Jip Janssen bekroont ‘anti-hockey’ Kampong met punt tegen HGC

Met twee rake corners heeft Jip Janssen een zwaar gehavend Kampong zondagmiddag toch nog een punt bezorgd in de topper tegen HGC. De international was, na een 2-0 achterstand, in de slotfase tweemaal trefzeker in de laatste wedstrijd voor de winterstop in de Hoofdklasse Heren: 2-2.

Met een stralende glimlach stond Janssen de pers te woord op sportpark De Roggewoning. Direct na afloop was de verdediger eigenlijk nog wel teleurgesteld over het behaalde punt, zo bekende hij. Maar toen hij in de huddle na afloop om zich heen keek en daar slechts dertien veldspelers zag staan, kon Janssen niet anders dan tevreden zijn. ‘Er overheerst nu vooral een gevoel van trots dat we met deze spelers toch nog dit resultaat hebben gehaald en HGC niet verder op ons is uitgelopen’, vertelde Janssen.

Zijn ploeg kampt dit seizoen vanaf dag één opnieuw met een waslijst aan blessures. De selectie was voor het duel met HGC fors uitgedund door het ontbreken van Robbert Kemperman (achillespees), Sander de Wijn (voet), Terrance Pieters (hamstring), Jasper Luijkx (knie) en Jonas de Geus (geschorst). Nog voor de wedstrijd op sportpark De Roggewoning in Wassenaar begon, waren er slechts dertien veldspelers over. Silas Lageman haakte in de warming up geblesseerd af en moest naar het clubhuis gedragen worden.

Terrance Pieters en Robbert Kemperman kijken vanaf de kant in de kou toe. Foto: Frank van der Leer/Orange Pictures

Jansssen: ‘Het is weer bizar dit seizoen. Elke wedstrijd moeten we kijken welke spelers we tot onze beschikking hebben. Bij Kampong is het wel zo dat het geen moer uitmaakt wie er in het veld staat, we gaan elke wedstrijd volle bak.’

Anti-hockey

Die strijdlust is al jaren een kenmerk van de Utrechtse succesformatie. Net als het counterhockey, waarmee in de laatste drie jaar twee landstitels werden gehaald. Door de komst van het alom begeerde Almere-duo Jonas de Geus en Terrance Pieters had coach Alexander Cox dit seizoen de door hem gewenste spelersgroep vol ervaring, (Nederlands) talent en technisch aanvallend vermogen. Na jaren van counterhockey wilde hij met Kampong wat aanvallender gaan spelen.

Van een geoliede Kampong-machine is dit seizoen echter geen moment sprake geweest. Janssen: ‘We hebben met Terrance en Jonas twee echte versterkingen, maar die moeten ook wennen bij Kampong. Wij hanteren een systeem waarbij we af en toe gewoon anti-hockey spelen. Jonas en Terrance zijn echte liefhebbers van het hockeyspel, die willen het liefst zoveel mogelijk aan de bal zijn. Wij zijn meer een team dat ervan houdt om de bal af te pakken en dan te gaan. Vandaag speelden we ook weer het vertrouwde Kampong-hockey: half court, mandekking en dan vol eruit. Je ziet dat we daarmee succesvol zijn.’

Van dat ‘anti-hockey’ moet Paul van Ass, coach van HGC, niets hebben. Sterker nog, de liefhebber gruwelt ervan. ‘Ik vind het vreselijk’, zei hij met een vies gezicht na afloop van het duel tegen Kampong. ‘Bloemendaal doet hetzelfde als het erom gaat. Dan gaan ze in de play-offs heel voorzichtig spelen. Ik vind het heel jammer dat het moet, maar qua statistieken hebben ze gelijk. Dan moeten we onze sport maar veranderen. Bijvoorbeeld door twee punten aan een velddoelpunt toe te kennen en een aan een corner. Dan hadden wij vandaag met 3-2 gewonnen.’

