HK Heren: topper op ’t Kopje, Hertzberger kan Lomans evenaren

De Hoofdklasse Heren wordt zondagmiddag hervat met de krakers Bloemendaal-Kampong en Rotterdam-Den Bosch. Bloemendaal is dit seizoen als enige ploeg nog ongeslagen, terwijl Kampong al net zo vaak verloor als tijdens de vorige jaargang. Bij Rotterdam kan Jeroen Hertzberger progressie maken op de topscorerslijst aller tijden van de Hoofdklasse.

Pinoké – Almere

Pinoké won elk van zijn vorige drie thuisduels met Almere in de Hoofdklasse: 4-1 in 2016/2017, 2-1 in 2017/2018 en 3-1 in 2018/2019. Alex Hendrickx scoorde vorig seizoen twee keer in dit duel.

Pinoké won eerder dit seizoen met 3-4 op bezoek bij Almere, mede dankzij drie doelpunten van Hendrickx. De Steekneuzen kunnen nu voor het eerst beide duels met Almere winnen in een Hoofdklasse-seizoen.

Alex Hendrickx (vijftien goals) is de enige speler van Pinoké die dit seizoen vaker dan vier keer scoorde in de Hoofdklasse. De Belg heeft zijn totaal van vorig seizoen al geëvenaard. De laatste speler die vaker scoorde voor de Steekneuzen in één seizoen was Justin Reid-Ross die in 2012/2013 achttien keer trefzeker was.

Overige stats
Hendrickx maakte in de Hoofdklasse zes doelpunten tegen Almere, meer dan tegen iedere andere tegenstander.

0 Almere is het enige team dat dit seizoen nog niet heeft gewonnen in de Hoofdklasse. In deze eeuw voorkwamen slechts twee clubs degradatie ondanks dat zij vóór de winterstop geen enkele zege hadden geboekt: Pinoké (2007/2008) en SCHC (2009/2010).

Scheidsrechters Jorrit Maakal en Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Den Bosch

Eerder dit seizoen won Rotterdam met 2-3 op bezoek bij Den Bosch, waarmee een einde kwam aan een reeks van vier competitieduels voor Rotterdam tegen Den Bosch zonder overwinning. Tristan Algera (twee keer) en Tjep Hoedemakers scoorden voor de bezoekers (Joaquin Menini, Noud Schoenaker voor Den Bosch).

De laatste keer dat Rotterdam beide duels met Den Bosch won in een regulier Hoofdklasse-seizoen was in 2015/2016: 1-3 uit, 4-3 thuis.

Den Bosch won zijn laatste twee uitduels bij Rotterdam in de Hoofdklasse. Slechts één keer won de club drie opeenvolgende uitduels bij Rotterdam, van 2001 tot en met 2006.

Rotterdam verloor zijn laatste twee competitieduels voor de winterstop. De laatste keer dat Rotterdam minstens drie keer op rij verloor in de reguliere Hoofdklasse was tijdens een reeks van zes nederlagen van maart tot en mei 2003.

Overige stats
2
Met zijn 262 doelpunten in de reguliere competitie heeft Jeroen Hertzberger er nog twee nodig om Bram Lomans (264 doelpunten) te evenaren op de vijfde plaats aller tijden in de Heren Hoofdklasse.

2 Den Bosch staat momenteel op een tweede plek. Den Bosch plaatste zich in het seizoen 2000/2001 voor het laatst voor de play-offs. In dat seizoen vierde men aan de Oosterplas ook de laatste landstitel in de Heren Hoofdklasse.

5 Den Bosch won zijn laatste vijf competitieduels voor de winterstop. De laatste keer dat Den Bosch zes keer op rij won in de Hoofdklasse was in de periode april-oktober 2004.

96 Austin Smith maakte 96 doelpunten in de Hoofdklasse. Onder buitenlanders scoorden alleen zijn Zuid-Afrikaanse landgenoot Justin Reid-Ross (175) en de Pakistaan Sohail Abbas (97) vaker dan Smith.

