Oranje-Rood en Amsterdam moeten het doen met zinloze remise

Lang stond Amsterdam op voorsprong tegen Oranje-Rood. Een sterk eerste kwart voor de hoofdstedelingen leek lang voldoende voor de overwinning. Totdat Jim van de Venne in de slotminuten voor de gelijkmaker tekende en zijn ploeg daarmee op een 1-1 eindstand zette.

Het treffen tussen Oranje-Rood en Amsterdam had een groot belang: de winnaar haakt nog aan bij de playoff-plekken, de verliezer kan eigenlijk al aan volgend seizoen gaan denken. Oranje-Rood (nummer zes) en Amsterdam (nummer zeven) verzamelden tot dusver negentien punten. Het gat met nummer vier (Rotterdam) bedroeg voorafgaand aan het duel zeven punten.

Belangen groot

Dat het belang groot was, bleek al snel. Benjamin Stanzl kon al in het eerste kwart met geel het veld verlaten, na een fysiek duel met Teun Kropholler. Een overtreding die misschien wel nodig was, want tot dat moment was Oranje-Rood nergens te bekennen.

In de eerste minuut had Mirco Pruyser de score moeten openen. Valentin Verga – die in Eindhoven sterk speelde – zette de spits na een goede actie, compleet vrij voor goal. Pruyser hoefde zijn stick alleen nog maar te gebruiken om binnen te tikken, maar kreeg de bal op zijn voet. Hij maakte zijn inschattingsfout snel goed, door vlak daarna de eerste strafcorner van de wedstrijd te versieren.

De treffer van Teun Rohof. Foto: Orange Pictures / Ron van Dijk

Kansen

Die bal op de voeten van Mink der Weerden was cruciaal. Tanguy Cosyns pushte niet hard genoeg, maar Teun Rohof zorgde met zijn rebound voor de 0-1 voorsprong. Cosyns mocht later nog twee keer aanleggen, maar die inzetten mislukten. Tot die tijd had Oranje-Rood voor weinig tegenstand gezorgd. Maar dat lieten Joep de Mol en Thomas Briels niet gebeuren. Het ervaren duo stond op en maakte er weer een wedstrijd van. Zij waren achtereenvolgend dichtbij de gelijkmaker, maar ook Stanzl zorgde voor gevaar. Van der Weerden mocht nog voor rust twee keer aanleggen voor een push, maar twee keer redde keeper Philip van Leeuwen knap uit de linkerkruising.

Amsterdam leek het na rust wel welletjes te vinden. Het niveau van het sterke eerste kwart werd niet meer gehaald. Oranje-Rood deed wat het kon, maar de gelijkmaker bleef uit. Thibeau Stockbroekx mocht in zijn eentje richting het Amsterdamse doel, maar produceerde een rolletje. Later was het Jamie van Aart die voor goal de rust niet kon bewaren. In de slotminuten kreeg Briels tot twee keer toe de kans op de gelijkmaker, maar niks leek te lukken.

Mink van der Weerden en Mirco Pruyser in duel. Foto: Orange Pictures / Ron van Dijk

Van de Venne scoort

Totdat Jim van de Venne uit de draai besloot uit te halen. Zijn schot was hard en laag en niet te keren door Van Leeuwen. Vijf minuten voor tijd was daar dan toch de gelijkmaker. In de slotminuut kreeg Amsterdam nog een strafcorner. Met tien man aan de rand van de cirkel, stond Pirmin Blaak zijn mannetje.

Een gelijkspel waar beide ploegen niks aan hebben. Het gat met de top 4 is even groot gebleven, maar de twee ploegen zijn gezakt op de ranglijst, dankzij de overwinning van Pinoké. Play-offs zullen voor beide ploegen nog steeds een doel zijn, maar dat wordt alleen maar lastiger.