Manenschijn over contractverlenging en lagere budgetten in het hockey

Twee seizoenen als topclub de play-offs niet gehaald, en toch een contractverlenging voor twee jaar. Dan doe je iets goed als toptrainer. Albert Kees Manenschijn staat voor de taak om de nieuwe generatie bij Rotterdam op te leiden, met iets minder budget dan voorheen.

Het vlaggenschip van Rotterdam eindigde als zevende, met als enige wapenfeit dat kind van de club Jeroen Hertzberger voor de derde keer achter elkaar topscorer werd van de Hoofdklasse. Zevende is Rotterdam-onwaardig, toch waren de club en Manenschijn het er na drie jaar samen snel over eens: we kunnen met elkaar door.

‘Je hoeft niet altijd na drie of vijf jaar op elkaar uitgekeken te zijn. Er zijn zoveel omstandigheden die bepalen of je als coach verder kan. Ik heb me afgevraagd of het goed was om nog door te gaan. En daar kan ik volmondig ja op antwoorden. De ploeg is nog niet klaar met mij, er is ook nog zoveel uit het team te halen. De club denkt er hetzelfde over’, concludeerde de ervaren oefenmeester, die ook al jaren assistent-bondscoach is bij de Oranje Dames.

Manenschijn wijst op het verloop binnen de ploeg, waar echte Rotterdam-spelers zoals Sjoerd Gerretsen, Paul Melkert, Hidde Turkstra, Oliver Polkamp en de Engelsman Simon Egerton de afgelopen twee jaar zijn gestopt. Een nieuwe generatie Rotterdammers moet daarom worden ingepast en is ook eigenlijk al een beetje opgestaan. Met international Thijs van Dam (gekozen tot grootste talent van het WK in India), Justen Blok, Tjep Hoedemakers en Menno Boeren krijgt dat nieuwe Rotterdam al een beetje een smoel. ‘Het is een mooie generatie die eraan komt. En dan hebben we uiteraard Jeroen (Hertzberger, red.) nog, die in zijn tweede jeugd zit, richting Tokio. En ook de Ier Sean Murray wordt steeds beter. We hopen dat hij lang bij ons blijft. Met de Nieuw-Zeelanders Hugo Inglis (27) en Kane Russell (26) erbij ziet er het goed uit voor komend seizoen.’

De geblesseerde Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers in de rust van Amsterdam-Rotterdam. Foto: Koen Suyk

Veel blessures bij Rotterdam

Manenschijn vindt dat hij afgelopen jaar vooral ook wat pech had met de blessures in zijn selectie. Van Dam moest worden geopereerd aan een heupprobleem, waardoor hij de hele tweede seizoenshelft niet inzetbaar was. Ook Justen Blok had last van zijn heup. Spits Glenn Turner moest door een privé-situatie terugkeren naar Australië. Maar dat is allemaal voorbij, nu moet er volgens Manenschijn weer een nieuwe spel en cultuur ontstaan in Rotterdam, waarmee het kan doorgroeien naar de top.

Eigenlijk heeft Heren 1 van Rotterdam nog geluk, dat er volgend jaar een representatief elftal op de been wordt gebracht. Er is een groot tekort bij de club, waardoor de 2500 leden ook vijftig euro moesten overmaken dit seizoen. Het tekort is ontstaan door toenemende kosten, achterblijvende sponsorinkomsten en te dure leningen van problemen in het verleden.

Er is gekozen om het opgelopen tekort pas helemaal weg te werken in 2025. Anders was het met tophockey de komende jaren wel klaar geweest in de havenstad. Het plan voor 2025 is een structureel plan om weer verder te gaan vanuit een gezonde situatie. Er is daarnaast gekozen voor een contributieverhoging. In 2025 bestaat Rotterdam 100 jaar, dan is de club financieel weer gezond, dat is het cadeau van de vereniging aan zichzelf bij dat jubileum.

Manenschijn: ‘Er zijn vaste medewerkers verdwenen, er is bezuinigd, zodat de vereniging wel op eigen kosten kan draaien. Voor komend seizoen is er met tien procent bezuinigd op het budget van Heren 1. Dat is genoeg om een topploeg neer te zetten. Dat valt dus reuze mee.’

