Speelronde 13 HK (H): Twee toppers en een Brabantse derby

Amsterdam – Oranje-Rood en Rotterdam – Bloemendaal beloven aankomende zondag spannende potten te gaan worden. Maar ook de Brabantse derby staat garant voor spanning: Den Bosch – Tilburg. Verder is het afwachten of Kampong iets heel laat van hekkensluiter hdm, treft HGC SCHC en neemt Almere het op tegen Pinoké. 

Kampong – hdm

Kampong en hdm staan voor het eerst sinds 10 april 2011 weer in Utrecht tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Destijds won Kampong thuis met 6-1 dankzij goals van Quirijn Caspers (3x), Bruno van den Bosch, Philip Engelkens en Constantijn Jonker. Eerder dit seizoen eindigde deze ontmoeting in Den Haag in 0-6. Boet Phijffer (2x), Martijn Havenga (2x), Philip Meulenbroek en Sander de Wijn waren trefzeker namens Kampong.

Kampong verloor dit Hoofdklasse-seizoen nog niet. Alleen in 1983/1984 en 1980/1981 was de ploeg ook na dertien speelronden nog ongeslagen. In beide seizoenen liep Kampong de titel uiteindelijk mis. Hekkensluiter hdm wacht nog altijd op de eerste overwinning van het seizoen. Alleen op 22 september thuis tegen Oranje-Rood voorkwam de ploeg een nederlaag (4-4).

De enige ploegen die na twaalf speelronden nog zonder winst waren en uiteindelijk alsnog degradatie ontliepen, waren Schaerweijde in 2015/2016, SCHC in 2009/2010, Hurley in 2003/2004 en Hattem in 1981/1982.

Constantijn Jonker was afgelopen weekend twee keer trefzeker tegen Oranje-Rood en staat nu op 200 goals namens Kampong in alle competities. De verdeling: 171 in de Hoofdklasse, elf in de play-offs, vijf in de Overgangsklasse en dertien in de EHL. Jonker is samen met Simon Egerton (Rotterdam) de enige speler in de Hoofdklasse die in elk van de laatste drie speelronden telkens trefzeker was.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal & Maurits van den Wal Bake

HGC – SCHC

HGC verloor in de Hoofdklasse slechts één van zijn laatste acht thuisduels met SCHC. In deze reeks pakte Stichtsche alleen op 17 april 2011 de volle buit in Wassenaar (1-2). Op 13 november 2015 stonden deze ploegen voor het laatst in Wassenaar tegenover elkaar in de Hoofdklasse. HGC zegevierde die dag met 2-0 dankzij goals van Rik van Kan en Gonzalo Peillat. Eerder dit seizoen eindigde deze ontmoeting in Bilthoven in een 2-2 gelijkspel. In 2007/2008 bleef SCHC voor het laatst in een Hoofdklasse-seizoen ongeslagen in beide duels met HGC.

HGC verloor zijn laatste thuisduel in de Hoofdklasse met 0-1 van Oranje-Rood, waarmee een einde kwam aan een reeks van zeven opeenvolgende thuisoverwinningen. De laatste keer dat HGC in de Hoofdklasse opeenvolgende thuisduels verloor, was in oktober-november 2014. SCHC zegevierde vorige speelronde thuis met 3-2 van Almere en kan voor het eerst sinds oktober-november 2011 opeenvolgende Hoofdklasse-duels winnen.

Arbiters: Paul vd Assum & Jacir Soares de Brito

Almere – Pinoké

Almere en Pinoké staan voor de tweede keer in Flevoland tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Vorig seizoen eindigde de ontmoeting op 9 oktober 2016 in een 3-2 thuiszege voor Almere. Terrance Pieters (2x) en Stijn Veldhuizen maakten de goals voor de thuisploeg. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Amstelveen in een 2-1 thuiszege voor Pinoké. Dennis Warmerdam en Marlon Landbrug scoorden voor de Steekneuzen. Warmerdam was namens Pinoké in alle drie voorgaande Hoofdklasse-duels met Almere trefzeker (drie velddoelpunten).

Almere verloor dit seizoen al zijn vijf thuisduels. De enige ploeg die zijn eerste vijf thuiswedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen ooit verloor én uiteindelijk niet degradeerde, was Pinoké in 2007/2008. Inclusief vorig seizoen verloor Almere zijn laatste zeven thuisduels in de Hoofdklasse. De laatste keer dat de ploeg een thuisnederlaag voorkwam, was op 26 maart toen Hurley met 4-1 werd verslagen. Pinoké won in de vorige speelronde thuis met 3-2 van Rotterdam en kan voor het eerst sinds maart opeenvolgende Hoofdklasse-duels winnen.

