Met talent dat Jesse Mahieu in zijn handen heeft wil hij nog meer doen

Oud-international Jesse Mahieu (39) was de eerste die na zijn succesvolle overname als hoofdcoach van Pinoké in de winterstop de hoop uitsprak dat zijn grote succes niet bij een ‘effect’ bleef, maar duurzaam is. Komend seizoen verwachten trainers Mahieu en assistent Marieke Dijkstra nog meer van hun talenten.

Toen Mahieu het overnam van de naar India vertrokken Hans Streeder was hij korte tijd de Messias van Pinoké. De tegen degradatie vechtende Steekneuzen wonnen van Oranje-Rood, HGC en Almere en speelden gelijk tegen Bloemendaal. Weg waren de degradatiezorgen, met de oud-aanvoerder van Pinoké en Amsterdam aan het roer. Het ‘Jesse Mahieu-effect’ was geboren.

Nu kan de hoofdcoach voor het eerst echt bouwen aan zijn eigen team. Hij heeft drie talenten uit Jongens A1 naar Heren 1 gehaald. Maurits Paijens, Texas Bukkens en Matis Papa. Dat maakt het vlaggenschip van Pinoké het team met drie broertjes: Lukas en Pieter Sutorius, Camil en Matis Papa en Jong Oranje-spelers Morris en Derck de Vilder.

Mahieu is duidelijk over de situatie bij Pinoké, waar de jeugdopleiding de laatste jaren schitterende talenten produceert. ‘Die drie jongens uit de A1 hebben van mij een vrijbrief om echt talent te zijn en fouten te maken. Het is al te gek voor ze dat ze meedoen. Maar er zijn ook een aantal talenten die nu zo’n twee tot vijf jaar bij het team zitten. Daar verwachten we nu meer van’, vertelt Mahieu over zijn jonge ploeg, die wel routiniers kent met keeper Derek van Essen, Wouter Brasem en de nieuwelingen Diego Arana (Spaans international) en Rutger Marres (komt over van Kampong). Die versterkingen waren nodig na het vertrek van de Australiërs Matt Gohdes en Aran Zalewski.

Talent Morris de Vilder in actie tegen Hurley.

Vorig jaar stonden de Steekneuzen dankzij Mahieu en Dijkstra al snel op een veilige plek. Ver weg van de play-off plaatsen, maar ook ver weg van degradatie. Mahieu vond het jammer dat zijn team daarna wat inzakte. Nu hij zijn eigen team kan bouwen, wil hij een frisse start maken. Vorig jaar metselden Mahieu en Dijkstra – allebei verdediger vroeger – eerst de defensie helemaal dicht en groeven ze zichzelf naar eigen zeggen af en toe in. Dit jaar moeten de talenten meer aan het hockeyen komen.

‘De verdediging blijft de basis. Maar Marieke en ik zien het echt als onze plicht om die jongens nieuwe stof te leren en wat meer hockey te laten zien. Die jongens slurpen echt informatie op en dat is heel leuk om mee te werken. Met het talent dat we hebben moeten we het beter doen dan vorig jaar, vind ik. Waar dat eindigt op de ranglijst weet ik niet goed. Dat hangt ook van de andere teams af. We verkeren nog steeds in een underdog positie, vergeleken met veel andere teams. Ik kan niet inschatten hoe sterk teams zijn met veel andere spelers, zoals Rotterdam, HGC, Den Bosch en Bloemendaal.’

Vanaf vrijdagochtend heeft Pinoké een teamweekend in Bergen op Zoom. Vanaf daar reizen ze naar de wedstrijden van de ABN AMRO CUP, het voorbereidingstoernooi van de Hoofdklasse. Het wordt een weekend van teambuilding, maar ook van de laatste details met elkaar kortsluiten, zodat Pinoké op volle sterkte is als ze volgende week zondag uit op Rotterdam de competitie afslaan.

‘Stel, we worden vijf minuten overlopen door een ander team. Wie bepaalt er in het team dan wat de tactiek wordt? Gaan we dan op de middenlijn staan? Welke mensen bepalen dat? Dat zijn de dingen die we dit weekend gaan bespreken’, zegt Mahieu, die in ieder geval niet het halve seizoen bezig wil zijn met een strijd tegen degradatie en een inhaalrace.

‘Ik ga dit seizoen echt genieten als die talenten van ons steeds constanter gaan presteren. Als ze momenten gaan herkennen. Als ze zich vijfenvijftig minuten kunnen concentreren in plaats van veertig minuten. Sommigen van die jongens weten echt nog niet eens wat ze allemaal wel niet kunnen. Rotterdam is dan een schitterende eerste test. Dat is een ploeg waar wij moeite mee hebben. Het is leuk om te kijken hoe moeilijk we ze het nu kunnen maken.’

 


Wat vind jij? Praat mee...