HK Heren: HGC’er Casella niet te stoppen, record voor Janssen

In de Hoofdklasse Heren staat komende zondag de dertien en laatste volledige speelronde van dit kalenderjaar op het menu. Tilburg is tegen Rotterdam gewaarschuwd voor de goals van Jeroen Hertzberger, Almere komt in uitduels nauwelijks tot scoren en HGC’er Maico Casella bouwt aan een imposante doelpuntenreeks.

Amsterdam – Almere

Met zestien punten uit twaalf wedstrijden beleeft Amsterdam zijn slechtste seizoen sinds 2004/05 (toen vijftien punten na twaalf speelronden).

Amsterdam bezet momenteel de achtste plaats op de ranglijst. Het is pas de tweede keer sinds de invoering van de play-offs in 1994/95 dat de ploeg zich bij het ingaan van de winterstop buiten de top zes bevindt. In 2004/05 stond Amsterdam bij de jaarwisseling zevende.

Amsterdam, dat dit seizoen pas één van zijn zes thuiswedstrijden in winst omzette, won elk van zijn zeven Hoofdklasse-ontmoetingen met Almere. De Flevolanders scoorden in al die zeven wedstrijden welgeteld één keer.

Overige stats
9
Amsterdam-spelers Justin Reid-Ross en Mirco Pruyser scoorden in de Hoofdklasse respectievelijk acht en zeven keer tegen Almere. Alleen Jeroen Hertzberger (Rotterdam) was een nóg grotere plaaggeest (negen goals).

14 Almere maakte dit seizoen veertien van zijn zeventien competitiedoelpunten in eigen huis en scoorde op eigen veld vaker dan bijvoorbeeld HGC (dertien) en Kampong (dertien).

0 Almere is als enige team in de Heren Hoofdklasse nog zonder overwinning. Van de veertien teams die deze eeuw zonder overwinning de winterstop ingingen, voorkwamen alleen Pinoké (2007/2008) en SCHC (2009/2010) uiteindelijk degradatie.

Scheidsrechters Thomas Keijzer en Barry Plaisant van der Wal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Almere (H)  Ophalen van gegevens

 

Bloemendaal – Pinoké

Bloemendaal weet nu al zeker dat het als koploper de winterstop zal ingaan. Dat deed de ploeg veertien keer eerder en in negen van die veertien seizoenen werden de Mussen uiteindelijk landskampioen.

Bloemendaal is als enige team in de Heren Hoofdklasse nog ongeslagen dit seizoen.

In de reguliere competitie verloor Bloemendaal slechts één van zijn laatste 28 thuisduels, een 1-2 tegen Kampong op 17 maart van dit jaar.

Overige stats
15
Pinoké-speler Alex Hendrickx is met vijftien doelpunten topscorer van de Heren Hoofdklasse. Daarmee heeft de Belg zijn totaal van vorig seizoen reeds geëvenaard.

8 Tim Swaen maakte in de Hoofdklasse acht doelpunten tegen Pinoké. De Amstelveners vormen zodoende zijn favoriete tegenstander in de reguliere competitie.

Scheidsrechters Paul van den Assum en Constantijn Schaap

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

 

Den Bosch – Oranje-Rood

Den Bosch weet zich bij het ingaan van de winterstop verzekerd van een plaats in de top vier. Dat presteerden de Brabanders in 2002/03 voor het laatst toen zij bij de jaarwisseling de vierde plaats bekleedden.

Den Bosch plaatste zich in het seizoen 2000/01 voor het laatst voor de play-offs. In dat seizoen vierde men aan de Oosterplas ook de laatste landstitel in de Hoofdklasse.

Overige stats
16
Jelle Galema maakte in 2018 de overstap van Oranje-Rood naar Den Bosch. In twee seizoenen aan de Oosterplas maakte hij zestien velddoelpunten. In die periode maakte alleen Roel Bovendeert namens Bloemendaal er meer (achttien).

20 Mink van der Weerden maakte 20 van zijn 255 treffers in de reguliere competitie tegen Den Bosch. Alleen tegen HGC (27), SCHC (22) en Amsterdam (22) scoorde het strafcornerkanon van Oranje-Rood vaker.