Scheidsrechters Paul van den Assem en Michiel Otten

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Kampong

Koploper Bloemendaal won geen van zijn laatste vijf reguliere thuisduels met Kampong in de Heren Hoofdklasse: vier nederlagen en een gelijkspel. Tussen 1979 en 1984 had Bloemendaal een reeks van zes reguliere thuisduels tegen Kampong zonder overwinning.

De laatste thuiszege van Bloemendaal op Kampong in de reguliere competitie dateert van 23 februari 2014: 3-2. Dat was toen ook het eerste duel na de winterstop. Roel Bovendeert (twee keer) en Eby Kessing scoorden die dag voor de thuisploeg, Quirijn Caspers en Robbert Kemperman voor de bezoekers.

Eerder dit seizoen speelden Bloemendaal en Kampong op 22 september in Utrecht met 2-2 gelijk. Jasper Luijkx en Terrance Pieters scoorden voor Kampong, Martijn van Grimbergen en Bovendeert voor Bloemendaal.

Bloemendaal won in totaal 50 keer van Kampong in de reguliere competitie. Geen enkele andere club won zo vaak van een specifieke tegenstander.

Bloemendaal (W11-G2-V0) is de enige nog ongeslagen ploeg in de Heren Hoofdklasse. In negen van de vorige veertien seizoenen waarin Bloemendaal in de winterstop bovenaan stond, werd de club ook landskampioen.

Overige stats
1
Bloemendaal verloor maar één van zijn laatste 29 thuisduels in de reguliere Hoofdklasse (W24-G4-V1), een 1-2 nederlaag tegen Kampong (!) op 17 maart 2019.

16 Alleen Maico Casella (zestien goals) maakte deze competitie meer doelpunten dan Tim Swaen (vijftien). Swaen heeft zijn persoonlijke record in een regulier Hoofdklasse-seizoen geëvenaard: vijftien voor Bloemendaal in 2017/2018.

3 Kampong verloor al drie keer dit Hoofdklasse-seizoen (W7-G3-V3). In het gehele vorige reguliere seizoen verloor Kampong ook drie keer (W16-G3-V3).

8 Jip Janssen maakte acht van de laatste negen doelpunten van Kampong in de Hoofdklasse, inclusief elk van de laatste vijf.

15 Janssen maakte al zijn vijftien doelpunten dit seizoen uit strafcorners. Vorig seizoen maakte alleen Justin Reid-Ross (zeventien) meer dan vijftien doelpunten uit strafcorners in de reguliere competitie.

Scheidsrechters Maarten Boxma en Steven Bakker

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Hurley – HGC

Hurley won slechts één van zijn laatste zestien Hoofdklasse-duels met HGC (W1-G3-V12), een 2-1 thuisoverwinning op 2 november 2014. Stijn Jolie maakte toen vlak voor tijd het winnende doelpunt.

Eerder dit seizoen eindigde het duel tussen deze teams in Wassenaar in een 2-2 gelijkspel. Hurley bleef één keer ongeslagen tegen HGC in een Hoofdklasse-seizoen, in 2014/2015 (2-1 thuis, 2-2 uit).

Hurley verloor zijn laatste zes competitiewedstrijden voor de winterstop. De laatste keer dat Hurley zeven keer op rij verloor in de Hoofdklasse was van maart 2012 tot en met september 2013 (acht keer).

Overige stats
6 Hurley verloor alle zes thuisduels dit Hoofdklasse-seizoen. Het is het enige team in de Hoofdklasse dat dit seizoen op eigen veld nog geen enkel punt veroverde.

4 HGC won vier van zijn laatste vijf uitduels in de Hoofdklasse, met als enige uitzondering een 7-3 nederlaag bij Amsterdam in Amstelveen op 16 november.

9 Maico Casella scoorde in elk van de laatste negen Hoofdklasse-duels van HGC. Hij maakte in totaal vijftien doelpunten in die negen duels.

16 Casella is topscorer in de Hoofdklasse met zestien doelpunten. Vorig seizoen werd Ashley Jackson topscorer van HGC in de Hoofdklasse met zeventien doelpunten.

Scheidsrechters Thomas Keijzer en Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Klein Zwitserland – Tilburg

Klein Zwitserland won eerder dit seizoen met 2-3 op bezoek bij Tilburg. Wisse Schapers, Ruben Versteeg en Benjamin Craig scoorden voor de bezoekers. Jip Krens en Jaïr van der Horst maakten de doelpunten voor de thuisploeg.