Koning van de tip-in

Die overwinning kwam er zondag niet voor HGC, dat drie kwarten lang wel de betere ploeg was. Vanaf de eerste minuut zette de thuisploeg direct druk. Met lekker aanvallend spel werden de gasten uit Utrecht teruggedrongen. Het offensief resulteerde al na vier minuten in de voorsprong voor de ploeg van Van Ass. Nick Budgeon sloeg de bal van net buiten de 23-meterlijn hard richting het doel. Bij HGC weten ze dan al wie daar klaar staat: Maico Casella, de koning van de tip-in. Met zijn veertiende treffer van dit seizoen zette de revelatie uit Argentinië HGC op 1-0. Van Ass: ‘Ik wist wel dat die jongen een goaltjesdief was. Maar dat hij zich zo zou ontwikkelen, had ik van tevoren ook niet verwacht.’

Maico Casella juicht na de 1-0 voor HGC. Foto: Frank van der Leer/Orange Pictures

Kampong herstelde zich in het vervolg van het eerste kwart nog wel behoorlijk van die klap, maar kreeg weinig kansen. Voorin stonden Bjorn Kellerman en Boet Phijffer op een eiland. Alleen die laatste kreeg voor de rust een serieuze kans. Maar zijn backhand werd door Sam van der Ven goed gepakt.

Aan de andere kant kreeg HGC al voor de rust diverse mogelijkheden om de voorsprong verder uit te bouwen. Maar Kenta Tenaka, Casella en Siem Schoenaker slaagden er niet in David Harte in het doel van Kampong te passeren, waardoor Kampong de schade tot de rust beperkt hield.

David Harte

Ook in de tweede helft moest Harte, die door een blessure ook al het grootste deel van de eerste competitiehelft miste, weer vol aan de bak. Lange tijd hield de Ierse doelman zijn doel schoon tegen het sterkere HGC, maar in de 52ste minuut was het toch 2-0. Opnieuw was het Casella, ditmaal uit een strafcorner, die Harte passeerde. Hij bracht zijn totaal daarmee op zestien treffers en leidt het topscorersklassement.

Door die tweede treffer van Casella leek de wedstrijd in de tas voor HGC, maar in het vierde kwart kantelde het duel. Met lede ogen zag Van Ass hoe zijn ploeg wat angstig werd, achteruitliep en steeds meer balverlies leed. Dat moet je niet doen tegen Kampong, dat ondanks de achterstand toch in een resultaat ging geloven.

De beloning kwam in de 59ste minuut toen de gasten hun eerste strafcorner van de wedstrijd kregen. Een golf van opwinding ging door de Utrechtse ploeg toen Jip Janssen zich richting de kop van de cirkel begaf. Dat het strafcornerkanon vorige week vier keer scoorde, waren ze duidelijk niet vergeten. En het cornerkanon zelf ook niet: ‘Als de corner lekker gaat, loop je toch iets meer met de borst naar voren richting de cirkel.’

Het resultaat mocht er zijn, want met een machtige uithaal pushte hij de bal in de kruising, buiten bereik van Van der Ven: 2-1. Kampong rook bloed en een paar minuten later kreeg de ploeg van Cox, die zelf geschorst achter de omheining stond, opnieuw een corner. Weer was daar Janssen en weer scoorde hij: 2-2.

Paul van Ass: ‘Ik vind dat anti-hockey vreselijk. Heel jammer dat het moet, maar qua statistieken hebben ze gelijk.’ Foto: Frank van der Leer/Orange Pictures

HGC wankelde vervolgens in de laatste minuten, kreeg zelf toch nog een corner, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel. Daar baalde Van Ass na afloop behoorlijk van. Toch moest de coach erkennen dat zijn ploeg, die als derde de winterstop in gaat, een goed eerste deel van de competitie heeft gespeeld. ‘Dit had ik vooraf niet verwacht, zo eerlijk moet ik zijn. Nadat we punten bleven halen, heb ik zelfs even gedacht dat we misschien Bloemendaal kunnen aanvallen. Dat gaat nu niet meer lukken. Wij zullen nog vol moeten gaan om een playoff-plek veilig te stellen.’