Vooruitblik en voorspelling HK (H): Gaat HGC Amsterdam voorbij?

Met Oranje-Rood – Rotterdam en Amsterdam – HGC kent de Hoofdklasse Heren deze speelronde twee toppers. Bloemendaal en hdm nemen het pas volgende week vrijdag tegen elkaar op, vanwege het EHL-weekend van de Mussen.

Den Bosch – Almere

Vorig seizoen wist Den Bosch twee keer te winnen van Almere. Aan de Oosterplas werd het op 2 oktober 2016 maar liefst 6-2. De Australiër Dylan Wotherspoon scoorde in die wedstrijd drie keer voor de Brabanders. De return in Flevoland eindigde op 12 maart in 1-5. Terrance Pieters maakte de eretreffer voor de thuisploeg. Op bezoek bij Den Bosch had Pieters ook al beide Almeerse doelpunten gemaakt.

Almere heeft als enige ploeg in de Heren Hoofdklasse nog geen enkel punt verzameld. De formatie verloor vijf keer en deed dat telkens slechts met één doelpunt verschil. Die verliesreeks van vijf op rij met telkens één doelpunt verschil is al een evenaring van een Hoofdklasse-record. Dit overkwam ook Leiden in 1978/1979 en Laren in 1984/1985.

En dat is niet het enige record. Almere verloor haar laatste vier wedstrijden met precies 2-1 (of 1-2). Ook dezelfde uitslag vier keer op rij noteren is een evenaring van een Hoofdklasse-record. Dat staat op naam van Den Bosch. In 1993/1994 verloor Den Bosch vier keer op rij met 2-1 (of 1-2).

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal & Christian Vonhögen

Almere zal er alles aan doen om van die vervelende nul af te komen. Maar of dat gaat lukken tegen Den Bosch? Wij denken dat het verschil toch iets te groot is. Den Bosch wint, zij het nipt. 

 • Den Bosch - Almere

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – HGC

Amsterdam en HGC zijn de enige twee teams die in alle 45 seizoenen (inclusief 2017/2018) van de Heren Hoofdklasse vertegenwoordigd waren. Dit is daarmee het vaakst gespeelde duel op het hoogste niveau. Van de 86 voorgaande confrontaties in de reguliere competitie won Amsterdam 45 keer en HGC 20 keer. Het werd 21 keer gelijk.

Dit duel werd vorig seizoen een 5-4 zege voor Amsterdam. De ploeg stond op 6 november 2016 twee keer met twee doelpunten verschil achter (0-2 en 2-4) maar trok door vijf rake strafcorners toch aan het langste eind. Vier verschillende Amsterdam-spelers scoorden uit een corner. In de laatste tien jaar was er geen enkele andere wedstrijd waarin vier verschillende spelers van dezelfde ploeg in één wedstrijd uit een corner scoorden.

In de ontmoeting op de Roggewoning op 23 april 2017 revancheerde HGC zich op niet mis te verstane wijze. Het werd 6-2 voor de formatie van Jan Jorn van ’t Land. Op 6 maart 2016 won HGC ook al met 1-6 in het Wagener Stadion. Het was voor Amsterdam de op één na zwaarste thuisnederlaag in de Hoofdklasse. Op 21 oktober 2005 verloor de club met 1-7 van Bloemendaal.

Arbiters: Laurens Hendrikx & Thijs Retra

Een lastig te voorspellen pot dit, blijkt maar weer uit de uitslagen van vorig seizoen. Omdat HGC het gemis van aanvoerder Floris van der Linden (kruisband) wel voelt, gaan wij voor een overwinning van Amsterdam. 

 • Amsterdam - HGC

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Kampong

Tegen fusieclub HC Tilburg speelde Kampong zes keer en won het ook zes keer. Slechts tegen één tegenstander speelde Tilburg vaker zonder een punt te veroveren (zeven nederlagen tegen Rotterdam). Ook tegen Bloemendaal en Pinoké speelde de fusieclub zes keer en verloor het zes keer.

Kampong is, vorig seizoen meegerekend, nu elf Hoofdklasse-duels op rij ongeslagen in de reguliere competitie. De ploeg van Alexander Cox verloor op 19 maart voor het laatst, met 5-2 bij Rotterdam. De Utrechters zijn sinds vorig speelweekeinde niet meer zonder puntenverlies, maar zijn wel voor het eerst sinds het seizoen 2014/2015 na vijf speelronden ongeslagen en bovendien koploper in de Hoofdklasse.

Tilburg-keeper Camille van Emstede heeft een verleden bij Kampong, waar hij in 2010 vertrok. Daardoor hoefde hij in Utrecht ook nooit de concurrentiestrijd aan te gaan met de huidige keeper, David Harte.

Arbiters: Pieter Hembrecht & Thomas Keijzer

We verwachten dat Kampong de bovenliggende partij gaat zijn in dit duel. Winst voor de uitploeg. 

 • Tilburg - Kampong

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – SCHC

SCHC won slechts één van zijn laatste tien Hoofdklasse-duels met Pinoké. Op 3 maart 2013 werd het 2-1 in Bilthoven. Doelpunten van Conor Harte en Robbert van de Peppel deden een openingstreffer van Justin Reid-Ross teniet.