Rotterdam – Kampong 2-3. Aanvoerder Jeroen Hertzberger baalt. Foto: Willem Vernes

‘Bijna het hele tophockey heeft het moeilijk met hun budgetten’

Wat Rotterdam meemaakt, is iets waar ze op HGC en Victoria ook last van hebben. Sowieso worden de geluiden de laatste maanden weer steeds luider, dat meerdere hockeyclubs zichzelf moeilijk kunnen bedruipen. De sport wordt wel steeds professioneler en de internationals zijn steeds meer tijd kwijt aan de sport, maar dat wil niet zeggen dat het verdienmodel voor hockey veranderd is. Er is nog steeds geen verdienmodel, behalve sponsoring. En wie onder andere de tamelijk lege tribunes bij het dameshockey – zelfs in de finale – ziet, kan alleen maar concluderen dat zo’n verdienmodel moeilijk te realiseren is. Manenschijn ziet met zijn ervaring en in zijn dubbelfunctie bij de nationale ploeg en de club ook wel dat de sport is veranderd. Elk jaar professioneler wordt. Dat vindt hij fantastisch. Waar het geld voor die professionalisering vandaan moet komen, daar moet de discussie over gaan.

‘Bijna het hele tophockey heeft het moeilijk met hun budgetten. De salarissen waren wat hoog, die zijn al wat teruggeschroefd. De hockeysport heeft het moeilijker dan tien jaar geleden. En dan vind ik niet eens dat de spelers te veel geld verdienen’, zegt Manenschijn. ‘Je moet topsporters faciliteren en die verdienen een fatsoenlijk salaris. Stel, je wilt iedereen modaal betalen: dan kom je al op negen ton en dat heeft bijna geen enkele club. Maar ik geloof er ook niet in dat de hockeyers het dan maar voor vijfduizend euro moeten doen. Dan krijg je een ander soort atleten.’

De geblesseerde Justen Blok kijkt toe vanaf de dug-out. Foto: Willem Vernes

‘De play-offs zijn ongunstig gepland’

Voor hockeyclubs is het soms lastig om al die grote budgetten weer op te brengen, met alleen hun sponsoring en eventuele extra geldschieters. ‘Als club moet je het terugverdienen met 22 wedstrijden, waarvan elf thuis. Maar als je zes dubbele weekenden hebt, is er minder tijd en regelmaat om mooie dingen te regelen op de club. Dan wordt sponsoring lastiger. Ook de play-offs zijn ongunstig gepland. Op een woensdagavond en daarna op een zaterdag, waar veel jeugd zelf hockeyt en met een eventuele zondag.’

Er is nog geen brede discussie gaande, maar die mag zeker op gang komen, denkt Manenschijn. Want de coach gelooft wel in de stormachtige ontwikkeling die de sport heeft gemaakt op het gebied van intensiteit. Maar dan moeten de verdiensten in ieder geval redelijk zijn. ‘De sport en atleten ontwikkelen zich zo snel, dat krijgen we niet gefinancierd. Ik maak me daar zorgen om. Want het kan niet voor de helft van het geld. De clubs en bond moeten hier over nadenken. Een groot deel van het geld voor de spelers komt van de club, een kleiner gedeelte van NOC*NSF. Er moet nagedacht worden hoe hockey deze professionaliteit wel kan faciliteren.’

Lees ook:


31 Reacties

  1. asjemenou

    Assistent-bondscoach bij dames helpt niet echt, zeker niet qua overlap pro league en hoofdklasse. Dus ik ben wel ergens verbaasd dat na het missen van play-offs twee keer achter elkaar dat er geen harde noten gekraakt zijn. Op te grote voet geleefd gelet financieel tekort? Jammer want het is een mooie club en heeft een practhtige accommodatie. Denk dat we daarnaast moeten accepteren dat hockey aan plafond zit qua budgetten/inkomsten. Volgende stap misschien rijke olie sjeiks die financieren? Kost bijna niks.

  2. rudi wortmann

    Kijk, als je als volwaardig medium platform gezien wil worden dan moet je de club eens doorlichten. Je moet door vragen en antwoord zien te vinden, ook al vindt de interviewer en de geïnterviewde deze vragen ongemakkelijk. Vraag aan de mensen die de club echt ten dienste zijn (vaak vrijwilligers). Bijvoorbeeld: Hoe kan het nu zijn dat de club het contract verlengt voor drie jaar van een van hun hoofdcoaches, deze na een prima eerste helft van het seizoen en een veel mindere tweede helft met alle gemak aan de kant zet? (Dames) Hoe kan het dat het heren team (dat meer dan 5x het budget ontvangt dan de dames, en daardoor ‘financieel veelvraat’ van de club is) onder de maat presteert? In dit artikel krijg ik als antwoord dat de coach het, ondanks de teleurstellende resultaten, vertrouwen van de club heeft. Wie is dan “die club”? Is het topsport HC Rotterdam? Is het een club binnen de club? Is het de voorzitter? Hoe heeft van Manenschijn dit vertrouwen bewerkstelligt? Oude-vriendjes politiek? Hoe kan het dat de ene coach moet vertrekken en de andere aan kan blijven, want beide teams hebben toch teleurstellend gepresteerd? Onderzoek eens wat er leeft en vertrouw niet blindelings op ‘een vertegenwoordiger’ van de club. Als journalist heb je de power om te veranderen, neem die verantwoordelijkheid. Ik wil als lezer en oud-lid wil graag antwoord. Zoals ‘alsjemenou’ al aangaf het is een geweldige club!

