HK Heren: Almere nog zonder zege, Den Bosch zeldzaam goed

Komende zondag staat de elfde speelronde in de Hoofdklasse Heren op het menu. Almere wacht als enige club nog op een overwinning, Mink van der Weerden staat tegenover zijn favoriete tegenstander in de Hoofdklasse en Roel Bovendeert jaagt bij Bloemendaal op een persoonlijk record.

Almere – Tilburg

Almere heeft als enige ploeg in de Heren Hoofdklasse dit seizoen nog geen overwinning geboekt.

In elk van zijn voorgaande drie seizoenen op het hoogste niveau had Almere halverwege de competitie al een keer gewonnen en beschikte telkens over minimaal vier punten.

Almere en Hurley zijn de enige twee teams in de Heren Hoofdklasse die dit seizoen op eigen veld geen enkel punt veroverden.

Overige stats
5
Almere verloor zijn laatste vijf thuiswedstrijden op rij, sinds een 3-1 thuisoverwinning op SCHC op 12 mei van dit jaar.

16 Deegan Huisman maakte in de Hoofdklasse al zestien doelpunten, alle velddoelpunten. Geen enkele andere speler maakte meer dan acht velddoelpunten voor de Flevolanders.

36 Tilburg won zijn laatste competitiewedstrijd, maar heeft sinds maart-april 2018 (36 duels op rij) geen opeenvolgende zege geboekt in de Hoofdklasse.

Scheidsrechters Michiel Otten en Maurits van den Wall Bake

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

 

Amsterdam – Den Bosch

Den Bosch won in de reguliere competitie slechts één van zijn 27 uitwedstrijden tegen Amsterdam. Die zege kwam tot stand op 9 oktober 2016, toen de Brabanders met 1-2 wonnen dankzij goals van Noud Schoenaker en Dylan Wotherspoon.

Den Bosch heeft nu al 21 punten veroverd dit seizoen. Slechts één keer had de ploeg halverwege het Hoofdklasse-seizoen nog meer punten. In 1996/97 had de ploeg er, omgerekend naar drie punten voor een overwinning, 27 na elf speelronden.

Overige stats
95
De Zuid-Afrikaan Austin Smith maakte 95 doelpunten in de reguliere competitie en lijkt de tweede buitenlander te worden die de 100 haalt in de Heren Hoofdklasse. Zijn landgenoot Justin Reid-Ross kwam daarin tot 175 treffers.

4 Smith scoorde in elk van de laatste vier wedstrijden van Den Bosch.

19 Het is nu al zeker dat Amsterdam halverwege het seizoen voor het eerst sinds 2004/05 (veertien na elf speelronden) minder dan negentien punten zal hebben.

20 Mirco Pruyser maakte 20 van zijn 166 doelpunten in de reguliere competitie tegen Den Bosch. Tegen geen enkele andere tegenstander scoorde Pruyser vaker dan veertien keer.

Scheidsrechters Bo Verwer en Jorrit Maakal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

 

Klein Zwitserland – Bloemendaal

Met een gelijkspel bij Klein Zwitserland zal Bloemendaal halverwege het reguliere seizoen koploper in de Heren Hoofdklasse zijn. De Mussen waren ook in 2016/17 en vorig seizoen na elf speelronden lijstaanvoerder. In beide seizoenen sloten zij het reguliere seizoen ook af als nummer één van de ranglijst.

In de reguliere competitie is Bloemendaal in zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels ongeslagen, sinds een 3-1 nederlaag bij Rotterdam op 3 mei van dit jaar.

Overige stats
11
Roel Bovendeert maakte dit seizoen al elf doelpunten. In de reguliere competitie kwam hij slechts in één seizoen tot een groter aantal. In 2015/16 was hij veertien keer trefzeker.

6 Bloemendaal won elk van zijn laatste zes Hoofdklasse-duels met KZ, sinds een 3-2 nederlaag in Den Haag op 7 mei 2006. Voor de thuisploeg scoorden toen Richard de Snaijer (2x) en Gagan Ajit Singh.

2 Dit seizoen won KZ beide Hoofdklasse-duels waarin de ploeg meer dan één keer scoorde. De Steenbokken wonnen geen van de acht wedstrijden waarin zij minder dan twee goals maakten.

