Manenschijn: ‘Je gooit je seizoen zo vervroegd in de prullenbak’

Rotterdam leed zondag tegen het lager ingeschaalde Pinoké een onverwachte nederlaag. De nummer twee van het afgelopen seizoen verkeert in zwaar weer. Als Rotterdam zondag niet anders voor de dag komt, heeft het zondag tegen Bloemendaal niets te zoeken, denkt coach Albert Kees Manenschijn.

Een 0-3 achterstand, drie gele kaarten en uiteindelijk een 2-3 nederlaag tegen nummer acht Pinoké. De vijfde nederlaag van het seizoen. Rotterdam wil graag structureel in de top meedoen, maar na één sterk jaar dreigt de club aan de Hazelaarweg serieus achterop te raken in de strijd om de play-offs. Net nu de topwedstrijd tegen Bloemendaal op het programma staat, die eerder dit seizoen al met 5-1 te sterk waren. Een herhaling ligt op de loer.

‘Als we weer spelen in de vorm van afgelopen zondag, kunnen van we van geen enkele topper een wedstrijd maken’, weet coach Albert Kees Manenschijn. ‘Wij waren de eerste 45 minuten zondag zó zwak. Alles ging verkeerd. Veel technische fouten. Veel gele kaarten. En bij Pinoké lukte alles. Zij hebben gewoon heel goed gespeeld. Pas toen we 3-0 achter kwamen, één op één gingen spelen en de keeper wisselden, gebeurde er wat bij ons. We zullen het tegen Bloemendaal simpel moeten houden en deze week duidelijke afspraken moeten maken.’

Twee weken geleden was het ook al hommeles bij Rotterdam, toen de ploeg uit de havenstad op Kampong een zwakke indruk maakte. Het sterke collectief van vorig jaar lijkt verdwenen. Het team moest toen meteen na de wedstrijd de kleedkamer in om even wat zaken door te spreken. Manenschijn zal alles uit de kast moeten halen om zijn ploeg klaar te stomen voor de confrontatie met De Mussen. Dan kunnen er in de winterstop uitgebreide gesprekken gevoerd worden. ‘Het punt is absoluut nog niet bereikt dat ik denk: wat moet ik nu weer zeggen? Maar we bevinden ons in een penibele situatie. Je gooit je seizoen zo vervroegd in de prullenbak. Als we zo doorgaan, kan het vrij snel klaar zijn voor ons. Dat zou doodzonde zijn, met deze groep.’ Manenschijn stelt zich strijdlustig op, zonder in detail te treden. ‘Ik zie ze hard werken. Ik weet waar de pijn zit. Ik weet wat ik aangepakt wil zien.’

Het is te hopen voor Rotterdam en Manenschijn dat het resultaat zondag tegen Bloemendaal positief is. Het zal nodig zijn om de play-offs in zicht te houden en met een goed gemoed het vliegtuig in te stappen zondagavond. Manenschijn is assistent-bondscoach van de Oranje Dames, die de finale van de Hockey World League spelen in Nieuw-Zeeland. Vrijdag begint het Nederlands elftal met de eerste poulewedstrijd van de HWL. Manenschijn zal zondagavond na de wedstrijd tegen Bloemendaal richting Schiphol gaan om het Nederlands elftal in Nieuw-Zeeland vergezellen. Hij komt dinsdagochtend aan in Auckland.


Wat vind jij? Praat mee...