    1. albertmonpellier

      @Rudi? Heb je niets anders te doen, dan dit? Jeetje wat een hoop geschreven🤭Waarom🤷🏾‍♂️

    2. albertmonpellier

      Als oud-lid? Maak je weer lid en ga naar de ledenvergadering, want volgens mij heb je dan recht van spreken. Toch?

    3. jappiekrekel

      Hulde Rudi !

  3. mickh

    Manenschijn mag zijn handen dichtknijpen dat hij mag blijven. Hoe de beste man, vriendelijke gozer, dit voor elkaar heeft gekregen is mij een waar raadsel. Blesssures en vertrekkende spelers kunnen altijd voor een deel op conto coach worden geschreven. Bovendien denk ik dat er op Hoofdklasse niveau niet zoveel alternatieven aanwezig waren. Mazzel. Soms komt het echt van boven:)

  4. hw

    Rozengeur en...

  5. rancoburgzorg

    Hoe kan het dat in het voetbal in de top er tussen de 50 en 60 wedstrijden voor de eigen club worden gespeeld, in het top basketbal meer dan 80 en dat we de hockeycompetitie in 22 wedstrijden (in geval van play offs 26) af raffelen? En dat in 2 keer 2 maanden. Je kunt zo nooit een levensvatbare veldcompetitie opbouwen waarin er groepen fans ontstaan die een club consequent volgen. op tv, in de media en jawel op een tribune (Rotterdam heeft er tenminste één, hulde daarvoor). Het hele verhaal is toch dat de toeschouwers nooit serieus zijn genomen in onze sport. "Ga maar lekker met een paraplu achter een hek staan, en als je dat niet bevalt blijf je maar thuis." Veel HK wedstrijden hebben daardoor een muffe uitstraling. En uiteindelijk bepalen de fans de echte populariteit van de sport. Als die er niet zijn is er geen ambiance, komen er nauwelijks media, en laten de sponsors het uiteindelijk ook afweten. En blijven dus de suikerooms over (hallo Bloemendaal, hallo Stichtse). Maar dat is uiteindelijk een instabiel en niet levensvatbaar verdienmodel. Ergo, er zouden veel meer competitiewedstrijden moeten zijn (rond de 70) en er moeten (betalende) fans naar de velden komen.

    1. ruurdjanrauwerda

      "In the NFL, five out of every 10 players fail to earn a college degree even though many of these players attended college for four to five years. This statistic simply shows that, while professional football players may have excelled on the football field, a small percentage of them did the same in the classroom, with only half holding college degrees. While this statistic is low, it is one of the higher percentages among other professional sports... In other words, many athletes end their professional careers before the age of 30, and without a college degree. This is one reason that professional athletes frequently struggle financially after retirement." Volgens sportsrec.com. Zelfs als je als tophockeyer in de mooiste competitie ter wereld een goede staat van dienst hebt èn het geluk hebt bij ABN Amro, Eiffel of een andere hockeyliefhebbende organisatie aan de bak te mogen tijdens/na je hockeycarrière die vaak na je 30e eindigt voor de toppers, dan is een middelbare schooldiploma niet genoeg. USA professional sports is een onvergelijkbaar andere wereld...

  6. MIck

    Neem je pillen even je slaat wartaal uit.

    1. arthur-linssen

      Beste Mick, volgens mij horen dit soort reacties op dit platform niet thuis. Het is overigens ook nog niet duidelijk op wie je reageert. Mocht je hebben willen reageren op Ranco Burgzorg, geef hem dan een inhoudelijke reactie. Gezien het heldere vergezicht dat hij schetst voor het hockey verdient hij dat.