De laatste keer dat Klein Zwitserland in een Hoofdklasse-seizoen beide duels met Tilburg won (inclusief Tilburg van voor de fusie), was in 1995/1996 (3-0, 1-2).

Tilburg versloeg Rotterdam in zijn laatste duel voor de winterstop (3-2). De laatste keer dat Tilburg opeenvolgende competitieduels won, was in maart-april 2018: 3-2 tegen HGC, 5-1 tegen hdm.

Overige stats
3 Klein Zwitserland won geen van zijn laatste drie thuisduels met Tilburg in de Hoofdklasse (inclusief Tilburg van voor de fusie): nederlagen in 2007 en 2008 en een 0-0 gelijkspel vorig seizoen.

13 KZ won geen van zijn laatste dertien thuisduels in de Hoofdklasse (W0-G3-V10), sinds een 3-1 overwinning tegen Almere op 7 oktober 2018. Dit seizoen pakte KZ pas één punt in eigen huis, 1-1 tegen Almere op 13 oktober.

14 Geen ploeg scoorde dit seizoen minder vaak in de Heren Hoofdklasse dan Klein Zwitserland (veertien keer).

Scheidsrechters Coen van Bunge en Pieter Hembrecht

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Amsterdam

Oranje-Rood (inclusief voorganger Oranje-Zwart) won acht van zijn laatste elf reguliere thuisduels met Amsterdam in de Hoofdklasse, inclusief een 4-3 overwinning vorig seizoen op 19 oktober 2018.

Eerder dit seizoen werd het in Amstelveen 2-2 tussen deze ploegen. Tanguy Cosyns maakte beide doelpunten voor Amsterdam, Mink van der Weerden en Thomas Briels scoorden voor Oranje-Rood.

De laatste keer dat Oranje-Rood (inclusief Oranje-Zwart) en Amsterdam beide reguliere duels in een Hoofdklasse seizoen gelijkspeelden, was in 1997/1998 (twee keer 1-1).

Amsterdam en Oranje-Rood streden in 2015/2016 en 2002/2003 in de finale van de play-offs om de landstitel. In 2003 won Amsterdam. In 2016 was de ploeg uit Eindhoven over drie duels te sterk.

Overige stats
6 Oranje-Rood verloor al zes keer dit Hoofdklasse seizoen, net zo vaak als in het gehele vorige reguliere seizoen. De laatste keer dat Oranje-Rood minstens zeven keer verloor in een regulier Hoofdklasse seizoen was in 2011/2012 (negen keer).

4 In eigen huis verloor Oranje-Rood dit seizoen al vier keer. Het laatste reguliere Hoofdklasse-seizoen waarin Oranje-Rood vaker verloor voor eigen publiek, was 1996/1997 (vijf keer).

12 Amsterdam is de enige ploeg waartegen Mink van der Weerden in elk van de laatste twaalf Hoofdklasse-seizoenen minimaal één keer trefzeker was (2008/2009 tot en met 2019/2020).

3 Amsterdam won geen van zijn laatste drie uitduels in de Hoofdklasse. De laatste keer dat de club minimaal vier uitduels op rij niet won in de reguliere Hoofdklasse was van november 2009 tot en met september 2010 (zeven duels op rij).

Scheidsrechters Daniël Veerman en Thijs Retra

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Stand


3 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  De verliezer van Amsterdam - OR haakt definitief af voor de PO. Kampong mag geen punten meer verliezen, zeker niet als Rotterdam van Den Bosch wint. Ben benieuwd hoe de ploegen aan de tweede seizoenshelft starten!

 2. vostammer

  In Duitsland en Belgie is er momenteel discussie of er publiek moet worden toegelaten bij hockeywedstrijden de komende weken. Maar in NL is alles nog onder controle....*kuch

  1. Eelco Houwink

   KNHB is gelukkig zeer eensgezind over een vrijwillige cursus handenwassen via Youtube zelfeducatie Daarbij nies ik nu al een paar dagen in mijn linkeroksel - het uitdruipgevaar voor lief nemend


Wat vind jij? Praat mee...