HK Heren: Productieve Jip Janssen niet te stoppen bij Kampong

Zondag staat de vijftiende speelronde in de Hoofdklasse Heren op het menu. Jeroen Hertzberger jaagt op het doelpuntentotaal van Bram Lomans, Tilburg gaat voor een unieke prestatie tegen Hurley en Jip Janssen hoopt tegen Pinoké een geweldige reeks voort te zetten.

Almere – Oranje-Rood

Oranje-Rood won zes van zijn voorgaande zeven Hoofdklasse-ontmoetingen met Almere. De enige uitzondering daarop was de thuiszege die de Flevolanders vorig seizoen boekten.

Op 15 maart 2019 won Almere op eigen veld met 2-1. Stijn Jolie maakte beide doelpunten voor de thuisploeg. Mink van der Weerden scoorde voor de bezoekers.

Van der Weerden zet na dit seizoen zijn clubloopbaan voort in Duitsland. Hij maakte in de reguliere competitie 255 doelpunten, maar scoorde in 2020 nog niet. Dat deed hij in veertien opeenvolgende kalenderjaren (vanaf 2006) telkens wel.

Overige stats
6
Oranje-Rood verloor dit seizoen al zes competitiewedstrijden. Dat is al even zoveel nederlagen als in het gehele voorgaande seizoen. Het laatste seizoen waarin OR ( inclusief Oranje-Zwart) vaker verloor was 2011/2012 (negen keer).

0 Almere is dit seizoen als enige ploeg in de Heren Hoofdklasse nog zonder overwinning. Het sloot het voorgaande reguliere seizoen af met drie overwinningen op rij (mei 2019).

Scheidsrechters Karen Dollé en Coen van Bunge

 • Wie wint?

  Almere – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

 

Amsterdam – Rotterdam

In de reguliere competitie won Amsterdam slechts één van zijn laatste tien ontmoetingen met Rotterdam. Dat was een 2-3 uitoverwinning op 2 oktober 2016.

Amsterdam won twee van zijn laatste dertien thuisduels met Rotterdam in de reguliere competitie. Beide overwinningen hadden plaats in het kalenderjaar 2014.

Zes van de laatste negen confrontaties in de reguliere competitie, alsmede de laatste twee, eindigden in een gelijkspel.

Deze teams ontmoetten elkaar ook in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap in 2016/2017. Rotterdam was daarin over drie duels de sterkste.

Overige stats
1
Met zijn 263 doelpunten in de reguliere competitie heeft Jeroen Hertzberger er nog één nodig om Bram Lomans (264 doelpunten) te evenaren op de vijfde plaats aller tijden in de Heren Hoofdklasse.

22 Jeroen Hertzberger maakte, inclusief play-offs, al 22 doelpunten tegen Amsterdam. In de Hoofdklasse scoorde hij alleen tegen Pinoké vaker (25 keer).

22 Amsterdam verspeelde dit seizoen 22 punten. In het gehele voorgaande seizoen waren dat er 26. Amsterdam eindigde toen met 40 punten op de vierde plaats en haalde zodoende de play-offs.

8 Deze eeuw eindigde geen enkel team dat na veertien speelronden achtste of lager stond op de ranglijst (Amsterdam staat achtste) aan het eind van het reguliere seizoen nog hoger dan zesde.

6 Een zesde plaats is de laagste eindklassering voor de heren van Amsterdam in de Hoofdklasse. Deze rangschikking bereikte de club in 1989/1990 en in 1998/1999.

Scheidsrechters Pieter Hembrecht en Maarten Boxma

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

 

Den Bosch – Klein Zwitserland

Den Bosch won elk van zijn laatste vier Hoofdklasse-ontmoetingen met KZ. In de Hoofdklasse-geschiedenis tussen deze teams is dit al de langste winstreeks voor één van beide.

Den Bosch verloor geen van zijn laatste veertien thuisduels met Klein Zwitserland dat op 17 september 1994 voor het laatst won aan de Oosterplas. Het werd 2-3 en voor de bezoekers scoorde Maurits Crucq twee keer.

Op 17 april 2005 won KZ voor het laatst een Hoofdklasse-wedstrijd van Den Bosch. In Den Haag werd het toen 1-0 door een doelpunt van Taeke Taekema.

Overige stats
16
Met zestien doelpunten is Klein Zwitserland dit seizoen de minst scorende ploeg in de Heren Hoofdklasse. Vorig seizoen bereikten de Steenbokken met 26 treffers al een dieptepunt in de clubhistorie.

3 Den Bosch staat momenteel op een derde plek. Den Bosch plaatste zich in het seizoen 2000/2001 voor het laatst voor de play-offs. In dat seizoen vierde men aan de Oosterplas ook de laatste landstitel in de Heren Hoofdklasse.