  7. jehofa95

    @ranco je verhaal rammelt een beetje, het voetbal speelt geen 50 of 60 wedstrijden, maar 34 (18 teams 1x uit 1x thuis) in de competitie (zonder play-offs en bekerwedstrijden). Basketbal spelen er geen 80 maar 44 (12 teams 2x uit en 2x thuis). de competitie is wel wat langer dan de 2x twee maanden die jij schetst maar wel aan de korte kant. Er moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met het feit dat de velden 3 maanden lang (nauwelijks) bespeelbaar zijn. 70 competitiewedstrijden in 9 maanden met de internationale toernooien erbij voor semi profs is echt gekkenwerk! Eens , de ambiance mag wat meer maar dat ga je niet oplossen door meer wedstrijden dan weken in een kalenderjaar te proppen. voor wat betreft suikerooms, die zijn er in het voetbal ook genoeg hoor (van seumeren bij Utrecht, Boekhoorn bij NEC, Vrienden van Feyenoord bij Feyenoord, Abramovic bij Chelsea en ga zo maar elke club met een oliesjeik af.) Neemt niet weg natuurlijk dat voetbal een groter publiek trekt. Hoewel hockey sport nummer 2 is, gaat dat vooral om spelende mensen en zijn deze niet even bereid om ook te gaan kijken vooralsnog

  8. hjans

    Manenschijn slaat de spijker op de kop er is geen verdienmodel. Lege tribunes, paar duizend man die naar Ziggo kijken, old-school sponsoring en play off wedstrijden in de late avonduren.....voorlopig zal het niet beter worden.

  9. pimhdm

    Ik snap de standpunten van Maneschijn, alleen vind ik het raar dat je dan doorgaat als trainer als het allemaal zo slecht is. Ook als club Rotterdam vind ik het raar hij haalt twee seizoenen niet de play offs, en nu zelfs 7e. Bovendien is het het niet zo dat hij de spelers daar niet voor heeft en talenten lopen er volgens mij ook rond. Al met al onbegrijpelijk, ook vind ik hem een negatieve uitstraling hebben. Er zou dan maar denk ik een rede mogelijk kunnen zijn: hij ligt goed in de groep, maar dat is niet genoeg voor zo’n grote club als Hcr

  10. rob-tettero

    Goed verhaal Albert Kees, maar als wij nu eens beginnen alle clubs te verplichten te stoppen met het binnen halen van buitenlandse spelers? Kunnen wij toegeven om het met eigen kweek in Nederland te doen? De Nederlandse elftallen op alle leeftijden kennen ook geen buitenlanders. Wanneer de ABN de financiële stekker uit ons top hockey trekt waar blijven wij dan? Wie begint er om de normalisering in het hockey een kans te geven? Wat is de echte waarde van het hoofdklasse overleg? Wie staat erop?

  11. Runa Honig

    En zijn er ook positieve punten??? Ik heb dit jaar een paar hele mooie wedstrijden gezien op volle tribunes in Utrecht. Natuurlijk moeten we onze ogen niet sluiten voor de realiteit. Heel veel kan beter, maar heel veel gaat ook goed en dat moeten we koesteren. En je moet hockey en voetbal niet vergelijken. Kansloos.

  12. e_b_

    Of de heer Maneschijn zijn contract al dan niet verdiend verlengen mocht, heb ik geen gefundeerde mening over. Dat is aan de tophockey commissie (of technisch directeur als die er is) van de club en de spelers om te bepalen. Maar laat ik misschien wel eens een steentje in de kikkerpoel gooien... Als clubs financieel in de problem komen heeft dat zelden of nooit te maken met een overschreden budget voor tophockey en al helemaal niet met buitenlanders in je 1e team. Dat heeft alles te maken met twee fenomenen : 1. Slecht bestuur dat hun inkomen (met name sponsorinkomsten) systematisch overschat bij aanvang van de budgetteringsronde. 2. Leden die veel en veel te weinig contributie betalen.

    1. jappiekrekel

      Eens.. beschrijf je mss onbedoeld Laren.. 4 jaar geleden tonnen verlies.. beterschap..nou nee. Inmiddels weer in acute liquiditeit problemen

  13. rancoburgzorg

    @jehofa95 In de NBA is het gewoon 82 wedstrijden hoor. En afgelopen seizoen speelde een topvoetbalclub als Barcelona in totaal 60 wedstrijden. Maar in een sport als ijshockey kan een Amerikaanse club (zeker als het kwalificeert voor de Stanleycup) op een jaartotaal van 103 wedstrijden komen. Waarom moeten NL clubs het doen met slechts 22 wedstrijden? Het is ook niet dat er écht gras op de velden ligt waar ze zuinig op moeten zijn. Het weer in NL is ook meestal prima. Met deze zachte winter was een gemiddeld hockeyveld in NL afgelopen jaar slechts drie weken onbespeelbaar geweest.

