Hoofdklasse Heren bereikt zijn climax: wie haalt de play-offs?

Het reguliere Hoofdklasse-seizoen nadert zijn einde. Waar alle tickets voor de play-offs bij de vrouwen al verdeeld zijn, zijn de kaarten bij de heren nog niet geschud. Afgelopen speelronde behaalden zowel Bloemendaal als Kampong een ticket voor de play-offs. Om de laatste twee plaatsen wordt nog keihard gevochten. Saillant: bijna alle teams die kans maken hebben een loodzwaar programma voor de boeg.

Er staan nog drie speelronden op het programma richting het einde van de reguliere competitie. HGC, Oranje-Rood, Den Bosch, Amsterdam en Rotterdam zijn allemaal nog in de race voor de laatste twee plekken voor de play-offs. Tijd voor een kort overzicht van alle mogelijke scenario’s richting de climax van de competitie.

(Klik op de visual voor een vergroting)

HGC

Foto: Willem Vernes Fotografie

De formatie van Paul van Ass staat op dit moment derde achter Bloemendaal en Kampong en heeft op dit moment de beste papieren op de play-offs. De ploeg heeft 37 punten bij elkaar gespeeld in negentien wedstrijden. Het elftal uit Wassenaar heeft het volgende programma:

3 mei 2019: HGC – Kampong

5 mei 2019: SCHC – HGC

12 mei 2019: HGC – Bloemendaal

In de twintigste speelronde neemt HGC het thuis op tegen het al geplaatste Kampong, dat nog wel strijdt om de eerste plaats en het EHL-ticket. HGC kan zich als derde ploeg plaatsen voor de play-offs. Hiervoor moeten zij van Kampong winnen en mogen achtervolgers Den Bosch en Amsterdam niet winnen. Spelen de Gazellen gelijk tegen Kampong of verliezen zij, dan zijn ze nog niet geplaatst.

Zondag gaat HGC zelf op bezoek bij laagvlieger SCHC. Als het elftal zich tegen Kampong niet weet te plaatsen dan kunnen zij dat doen door te winnen van SCHC.

Oranje-Rood

Foto: Orange Pictures Perry vd Leuvert

De ploeg uit Eindhoven kwam niet lekker uit de winterstop. In de Hoofdklasse verloor het team sinds de winter vier keer. Tijdens de Euro Hockey League op Oranje-Rood viel het doek al na één wedstrijd. Coach Roger van Gent stapte op. Ondanks de hectische periode hoopt het elftal de aankomende wedstrijden positief af te sluiten. Het programma is als volgt:

3 mei: Amsterdam – Oranje-Rood

5 mei: Oranje-Rood – Rotterdam

12 mei: Den Bosch – Oranje-Rood

Oranje-Rood heeft op papier het lastigste programma van alle mogelijke playoff-kandidaten. Het elftal begint met een uitwedstrijd in het Wagener Stadion. Bij winst schakelen zij Amsterdam uit in de race. De formatie van interim-trainer Toon Siepman plaatst zich dan alleen als Den Bosch verliest en Rotterdam niet wint.

De volgende wedstrijd van Oranje-Rood is thuis tegen Rotterdam. Bij winst kan het elftal zich plaatsen. Echter moet Den Bosch dan wel verliezen of gelijkspelen bij Bloemendaal. Wint Den Bosch van zowel SCHC als Bloemendaal dan is Oranje-Rood op basis van het huidige doelsaldo nog niet geplaatst.

Tijdens de laatste speelronde staat Oranje-Rood tegenover concurrent Den Bosch. Als de formatie uit Eindhoven zich nog niet geplaatst heeft dan heeft het aan een gelijkspel of overwinning genoeg, mits zij de voorgaande duels winnend afsloten. Als Oranje-Rood in een van de voorgaande duels verliest of gelijkspeelt, dan moeten zij winnen van Den Bosch om zich te plaatsen.

Den Bosch

Foto: Willem Vernes Fotografie

De ploeg van Eric Verboom staat op dit moment op de vijfde plaats. De Bosschenaren haalde in de voorgaande negentien duels 33 punten. Daarmee heeft de ploeg drie punten minder dan concurrent Oranje-Rood. De laatste keer dat de mannen van Den Bosch zich plaatsten voor de play-offs was tijdens het seizoen 2001/2002. Dat was overigens ook het laatste jaar dat het team landskampioen werd. Het programma van Den Bosch is als volgt:

3 mei 2019: SCHC – Den Bosch

5 mei 2019: Bloemendaal – Den Bosch

12 mei 2019:  Den Bosch – Oranje-Rood

Bij winst op SCHC is Den Bosch nog niet geplaatst. Mocht Oranje-Rood verliezen dan komen zij wel op gelijke hoogte. Om zich te plaatsen moet Den Bosch van Bloemendaal en Oranje-Rood winnen. Verliest de ploeg één van deze duels dan plaatst het zich niet voor de play-offs. Speelt het elftal één van deze drie duels gelijk, dan houdt het nog kans op plaatsing voor de play-offs. Het moet dan hopen op een slippertje van de Oranje-Rood of HGC.

Amsterdam

Foto: Frank Uijlenbroek

Amsterdam is grotendeels afhankelijk van wat de andere ploegen doen. Het elftal uit de hoofdstad heeft op dit moment 31 punten. Daarmee bekleedt het de zesde positie in de Hoofdklasse. Van alle mogelijke playoff-teams heeft Amsterdam op papier het minst zware programma. Het programma is als volgt:

3 mei: Amsterdam – Oranje-Rood

5 mei: Tilburg – Amsterdam

12 mei: Amsterdam – Pinoké

Amsterdam plaatst zich alleen door drie wedstrijden winnend af te sluiten. Als het elftal van interim-trainer Jan Jorn van ’t Land één wedstrijd verliest of gelijkspeelt plaatst het zich niet voor de play-offs. Mocht Amsterdam alle wedstrijden winnen dan zijn zij alsnog afhankelijk van de resultaten van HGC, Oranje-Rood en Den Bosch.

Amsterdam kan al uitgeschakeld worden als zij verliezen van Oranje-Rood en HGC minimaal een punt pakt tegen Kampong.

Rotterdam

Foto: Orang Pictures Pim Waslander

Net als Amsterdam geldt ook voor Rotterdam dat zij voornamelijk afhankelijk zijn van de ander ploegen in de Hoofdklasse. Rotterdam heeft geen ruimte voor een foutje. Verliest de ploeg van coach Albert Kees Manenschijn dan vervliegen de kansen op een ticket voor de play-offs. Het programma ziet er als volgt uit:

3 mei: Rotterdam – Bloemendaal

5 mei: Oranje-Rood – Rotterdam

12 mei: Rotterdam – Tilburg

De play-offs lijken ver weg voor Rotterdam. De ploeg heeft nu dertig punten en is vooral afhankelijk van de resultaten van de andere ploegen. Als het Rotterdam lukt om alle drie de aankomende wedstrijden te winnen dan moeten zij alsnog hopen op fouten van de concurrentie anders plaatst het elftal zich niet voor de play-offs.


3 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Mijn voorspelling: Den Bosch eindigt als 4e.

  2. haags-hopje

    Den Bosch-Kampong HGC-Bloemendaal

  3. edwin-smolders

    Den Bosch gaat zich plaatsen


Wat vind jij? Praat mee...