Scheidsrechters Alwiene Sterk en Daniël Veerman

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

 

Oranje-Rood – HGC

Vorig seizoen won HGC met 3-5 in Eindhoven. De Belg Max Plennevaux leidde met de eerste twee treffers van de wedstrijd de uitoverwinning in. Dit was één van slechts twee thuisnederlagen die Oranje-Rood vorig seizoen op eigen veld leed. Ook van Kampong werd in 2018/19 op eigen veld verloren.

Mink van der Weerden passeerde afgelopen weekeinde de mijlpaal van 250 doelpunten in de reguliere competitie. Met zijn 252 treffers staat hij inmiddels zevende aller tijden.

HGC is daarin de favoriete tegenstander gebleken van Van der Weerden. De Brabander scoorde in de reguliere competitie al 25 keer tegen de Gazellen.

Overige stats
5
Zelfs als Oranje-Rood zijn laatste wedstrijd uit de heenronde wint zal het na elf speelronden vijf punten minder hebben dan na vorig seizoen na elf speelronden.

5 Bij elk van de laatste drie Hoofdklasse-ontmoetingen tussen deze twee teams maakte de winnende ploeg vijf doelpunten.

Scheidsrechters Maarten Boxma en Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – HGC (H)  Ophalen van gegevens

 

Pinoké – Hurley

Alex Hendrickx is met dertien doelpunten topscorer van de Heren Hoofdklasse. Nooit eerder werd een speler van Pinoké of een Belg topschutter van de Hoofdklasse.

Hendrickx scoorde tien keer uit een strafcorner en drie keer uit een strafbal en is nu nog maar twee treffers verwijderd van zijn totaal van vorig seizoen (vijftien).

Pinoké wacht al sinds maart 2012 op een zege tegen buurman Hurley (destijds een 1-4 uitoverwinning). In de acht onderlinge duels daarna bleef Pinoké zonder winst.

Op 2 oktober 2011 won Pinoké voor het laatst op eigen veld van Hurley. Eén van de doelpunten van de bezoekers werd gemaakt door Kenny Bain.

Overige stats
35
Kenny Bain maakte in de Hoofdklasse voor Hurley 35 doelpunten. Het clubrecord van Janiek Braaksma (veertig doelpunten in de reguliere competitie) komt daarmee in zicht voor de Schot.

5 Vijf van de laatste zeven ontmoetingen tussen deze twee teams eindigden in een gelijkspel.

14 Pinoké heeft dit seizoen al veertien punten. De laatste keer dat de Steekneuzen halverwege de competitie meer dan tien punten hadden was in 2012/2013 (zestien punten).

Scheidsrechters Thomas Keijzer en Paul van den Assum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

 

Rotterdam – Kampong

Kampong kwam in elk van zijn laatste vier Hoofdklasse-wedstrijden op een 2-0 (of 0-2) achterstand. Van die vier wedstrijden verloor het er twee tegen een Brabantse tegenstander en won het er twee met 4-3.

Vorig seizoen won Kampong met 2-3 aan de Hazelaarweg. Alle doelpunten vielen in de laatste achttien minuten van de wedstrijd. Voor de bezoekers scoorden Jip Janssen, Silas Lageman en Philip Meulenbroek.

Twee maanden voordat Kampong zijn eerste landstitel in 32 jaar veroverden bij Rotterdam wonnen de havenstedelingen in de reguliere competitie nog met 5-2 van de Utrechters.

Overige stats
259
Jeroen Hertzberger maakte in de reguliere competitie 259 doelpunten en staat daarmee op de zesde plaats aller tijden. Op de vijfde plaats op de ranglijst staat Bram Lomans met 264 doelpunten.

35 Sinds zijn overgang van Rotterdam naar Kampong in 2015 maakte Bjorn Kellerman 35 velddoelpunten, binnen die periode even zo veel voor Kampong als zijn inmiddels gestopte teamgenoot Constantijn Jonker.

23 Rotterdam heeft nu al 23 punten en zal halverwege de competitie zijn meeste punten hebben verzameld sinds 2013/14 (destijds 27 punten).

Scheidsrechters Thijs Retra en Jacir Soares de Brito

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Kampong (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...