    1. pimhdm

      Je moet de Hoofdklasse echt niet vergelijken met de NBA, de spelers daar verdienen een godsvermogen en dat is hun enige baan, waar in de hoofdklasse de spelers of studeren of werken. Je kan zoveel wedstrijden, trainingen, inspanning en alles wat er bij komt kijken.

    2. pimhdm

      Als je het wel wil vergelijken moet je de Nederlandse competitie pakken. En dat is wel vergelijkbaar qua salaris en publiek. Bovendien is dat voorbeeld Barcelona een enkele uitzondering.

    3. hockeymundo

      Volgens mij hebben de spelers naast hun sport vaak nog een gewone job en dan gaat meer dan 30 potten en 3 x training in de week niet, tenminste neem aan dat ze bruto geen 30k verdienen als hoofdklasse speler bij de club.

  14. MIck

    Wel echt hele Goede vergelijkingen de NBA de NHL en voetbalclub Barcelona Met veld hockey in Nederland 🤣🤣🤣🤣🤣.

  15. jehofa95

    @rancoburgzorg tja de HK en NBA (en Barca) is als appels en straaljagers. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op om die twee met elkaar te vergelijken. Amerika werkt met een roulerende sportkalender waarbij telkens een grote sport belicht wordt. Daarnaast verdienen spelers daar miljoenen, kosten kaartjes een godsvermogen om nog maar eens te zijgen over de concessions. Dat er geen echt gras ligt is juist het probleem. Bij voetbal ligt er gras en kunnen ze doorspelen, bij hockey werkt dat anders aangezien het waterveld mogelijk beschadigd raakt. Dit jaar viel het qua winter wel mee maar dat is wel eens anders geweest.

  16. gaston-orozco

    Rotterdam was dit seizoen niet zo slecht. Bloemendaal en Kampong waren de sterkste met een ruime marge. Maar HGC, Amsterdam, OR, Den Bosch en Rotterdam waren min of meer gelijk. Een beetje meer geluk en ze zouden playoffs hebben gemaakt. Het is veel concurrerender in heren in vergelijking met de dames.

  17. dirkderidder

    Goed artikel. Ook goed dat de uitdaging van tophockey van alle kanten wordt belicht.

  18. rancoburgzorg

    @jehofa95 Ik vergelijk bewust de sterkste hockeycompetitie van de wereld, de Hoofdklasse, met de belastingsgraad van sterkste competites uit andere sporten. Dat in die sporten miljoenen kunnen worden verdiend door de topspelers en in het hockey bij een ton of zo ophoudt, doet niet echt terzake. In al deze sporten lopen profs rond (ook diegenen die ernaast studeren zijn dat, dat gebeurt in het profvoetbal en de nba bv ook), die maximaal belast kunnen worden. Als je de doctrine niet weet te doorbreken in ons profhockey, dat je maximaal 22 wedstrijdjes per jaar mag speken, zul je nooit serieus worden genomen. Niet door het publiek (nou ja..welk publiek?), niet door de sponsors ( lopen ook weg) en niet door de media (die zien nog steeds corpsballen die een paar maanden per jaar naast een lege parkeerplaats af en toe met een stok rond rennen). Als je ooit van hockey meer zou willen maken dan een hobby zal er iets moeten gebeuren en kun je niet blijven parasiteren op de enorme berg jeugdspelers (die je iha na hun 18e ook niet meer terugziet in het hockey) die Nederland nu nog heeft.

  19. MIck

    Jij leeft In een droomwereld.

  20. vostammer

    Ik denk juist dat je met de komst van het Pro Liga concept het idee van de Hoofdklasse als profcompetitie moet gaan loslaten. Misschien zelfs de competitie een stuk inkrimpen naar 3 ipv de huidige 4 maanden. Dan kun je bv de HK afwerken van september tot november. Daarna door naar het zaalseizoen, en dan heb je vanaf het voorjaar je handen vrij voor de internationale kalender (febr tot juli). De HK spelers die niet voor een nationaal team spelen kunnen die tijd dan inrichten voor hun studie of werk.

    1. hockeymundo

      Oneens gewoon mooie landelijke competitie over een heel jaar net als voetbal en dit live laten uitzenden bij de NOS, voetbal verdwijnt achter betaalzenders, hockey wordt de nieuwe volkssport 💪

  21. hockeymundo

    Wat draagt Ziggo af voor het uitzenden van hockeywedstrijden aan de clubs?


Wat vind jij? Praat mee...