Arbiters: Maarten Boxma & Frank Heijster

Rotterdam – Bloemendaal

Rotterdam is in de Hoofdklasse al acht thuisduels met Bloemendaal ongeslagen. De laatste thuisnederlaag dateert van 12 november 2008 toen de gasten met 1-2 zegevierden. In die wedstrijd maakt Jamie Dwyer de 0-1. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Bloemendaal op 17 september in een 5-1 zege voor de thuisploeg. Florian Fuchs (2x), Glenn Schuurman, Roel Bovendeert en Tim Swaen waren trefzeker voor Bloemendaal. De laatste keer dat Bloemendaal in één Hoofdklasse-seizoen beide ontmoetingen met Rotterdam won, was in 2007/2008.

Rotterdam staat dit seizoen al op vijf nederlagen. De laatste keer dat de ploeg vaker verloor in een heel Hoofdklasse-seizoen was in 2013/2014 (zes nederlagen). Bloemendaal is dit seizoen in de Hoofdklasse nog altijd ongeslagen. De enige keer dat de ploeg ook na dertien speelronden nog zonder verlies was, was in 2006/2007 (dertien zeges).

Jeroen Hertzberger staat momenteel op 210 goals in de Hoofdklasse en heeft nog één goal nodig om Roderik Bouwman (211) op plek tien van de eeuwige topscorerslijst te evenaren.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Jonas van ’t Hek

Den Bosch – Tilburg

Den Bosch verloor slechts één van zijn voorgaande zeven Hoofdklasse-duels met fusieclub Tilburg. Alleen vorig seizoen op 6 november 2016 pakte Tilburg de volle buit (1-2). Tilburg boekte alleen tegen Almere (drie) en Schaerweijde (drie) meer dan één Hoofdklasse-zege. Den Bosch kan de derde ploeg worden waartegen de ploeg meerdere zeges op het hoogste niveau noteert.

Den Bosch won dit Hoofdklasse-seizoen pas één thuisduel. Alleen de meest recente thuiswedstrijd tegen SCHC op 3 november werd gewonnen (3-0). De laatste keer dat Den Bosch in opeenvolgende thuisduels een clean sheet behaalde (Hoofdklasse), was in maart-april 2002 (drie op rij). Den Bosch verloor afgelopen speelronde met 1-0 op bezoek bij Bloemendaal. De laatste keer dat ploeg twee Hoofdklasse-duels op rij niet scoorde, was in april-mei 2012.

Tilburg staat momenteel al drie speelronden droog en kan voor de tweede keer sinds de fusie vier Hoofdklasse-duels op rij doelpuntloos blijven. Eerder scoorde de ploeg tussen november 2013 en maart 2014 al eens vier wedstrijden op rij niet.

Arbiters: Pieter Hembrecht & Thomas Keijzer

Amsterdam – Oranje-Rood

Amsterdam en Oranje-Rood staan in de Hoofdklasse voor de tweede keer tegenover elkaar in het Amsterdamse Bos. Vorig seizoen eindigde deze confrontatie op 30 april in 3-3. Amsterdam boog destijds een 0-2 achterstand (goals Muhammad Rizwan en Agustín Mazzilli) via Justin Reid-Ross (2x) en Boris Burkhardt om in een 3-2 voorsprong. Mink van der Weerden bezorgde de gasten uit Eindhoven echter alsnog een punt.

De laatste keer dat Amsterdam thuis in de Hoofdklasse verloor van een ploeg uit Eindhoven was op 5 mei 2013 toen voorganger Oranje-Zwart met 3-5 zegevierde. Van der Weerden maakte die dag alle vijf de goals voor OZ. Amsterdam verloor dit kalenderjaar thuis pas één keer in de Hoofdklasse. Alleen op 24 september tegen Rotterdam (2-3) werd in eigen huis geen enkel punt gepakt.

Oranje-Rood heeft nog twee goals nodig voor zijn 100e in de Hoofdklasse (regulier seizoen) sinds de fusie in de zomer van 2016. Van der Weerden maakte 31 van de huidige 98 treffers (32%). Mirco Pruyser was afgelopen weekend tegen Tilburg twee keer trefzeker en staat nu op 150 doelpunten namens Amsterdam in de Hoofdklasse (regulier seizoen én play-offs).

Arbiters: Coen van Bunge & Thijs Retra


Wat vind jij? Praat mee...