde op de ranglijst. Twee van de vier Rotterdamse doelpunten kwamen op naam van Jeroen Hertzberger. Hij passeerde hiermee de legendarische Ties Kruize op de topscorerslijst aller tijden van de reguliere competitie. Hertzberger staat nu op 253 treffers en gaat op jacht naar Bram Lomans, die vijfde staat met 264 doelpunten.

Amsterdam had de handen vol aan Klein Zwitserland. Vorig seizoen eindigde het duel nog in een 5-1 overwinning. Dit keer vielen er minder treffers te noteren. Het bleef bij het ene doelpunt van Micro Pruyser na 54 minuten. De vreugde-uitbarsting van Amsterdam-coach Santi Freixa illustreerde de opluchting bij de Amsterdammers, die na twee remises op rij eindelijk weer eens de volle buit pakten.

Met vier overwinningen uit vijf duels staat Den Bosch op een prachtige tweede plaats op de ranglijst op een punt achterstand op Bloemendaal. De ploeg van coach Eric Verboom had het niet makkelijk met het gepromoveerde Hurley, dat na negentien minuten op voorsprong was gekomen via Matthew Willis. Nog voor rust maakte Austin Smith uit een strafcorner gelijk. De Belg Sebastien Dockier besliste het duel zeven minuten voor tijd in het voordeel van Den Bosch.

Alexander Hendrickx begint bij Pinoké toch aardig uit te groeien tot een fenomeen. Met zijn twee doelpunten uit de strafcorner bezorgde de Belg zijn ploeg de overwinning tegen Oranje-Rood. Zijn tweede treffer viel drie minuten voor tijd, nadat hij Pinoké voor rust al op voorsprong had gezet. Thomas Briels bracht de ploegen na de pauze op gelijke hoogte, maar voorkwam Hendrickx met zijn push een puntendeling in Eindhoven. De Belg leidt de topscorerslijst met negen doelpunten.

Met dertien punten uit vijf duels en 22 doelpunten is Bloemendaal de terechte koploper in de Hoofdklasse. In een regenachtig Tilburg werd de thuisclub met 5-0 verslagen. De doelpunten kwamen van vijf verschillende sticks. Arthur van Doren opende de score uit een strafbal en na rust liep de score op via Floris Wortelboer, Florian Fuchs en Tim Swaen uit een strafcorner. Goaltjesdief Roel Bovendeert pikte ook weer zijn doelpuntje mee. De aanvaller staat op zeven treffers. Een tweede lichtpunt was de rentree van Jorrit Croon.

HGC en Kampong kwamen dit weekend niet in actie in de Hoofdklasse vanwege verplichtingen in de EHL.

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de vijfde speeldag in de Hoofdklasse Heren en de vierde speeldag in de Promotieklasse en Overgangsklasse.