Vooruitblik HK (H): Hdm heeft minimaal 1 punt nodig tegen Rotterdam

Voor hdm kan het na zondag over zijn. De Hagenaars spelen tegen Rotterdam en hebben minimaal één punt nodig om het gat met Almere, drie punten en een boel doelpunten, de week erop te kunnen dichten. Als de ploeg van Ronald Hugers geen punten pakt tegen de provinciegenoot is het officieus gedegradeerd.

Kampong – Almere

Kampong is reeds verzekerd van deelname aan de play-offs en zal daarin voor het zevende seizoen op rij uitkomen. Deze reeks omvat ook alle zes seizoenen met Alexander Cox aan het roer van de Utrechtse equipe. De Utrechters gaan daarin voor prolongatie van de landstitel. Sinds begin jaren ’70 haalde Kampong niet meer opeenvolgende landstitels. Het seizoen 1973/1974, het laatste van drie kampioensseizoenen op rij voor de club, was ook het eerste seizoen in het tijdperk van de Heren Hoofdklasse.

Als koploper kan Kampong de eerste plaats in het reguliere seizoen behalen, een plek die recht geeft op deelname aan de Euro Hockey League en op het thuisvoordeel in de play-offs. In geen van de voorgaande zeven seizoenen werd dat thuisvoordeel overigens verzilverd met een landstitel. De laatste club die dat wel lukte was Bloemendaal in 2009/2010.

Sinds de oprichting van de play-offs in de Heren Hoofdklasse beëindigde Kampong twee keer het reguliere seizoen als lijstaanvoerder. Dat lukte de club in 2013/2014 en 2014/2015. Voor het eerst in zijn eerste 20 wedstrijden van het seizoen bleef Kampong ongeslagen. Kampong is ook de laatste club die een geheel regulier seizoen zonder nederlaag afsloot. Dat deed het in 1980/1981, toen het reguliere seizoen uit slechts achttien speelronden bestond.

Kampong is in de reguliere competitie in zijn laatste 26 Hoofdklasse-duels ongeslagen. De 5-2 nederlaag bij Rotterdam op 19 maart 2017 is inmiddels meer dan een jaar geleden. De ongeslagen reeks van 26 in de reguliere competitie is voor Kampong reeds een clubrecord.
De laatste ploeg die 26 of meer reguliere duels op rij ongeslagen bleef was Amsterdam tussen 2002 en 2003 (27 wedstrijden). Deze streak werd door Kampong beëindigd.

Van zijn zestien nederlagen in de Heren Hoofdklasse dit seizoen leed Almere er maar liefst tien met een marge van slechts één doelpunt verschil. In het gehele vorige seizoen leed de ploeg slechts één zo’n nederlaag en daarnaast vijftien met een ruimere marge.

Een elfde nederlaag met één doelpunt verschil zou een evenaring van het seizoensrecord in de Heren Hoofdklasse betekenen. Dat werd in het seizoen 1984/1985 op elf gevestigd door Laren.
Almere kan nog direct degraderen, maar play-outs lijken eerder aanstaande voor de formatie van Pasha Gademan. Daar was Almere ook vorig seizoen, zijn debuutseizoen in de Hoofdklasse, toe veroordeeld. Destijds wees de ploeg uitdager Schaerweijde in twee wedstrijden terug.

In de allereerste wedstrijd van Almere in de Heren Hoofdklasse, op 11 september 2016, hield Almere in eigen huis Kampong op 0-0. De terugwedstrijd in Utrecht liep minder goed af voor de toenmalig promovendus (6-0).

In de heenwedstrijd van dit seizoen kwam Almere voor het eerst tot scoren tegen Kampong: maar liefst vier keer. In een doelpuntenfestijn bij Almere werd het 4-6. De ruststand was 4-4. Kampong scoorde nog twee keer in de slotfase.

Arbiters:

 • Kampong - Almere (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Tilburg

Bloemendaal is verzekerd van deelname aan de play-offs en zal dit seizoen voor de 22ste keer zijn opwachting daarin maken. Daarmee breiden De Mussen het Hoofdklasse-record bij de heren verder uit.

Bloemendaal en Kampong zijn dit seizoen in de competitie allebei nog ongeslagen. De Mussen waren nooit eerder na 20 wedstrijden in een seizoen nog zonder nederlaag.

Bloemendaal is bijna een heel jaar ongeslagen in de Heren Hoofdklasse. Op 23 april 2017 verloor de ploeg voor het laatst, met 1-3 op eigen veld tegen Kampong. Daarna verloor Bloemendaal geen van zijn volgende 22 wedstrijden in de reguliere competitie.

