Vooruitblik en voorspelling HK (H): Haagse derby is terug

De Hoofdklasse Heren gaat van start met direct een paar interessante duels. De kraker Kampong – Oranje-Rood belooft een spannende te worden. OR heeft nog een appeltje te schillen met de Utrechters: Kampong haalde op de laatste speeldag tegen de Eindhovenaren de play-offs, ten koste van OR. Ook is er de Haagse derby tussen HGC en hdm, terug in de Hoofdklasse na zes seizoenen OVK. Almere en SCHC treffen elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse. Verder ontvangt Rotterdam Pinoké, gaat Bloemendaal op bezoek bij Den Bosch en treft Amsterdam in eigen stadion Tilburg.

Kampong – Oranje-Rood

Kampong won vorig seizoen voor het eerst in 32 jaar de landstitel. De laatste keer dat Kampong de titel prolongeerde was in het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Van 1971/1972 tot en met 1973/1974 werden de Utrechters drie seizoenen op rij landskampioen. Kampong werd vorig seizoen de eerste ploeg die sinds de oprichting van de play-offs kampioen werd na het reguliere seizoen te hebben afgesloten op de vierde plaats. Kampong haalde die play-offs door op de laatste speeldag Oranje-Rood van het lijf te houden. Oranje-Rood miste dus vorig seizoen de play-offs terwijl voorganger Oranje-Zwart drie jaar op rij landskampioen was geworden. OR’s Mink van der Weerden maakte van alle actieve Hoofdklasse-spelers de meeste doelpunten: 205. Met dat aantal staat hij gedeeld tiende op de topschutterslijst aller tijden, samen met Matthijs Brouwer. In de reguliere competitie is Kampong ongeslagen in zijn laatste twaalf duels met Oranje-Rood en voorganger Oranje-Zwart. Tegen deze tegenstander verloor Kampong voor het laatst op 20 maart 2011 (Oranje-Zwart – Kampong 2-1).

Oranje-Rood heeft nog een appeltje te schillen met Kampong. Wij voorspellen een spannende clash, waarbij de drie punten uiteindelijk naar de Eindhovenaren gaan.

Arbiters: Coen van Bunge & Frank Heijster

 • Kampong - Oranje-Rood

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

HGC – hdm

Na zes seizoenen in de Overgangsklasse is hdm weer terug in de Hoofdklasse. Dit bereikte de ploeg door in de play-offs eerst met Victoria en daarna met Hurley af te rekenen. Daarmee revancheerde hdm zich voor de nederlaag tegen Hurley in de play-outs in 2010/2011, waarmee de Hagenaars toen uit de Hoofdklasse degradeerden. HGC is altijd vertegenwoordigd geweest in de Heren Hoofdklasse, sinds deze in 1973/1974 werd opgericht. De club uit Wassenaar gaat, net als Amsterdam, zijn 45ste seizoen in de Heren Hoofdklasse in. HGC haalde in 2015/2016 nog de play-offs, maar bevond zich vorig seizoen eigenlijk voortdurend in de achtervolgende groep. Op twee speelronden na stonden de Gazellen altijd op de vijfde, zesde of zevende plaats.

De Haagse derby is terug in de Hoofdklasse. Dit zal zeker een wedstrijd zijn met genoeg publiek en een extra lading. Wij gaan toch voor de voor de hand liggende voorspelling: HGC wint. Al weet je het met derby’s maar nooit..

Arbiters: Fanneke Alkemade & Laurens Hendrikx

 • HGC - hdm

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – hdm (H)  Ophalen van gegevens

Almere – SCHC

Deze clubs ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse: SCHC is na een verblijf van één seizoen in de Overgangsklasse terug op het hoogste niveau, Almere speelde afgelopen seizoen juist voor het eerst in de Hoofdklasse. In de promotieplay-offs van vorig seizoen was SCHC over twee duels beter dan Schaerweijde en dwong zo promotie naar de Hoofdklasse af. Schaerweijde kreeg daarop een herkansing tegen Hoofdklasser Almere. De ploeg van scheidend coach Alex Verga bleef in twee duels, beide beslist door shoot-outs, overeind. In de competitie kwamen zij elkaar voor het laatst in het seizoen 2013/2014 tegen, in de Overgangsklasse. Stichtse won beide duels. Het werd toen 0-2 in Almere en 4-1 in Bilthoven.