Scheidsrechters Michiel Otten en Daniël Veerman

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

 

HGC – Klein Zwitserland

HGC won elk van zijn laatste zeven Hoofdklasse-ontmoetingen met streekgenoot Klein Zwitserland.

Op 26 april 2006 voorkwamen de Steenbokken voor het laatst een nederlaag tegen HGC. Toen werd het 3-1 in Den Haag, mede door drie doelpunten van Richard de Snaijer.

Op 22 oktober 2004 won KZ voor het laatst op de Roggewoning. Het werd toen 3-4 en voor de bezoekers scoorden Geert-Jan Derikx (twee keer), Laurence Docherty en Sander Dreesmann.

De laatste zes Hoofdklasse-wedstrijden van HGC waren goed voor 42 (!) doelpunten, een gemiddelde van zeven treffers per duel. HGC scoorde in die reeks 26 keer en kreeg zestien doelpunten tegen.

Overige stats
7
Maico Casella heeft als enige speler in de Heren Hoofdklasse in elk van de laatste zeven speelronden gescoord.

12 De Argentijnse spits maakte in zijn eentje dit seizoen slechts één doelpunt minder dan Klein Zwitserland er als team maakte (dertien).

11 Casella maakte dit seizoen al elf velddoelpunten voor HGC. De laatste speler die er in één regulier seizoen meer maakte voor de Gazellen was Barry Middleton (veertien in 2008/2009).

Scheidsrechters Pieter Hembrecht en Xander Damen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Klein Zwitserland (H)  Ophalen van gegevens

 

Kampong – Hurley

Kampong gaf in zijn laatste zes wedstrijden telkens het openingsdoelpunt prijs. Van die zes wedstrijden won Kampong er drie en verloor het er drie.

Hurley won maar één van zijn laatste negen Hoofdklasse-ontmoetingen met Kampong. Op 30 oktober 2015 werd het 3-1 in het Amsterdamse Bos.

Kampong won elk van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-ontmoetingen met promovendi, sinds een 0-0 gelijkspel bij Almere op 11 september 2016.

Overige stats
9
Met negen doelpunten heeft Jip Janssen zijn persoonlijk record in het reguliere seizoen al aangescherpt. Vorig seizoen kwam hij tot acht treffers.

7 Janssen nam zeven van de laatste negen strafcornerdoelpunten van Kampong voor zijn rekening. Boet Phijffer maakte elk van de laatste vijf velddoelpunten van de Utrechters.

6 Kenny Bain scoorde in zijn Hoofdklasse-loopbaan het vaakst tegen Kampong en tegen zijn huidige club Hurley (elk zes keer).

Scheidsrechters Alwiene Sterk en Maurits van den Wall Bake

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

 

Tilburg – Rotterdam

Tilburg is dit seizoen in de Hoofdklasse de minst productieve ploeg in thuiswedstrijden (zes doelpunten). Tegenstander Rotterdam kreeg juist de minste tegendoelpunten in uitwedstrijden (acht).

Vorig seizoen had Rotterdam na dertien speelronden twintig punten verzameld. De formatie van coach Albert Kees Manenschijn heeft er nu al 26 na twaalf speelronden.

Overige stats
9
Jeroen Hertzberger scoorde namens Rotterdam in negen van de elf Hoofdklasse-duels met Tilburg sinds de club in 2011 fuseerde.

10 Van die elf wedstrijden won Rotterdam er tien en werd het één keer gelijk. Vorig seizoen speelden deze teams in Rotterdam met 2-2 gelijk.

23 Tegen Tilburg (inclusief het Tilburg van vóór de fusie) maakte Hertzberger 23 doelpunten. In de reguliere competitie scoorde hij alleen tegen Pinoké (31) en HGC (26) vaker.

Scheidsrechters Karen Dollé en Coen van Bunge

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

 

 


1 Reactie

 1. gelderlander

  Met alleen stemmen op een club schiet je niets op .


Wat vind jij? Praat mee...