Het is 25 jaar geleden dat Bloemendaal voor het laatst een langere ongeslagen reeks neerzette. Tussen oktober 1992 en december 1993 bleef de club 27 duels op rij zonder nederlaag (clubrecord).

Bloemendaal won al zijn zeven Hoofdklasse-duels met het Tilburg dat in 2011 uit een fusie tot stand kwam. Dat deed Bloemendaal met de gecombineerde doelcijfers 26-4. Onder die zeven overwinningen valt ook het heenduel van 3 november 2017 dat eenvoudig met 0-4 door de bezoekers werd gewonnen. Florian Fuchs scoorde daarin twee keer.

Bloemendaal verloor geen van zijn laatste dertien Hoofdklasse-duels met tegenstanders uit Tilburg. Meer dan tien jaar geleden verloor de club voor het laatst van een tegenstander (13 april 2008: Bloemendaal – Tilburg 1-2) uit die stad.

Na in zijn eerste vijf seizoenen als fusieclub telkens in play-offs om promotie of play-outs om degradatie te voorkomen gespeeld te hebben, kan het Tilburg van Jeroen Delmee nu voor het tweede seizoen op rij in de reguliere competitie lijfsbehoud veilig stellen.

Arbiters:

 • Bloemendaal - Tilburg (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Amsterdam

Amsterdam is reeds verzekerd van deelname aan de play-offs, waarin de hoofdstedelingen voor de achttiende keer zullen aantreden. Alleen Bloemendaal kwam vaker uit in de play-offs, later dit seizoen voor de 22ste keer.

Amsterdam won elk van zijn laatste zeven Hoofdklasse-duels met Pinoké en deed dat met overtuigende gecombineerde doelcijfers: 38-7. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in het Wagener Stadion in 3-1.

Bij Mirco Pruyser staat de teller dit seizoen op 23 Hoofdklasse-goals. Pruysers beste seizoenstotaal is 28. In het seizoen 2015/2016 eindigde hij met dat aantal tweede in het topscorersklassement achter Gonzalo Peillat die namens HGC 33 keer raak schoot. Pruyser maakte dit seizoen al negentien velddoelpunten en heeft in dat klassement een ruime voorsprong op alle anderen. Florian Fuchs (Bloemendaal) en Constantijn Jonker (Kampong) volgen met elf velddoelpunten elk.

Voor Justin Reid-Ross is Pinoké de favoriete tegenstander. Hij was namens Amsterdam al veertien keer trefzeker tegen de club waar hij zelf van 2010 tot en met 2014 vier seizoenen speelde.
Reid-Ross was één van de doelpuntenmakers van de Steekneuzen toen die voor het laatst van Amsterdam wonnen. Op 23 maart 2014 werd het 2-4 in het Wagener Stadion.

Op eigen veld won Pinoké op 26 november 2006 voor het laatst van de grote buurman uit het Amsterdamse Bos. Het werd toen 1-0 en voor de thuisploeg scoorde Matthijs van Weerd. Pinoké-hoofdcoach Jesse Mahieu kwam als speler voor beide clubs uit. Als aanvoerder van Amsterdam werd hij zowel in 2002/2003 als 2003/2004 kampioen van Nederland.

Arbiters:

 • Pinoké - Amsterdam (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – HGC

In zijn eerste seizoen als fusieclub (2016/2017) liep Oranje-Rood de play-offs mis. Het had daar tot aan de laatste minuut van het regulier seizoen zicht op, totdat Kampong middels een strafbal van Martijn Havenga de Eindhovense harten brak.

Voorganger Oranje-Zwart stond al veertien keer eerder in de play-offs en veroverde daarin vier keer de landstitel, in 2004/2005, 2013/2014, 2014/2015 en 2015/2016. De eerste van die vier landstitels kwam tot stand onder Roger van Gent, die ook volgend seizoen weer de scepter zal zwaaien over het eerste herenteam van Oranje-Rood. Momenteel is Van Gent nog assistent van Lucas Judge.

HGC maakte deze week bekend dat Paul van Ass volgend seizoen de opvolger van Jan Jorn van ’t Land wordt als hoofdcoach van de Gazellen. Voor clubicoon Van Ass wordt het zijn derde dienstverband als coach bij de club uit Wassenaar.

In het seizoen 2006/2007 transformeerde Van Ass een team dat het seizoen tevoren nog in de play-outs om lijfsbehoud had gestreden in een finalist in de play-offs. Die eindstrijd werd verloren tegen Bloemendaal.

