Matchwinner Meulenbroek van ‘lucky’ Kampong: ‘Dood of gladiolen’

Met de stick hoog boven de schouder tikte Kampong-aanvaller Philip Meulenbroek vijf minuten voor tijd op karakter langs koploper Bloemendaal. Daarmee hield de goaltjesdief de hoop op play-offs levend voor de nummer vijf van de competitie, die knap haar laatste strohalm greep.

‘Natte kranten’ was de term waarmee international Bjorn Kellerman in de eerste helft gefrustreerd naar de reservebank liep, om zijn team te typeren. Hij zag een sterker Bloemendaal veel strafcorners krijgen, maar keeper David Harte redde keer op keer op de inzetten van de Australiër Blake Govers. Bloemendaal schoot uit de startblokken en had na tien minuten met 2-0 voor moeten staan, maar een zuiver doelpunt – een backhand van de kop cirkel na een schitterende actie – van de Belg Manu Stockbroekx werd door de arbitrage buiten de cirkel bestempeld. Het was arbiter Jonas van ’t Hek wel kwalijk te nemen, maar zijn beslissing was begrijpelijk. De uitvoering en individuele actie van Stockbroekx waren zó knap en rap, dat Van ’t Hek op het verkeerde been was gezet. De beslissing redde Kampong.

De Utrechtse ploeg leek in de eerste helft te opereren onder een deken van angst, in een tactisch keurslijf dat pas in de tweede helft enigszins werd afgeworpen. Maar in die betere fase tikte de tijd snel weg. ‘Maak dat ding nou eens’, schreeuwde Kampong-coach Alexander Cox uit pure wanhoop op het Bloemendaalse Kopje toen zijn aanvallers Boet Phijffer en Quirijn Caspers samen een goede kans in een overtalsituatie om zeep hielpen.

Vreugde en opluchting bij Kampong-coach Alexander Cox en zijn spelers. Links aanvoerder Quirijn Caspers. Rechts Sjoerd de Wert. Foto: Koen Suyk

‘Ik was bang dat de scheidsrechter zou affluiten’

In de tweede helft was de Bloemendaalse storm geluwd en  waren de verhoudingen in deze topwedstrijd in balans. Toen waren de benen bij de tophockeyers volgelopen en draaide het niet meer om mooi hockey, maar om inzet. Juist toen leek aanvaller Meulenbroek op z’n laatste benen te lopen. Bij een tackle back leek hij langzamer dan de Bloemendaalse verdedigers die hij zou moeten passeren. Schijn bedroog. Toen de bal in de 65ste minuut hoog de cirkel in zeilde, was het de dadendrang van Meulenbroek die de doorslag gaf. Hij tikte de bal knap uit de lucht in het Bloemendaalse net. Zijn hele team werd gek. De begeleiding van Kampong sloot elkaar gebroederlijk in de armen. Een gelijkspel of een nederlaag had een afscheid betekend van de play-off ambities, nadat de Europees kampioen een week geleden al in de achtste finale van de Euro Hockey League met 2-1 had verloren van Rot-Weiss Köln.

‘Het was de dood of de gladiolen. Erin kleunen en zien waar het schip strandt’, vertelde matchwinner Meulenbroek. ‘Dit ging om diep gaan en hard werken en rennen voor elkaar en niet zoveel nadenken, als op de EHL. Ik zag die bal de lucht ingaan. Ik raakte hem en zag ‘m het net ingaan. Op gevoel ging dat. Een heerlijk moment. Ik was eerst bang dat de scheidsrechter zou affluiten, maar ik zag die jongens met volle overtuiging op me afkomen. Dit was het lekkerste moment van de hele competitie.’

Meulenbroek scoorde ook al de cruciale 1-1, vlak voor rust. Door met eigen doodsverachting hij bij een ziedend schot van Kemperman bij de tweede paal te staan. Een echte spitsengoal. ‘Dat was echt ogen dicht en gáán. Ik weet dat Kempie ‘m altijd lange hoek laag schiet.’

Blake Govers met Sander de Wijn. Foto: Koen Suyk

‘Woorden gewisseld na de uitschakeling in de EHL’

Waar de Kampong-spelers zich vaak stuk liepen op verdediger Wouter Jolie, de soevereine aanvoerder van Bloemendaal, waren het andersom de Bloemendalers die vaak in de fuik liepen bij international Sander de Wijn, die met zijn lange stick leek te beschikken over uitschuifbare armen. De vrije verdediger zorgde in de eerste helft voor een van de hoogtepunten in de topwedstrijd, met een heerlijke dieptepass op zijn goede vriend Robbert Kemperman, die meteen één tegen één tegen keeper Jaap Stockmann stond, maar van dichtbij niet kon scoren. Maar Kampong bleef geloven. De ploeg weet met nog twee wedstrijden te spelen nog steeds dat het bij twee overwinningen – eerst HGC thuis, dan nummer vier Oranje-Rood in Eindhoven – geplaatst is voor de strijd om de landstitel.

‘Het lag dicht bij elkaar. Dan moet je een beetje lucky zijn. Maar dit was zeker geen lucky Kampong. Zo wil ik het niet noemen’, zei De Wijn, die ook de Utrechtse verdediging roemde, die de Duitse spits Florian Fuchs aan banden had gelegd. ‘We hebben wat woorden gewisseld na de uitschakeling in de EHL. Die nederlaag kwam toch wel binnen. Het zou wel heel vervelend zijn geweest als we daarin waren blijven hangen en de competitie alleen maar uitgehockeyd hadden.’

Bloemendaal-Kampong 1-3 (1-1)

‘5 Blake Govers 1-0

’30 Philip Meulenbroek 1-1

’65 Philip Meulenbroek 2-1

’70 Robbert Kemperman 3-1