De laatste twee confrontaties dateren van het seizoen 2015/2016. Op 8 november 2015 werd het 1-4 in Bilthoven en op 24 april 2016 volgde een 3-3 remise in het Amsterdamse Bos. In die wedstrijd gaf het bezoekende Stichtsche een 0-3 voorsprong uit handen. De gelijkmaker van de Steekneuzen kwam in de laatste minuut van de wedstrijd van de stick van Dennis Warmerdam.

Voor Pinoké wordt dit de 600ste wedstrijd in de reguliere competitie in de Heren Hoofdklasse. Pinoké wordt de achtste club in de competitie die deze mijlpaal bereikt.

Marc Schwarz (SCHC) begon zijn Hoofdklasse-carrière in het seizoen 2008/2009 bij Pinoké. Thijn Knetemann (Pinoké) heeft een verleden bij Stichtsche. Daan Dullemeijer (SCHC) viert op de dag van de wedstrijd zijn 25ste verjaardag.

Arbiters: Frank Heijster & Jacir Soares de Brito

Promovendus SCHC staat op de ranglijst knap boven Pinoké. Toch denken wij dat de jonge ploeg uit het Amsterdamse Bos dit duel gaat winnen. 

 • Pinoké - SCHC

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Rotterdam

Rotterdam won geen van zijn laatste elf ontmoetingen in de reguliere competitie met Oranje-Rood of met voorganger Oranje-Zwart. Voor Rotterdam dateert de laatste zege op Eindhoven in de reguliere competitie van 18 september 2011, toen de havenstedelingen op eigen veld met 5-2 wonnen. Daartussenin ontmoetten zij elkaar ook nog in de play-offs. Bij Oranje-Zwart op bezoek veroverde Rotterdam in 2013 zijn tot dusverre enige landstitel.

Jeroen Hertzberger scoorde dit seizoen in alle vijf speelronden tot dusverre. De laatste Rotterdam-speler die in de eerste zes wedstrijden van de club binnen een seizoen telkens scoorde was Sohail Abbas in 2008/2009. Bob de Voogd nadert de mijlpaal van 100 doelpunten in de Heren Hoofdklasse. De aanvaller kwam tot zijn 97 doelpunten tot dusverre bij Den Bosch (14), Oranje-Zwart (68), en Oranje-Rood (15).

Keeper Pirmin Blaak treft de club waarvoor hij bijna een heel hockeyleven lang speelde, alvorens in de zomer van 2016 de overstap te maken naar Oranje-Rood. Ook Robert van der Horst heeft een verleden bij Rotterdam. Hij speelde er drie seizoenen van 2009 tot en met 2012. Met het oog op kampioensambitie keerde hij achteraf bezien één seizoen te vroeg terug naar Eindhoven. Milan van Baal maakte afgelopen zomer de overstap van Oranje-Rood naar Rotterdam na slechts één seizoen in de Lichtstad.

Arbiters: Jonas van ’t Hek & Michiel Otten

De statistieken zijn niet in Rotterdams voordeel, maar Oranje-Rood kende een matige seizoensstart. Wij zetten in op drie punten voor de Rotterdammers.

 • Oranje-Rood - Rotterdam

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – hdm (vrijdag 13 oktober)

In verband met het EHL-weekend van Bloemendaal wordt deze wedstrijd volgende week vrijdag pas gespeeld. Bloemendaal verloor geen van zijn laatste zestien duels met hdm in de Hoofdklasse. De Hagenaars wonnen dit duel op 7 mei 1995 voor het laatst. Toen werd het 1-2 in Bloemendaal. Voor de bezoekers scoorden Richard de Snaijer en Martijn Groeneveld. De laatste elf Hoofdklasse-duels tussen beide teams werden allemaal gewonnen door Bloemendaal sinds een 0-0 gelijkspel op 21 september 1997.

Florian Fuchs is met acht doelpunten topscorer in de Hoofdklasse. Fuchs en Jeroen Hertzberger zijn de enige spelers die in alle vijf speelronden tot nu toe minstens één keer scoorden. Fuchs is de eerste Bloemendaler die in de eerste vijf competitiewedstrijden van het seizoen scoort sinds 2010/2011. Toen presteerde Roel Bovendeert dat. De huidige teamgenoot van Fuchs maakte er destijds niet zes op rij van. De laatste speler die in de eerste zes wedstrijden van Bloemendaal in een Hoofdklasse-seizoen scoorde was Ronald Brouwer in 2007/2008.

Hdm heeft zijn laatste 25 uitwedstrijden in de Hoofdklasse allemaal verloren. Dit is een record in de Hoofdklasse-historie. Deze reeks begon voor hdm op 13 mei 2011, met een uitnederlaag bij Bloemendaal.

Arbiters: Bo Verwer & Barry Plaisant van der Wal

Bloemendaal laat dit seizoen zien een goed geoliede doelpuntenmachine te zijn, terwijl hdm duidelijk moet wennen aan het niveau van de Hoofdklasse. Winst voor de Mussen, met flink wat doelpunten verschil. 

 • Bloemendaal - hdm

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – hdm (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...