In het seizoen erop haalde HGC de play-offs niet waarop Van Ass plaats maakte voor Alexander Cox. Toen die na één seizoen vertrok keerde Van Ass terug en haalde in 2009/2010 opnieuw de finale om het landskampioenschap. Opnieuw ging die verloren tegen Bloemendaal. In de acht seizoenen sinds het vertrek van Van Ass haalde HGC nog maar één keer de play-offs. In 2015/2016, het eerste seizoen onder Jan Jorn van ’t Land, werd de ploeg daarin vierde.

Eerder dit seizoen, op 3 november, won OR met 0-1 in Wassenaar door een doelpunt van Agustín Mazzilli. In 2014/2015 boekte voorganger Oranje-Zwart de laatste Eindhovense dubbele zege op HGC. Ook toen werd het 0-1 op de Roggewoning en maar liefst 8-3 in Eindhoven.

Arbiters:

 • Oranje-Rood - HGC (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Hdm – Rotterdam

Hdm heeft uit zijn laatste twee wedstrijden goed beschouwd nog minimaal vier punten nodig om kans te maken om directe degradatie te ontlopen. De ploeg staat drie punten achter op Almere, maar het doelsaldo van de Flevolanders is vele malen beter.

Daarom dreigt officieuze degradatie voor hdm als het gat bij het ingaan van de laatste speelronde nog altijd drie punten bedraagt. Ook officiële degradatie is nu al mogelijk, maar dat kan alleen als Almere tenminste een punt pakt op bezoek bij koploper Kampong.

In negen van de voorgaande tien seizoenen in de Heren Hoofdklasse was er tenminste één promovendus die meteen weer afdaalde naar een lager niveau, vanaf volgend seizoen de nieuw te formeren Promotieklasse. Eén van die teams voor wie het verblijf op het hoogste niveau slechts één seizoen duurde was het hdm van 2010/2011. Dat team stond onder leiding van Albert Kees Manenschijn, tegenwoordig hoofdcoach bij Rotterdam.

Onder leiding van Manenschijn boekte hdm zijn laatste Hoofdklasse-zege op Rotterdam. Op 17 oktober 2010 werd het 5-4 in Den Haag. De winnende treffer viel in de laatste minuut uit een strafbal van Robin de Munk.

Na twee overwinningen op rij heeft hdm nu vier keer op rij verloren in de Hoofdklasse. In die vier nederlagen kreeg de ploeg van Ronald Hugers maar liefst 24 tegentreffers te verwerken.

Sinds de 2-1 nederlaag bij Rotterdam op 3 november 2016 scoorde hdm zestien keer in de Heren Hoofdklasse. Onder die zestien treffers zijn er maar drie velddoelpunten. Geen van de laatste zeven doelpunten van hdm was een velddoelpunt.

Arbiters:

 • Hdm - Rotterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

SCHC – Den Bosch

SCHC is gevrijwaard van directe degradatie maar zal zeer waarschijnlijk in de laatste twee speelronden nog minstens één keer moeten winnen om ook de play-outs te ontlopen. In de laatste speelronde moet Stichtsche nog op bezoek bij Rotterdam.

SCHC was drie keer eerder veroordeeld tot het spelen van play-outs. In 2009/2010 liep dat voor de Bilthovenaren nog goed af tegen Rood-Wit. De laatste twee keer eindigde het in degradatie voor de club: tegen Tilburg in 2012/2013 en tegen Almere in 2015/2016.

SCHC won slechts één van zijn laatste veertien Hoofdklasse-wedstrijden. Dat was de 3-2 thuiszege op Almere op 12 november vorig jaar. De formatie van Michiel van der Struijk is de enige in de Heren Hoofdklasse die in het kalenderjaar 2018 nog geen enkele competitiewedstrijd won.

Den Bosch kan de play-offs niet meer halen en is ook veilig voor degradatie. Het kan nog wel voor het tweede seizoen op rij in het linkerrijtje eindigen. Vorig seizoen eindigden de Brabanders op de zesde plaats.

SCHC won geen van zijn laatste vijf Hoofdklasse-duels met Den Bosch sinds de 1-0 thuiszege op 29 april 2012. Toen trokken de Bilthovenaren door een rake strafcorner van Minck Hermans aan het langste eind. Eerder dit seizoen, op 3 november 2017 werd het aan de Oosterplas 3-0 voor Den Bosch. Austin Smith (2x) en Noud Schoenaker scoorden voor de thuisploeg.

Arbiters:

 • SCHC - Den Bosch (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...