2 Klein Zwitserland won vorig weekeinde met 2-1 van Tilburg. De Hagenaars slaagden er sinds 2006 niet meer in twee of meer opeenvolgende wedstrijden in de Heren Hoofdklasse te winnen.

Scheidsrechters Maurits van den Wall Bake en Steven Bakker

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Klein Zwitserland (H)  Ophalen van gegevens

 

HGC – Bloemendaal

Bloemendaal won zijn laatste zeven Hoofdklasse-duels met HGC. In de periode 2005-2009 won Bloemendaal zelfs acht keer op rij. Dat is de langste reeks voor één van de twee in de 87 voorgaande ontmoetingen in de reguliere competitie.

De laatste overwinning van HGC dateert van 18 oktober 2015. Het werd toen 1-3 op ’t Kopje. Jorrit Croon, destijds nog spelend voor HGC, maakte het openingsdoelpunt in die wedstrijd. Croon verhuisde in 2018 van HGC naar Bloemendaal.

In de reguliere competitie won HGC geen van zijn laatste zestien thuisduels met Bloemendaal. Op 11 mei 2003 werd het 5-4 op de Roggewoning.

Bloemendaal en HGC streden in 2009/2010, 2006/2007 én 1995/1996 in de finale van de play-offs om de landstitel. Bloemendaal won in 2007 en 2010, terwijl HGC te sterk was in 1996.

Overige stats
0
Bloemendaal is de enige nog ongeslagen ploeg in de Heren Hoofdklasse. De Mussen wonnen twaalf van hun veertien competitieduels en speelden twee keer gelijk.

16 In de reguliere competitie is Bloemendaal zestien wedstrijden ongeslagen na een 3-1 nederlaag bij Rotterdam op 3 mei 2019.

16 Maico Casella is met zestien doelpunten één van de drie topscorers van de Heren Hoofdklasse. De Argentijn is met zijn nationale ploeg op Pro League-toernee door Nieuw-Zeeland en Australië.

15 Bloemendaal-topschutter Tim Swaen ligt maar één doelpunt achter op Casella, Alex Hendrickx (Pinoké) en Jip Janssen (Kampong). Swaen heeft zijn persoonlijke record in een regulier Hoofdklasse-seizoen geëvenaard: vijftien voor Bloemendaal in 2017/2018.

Scheidsrechters Michiel Otten en Daniël Veerman

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

 

Kampong – Pinoké

Bij Kampong is verdediger Jip Janssen lekker op dreef: hij maakte in de laatste vier competitieduels liefst tien doelpunten.

Die tien doelpunten vormen meer dan de helft van zijn totale productie van zestien treffers, waarmee hij samen met Alex Hendrickx (Pinoké) en Maico Casella (HGC) de Hoofdklasse aanvoert.

Janssen maakte al zijn zestien doelpunten dit seizoen uit strafcorners. Vorig seizoen maakte alleen Justin Reid-Ross (zeventien) meer dan zestien doelpunten uit strafcorners in de reguliere competitie.

De enige speler die deze eeuw vaker dan zestien keer scoorde voor Kampong uit een strafcorner is Melchior Looijen. In drie verschillende seizoenen kwam hij tot minimaal achttien cornerdoelpunten.

Overige stat
5
Pinoké won vorig weekeinde met 6-1 van Almere. Voor de Steekneuzen was die zege met een marge van vijf goals de grootste overwinning in de Hoofdklasse sinds 2012.

Scheidsrechters Paul van den Assum en Sarah Wilson

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

 

Tilburg – Hurley

Eerder dit seizoen won Tilburg met 2-4 in het Amsterdamse Bos. Nooit eerder won een Hoofdklasse-club uit Tilburg twee keer in hetzelfde seizoen van Hurley.

Op 15 maart 2015 won Hurley voor het laatst op bezoek bij Tilburg. Het werd 2-3 en voor de bezoekers scoorden Kenny Bain, Janiek Braaksma en Rogier Rombouts.

Overige stats
7
Hurley verloor zijn laatste zeven competitiewedstrijden. De laatste keer dat Hurley zo vaak op rij verloor in de Hoofdklasse was van maart 2012 tot en met september 2013 (acht keer, laatste zeven duels in 2011/2012 en eerste duel 2013/2014).

7 In zijn laatste zeven wedstrijden in de Hoofdklasse (allemaal nederlagen) stond Hurley zijn tegenstanders in totaal 23 doelpunten toe.

4 Jip Krens maakte in de Hoofdklasse vier doelpunten tegen Hurley. Alleen tegen Pinoké scoorde hij vaker (vijf keer).

Scheidsrechters Thijs Retra en Jacir Soares de Brito

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Hurley (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...