Lastig te voorspellen, dit duel. Het kan goed een close call worden. Vanwege de Hoofdklasse-ervaring van afgelopen seizoen, gaan we voor winst voor Almere.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake & Joost Andela

 • Almere - SCHC

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Pinoké

Rotterdam verloor vorig seizoen in de finale van de play-offs van Kampong en greep zo net naast het landskampioenschap. In 2012/2013 pakte de club zijn eerste en tot dusverre enige landstitel. Jeroen Hertzberger werd vorig seizoen met 28 doelpunten topscorer van de reguliere competitie. In totaal staat hij nu op 198 Hoofdklasse-doelpunten. Hij heeft nu nog twee goals nodig om de dertiende speler in de Hoofdklasse-historie te worden die de mijlpaal van 200 goals haalt. De Rotterdammer mag het meteen opnemen tegen zijn favoriete tegenstander: Pinoké. Hij scoorde al 26 keer tegen de Steekneuzen. In de laatste ontmoeting tussen deze clubs, op 23 april, maakte Hertzberger een hattrick in een 1-4 uitzege. Pinoké won slechts één van zijn laatste 23 confrontaties met Rotterdam. Dat was een 3-1 zege in het Amsterdamse Bos.

Pinoké liet vorig seizoen een indrukwekkende opmars zien. Rotterdam steekt echter in uitstekende vorm, en bewees dat door de ABN Amro Cup te winnen vorige week. Wij zetten in op een zege voor Rotterdam. En, misschien een inkoppertje, Hertzberger scoort.

Arbiters: Christian Vonhögen & Bo Verwer

 • Rotterdam - Pinoké

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Bloemendaal

Bloemendaal won elk van zijn laatste tien Hoofdklasse-duels met Den Bosch. Deze reeks volgt op de laatste overwinning van de Brabanders. Op 18 maart 2012 werd het 3-2 aan de Oosterplas. Matthijs Brouwer maakte toen alle Bossche doelpunten. Bloemendaal nam vorig seizoen na de tweede speeldag de koppositie op de ranglijst in, om deze niet meer af te geven. In de halve finale van de play-offs werd de ploeg van Michel van den Heuvel uitgeschakeld door de latere landskampioen Kampong. Bloemendaal gaat dit seizoen op zoek naar zijn eerste landstitel sinds 2009/2010. Michel van den Heuvel won al zes landstitels, een record voor een coach in de Hoofdklasse. Drie van die titels won hij als coach van Bloemendaal. Bloemendaal behaalde in veertien van de voorgaande vijftien seizoenen een overwinning op de eerste speeldag. Alleen in het seizoen 2011/2012 werd in die reeks niet gewonnen (HGC – Bloemendaal 3-3). Voor Floris Wortelboer is dit een speciale wedstrijd.Hij maakte deze zomer de overstap van Den Bosch naar Bloemendaal. Wortelboer maakte deel uit van de Oranje-selectie die deze zomer op het EK in Amsterdam uitkwam.

De statistieken zijn duidelijk in het voordeel van Bloemendaal, maar toch zou dit nog best eens een spannende pot kunnen worden. Den Bosch schoot vorig seizoen uit de startblokken, maar zakte daarna terug. Wij gaan voor een nipte winst van Bloemendaal.

Arbiters: Michiel Otten & Thijs Retra

 • Den Bosch - Bloemendaal

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Tilburg

Amsterdam draaide een prima seizoen en eindigde op doelsaldo achter lijstaanvoerder Bloemendaal. Toen ging het echter mis. De ploeg werd in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld door Rotterdam. Omdat Bloemendaal ook van Kampong verloor grepen de Amsterdammers ook nog eens naast een ticket voor de Euro Hockey League. De laatste landstitel van Amsterdam stamt uit seizoen 2011/2012. De Australiër Graham Reid is de nieuwe hoofdcoach van Amsterdam. Als speler vertegenwoordigde hij deze club tussen 1992 en 1994. Slechts één Australiër won ooit het kampioenschap in de Heren Hoofdklasse. Jim Irvine presteerde dit met Amsterdam in 2002/2003 en 2003/2004. Sinds de fusie in 2011 won Tilburg nog nooit een Hoofdklasse-duel met Amsterdam. De ploeg behaalde in zes onderlinge ontmoetingen één gelijkspel. Justin Reid-Ross voerde in 2016/2017 de Hoofdklasse aan in doelpunten uit strafcorners (20). Mirco Pruyser maakte de meeste velddoelpunten (17). Met Reid-Ross heeft Amsterdam de meest scorende buitenlander in de gelederen. De Zuid-Afrikaan was in de reguliere competitie al 141 keer trefzeker.

Tilburg zal hier op de eerste competitiedag nog niet stunten. Daar zijn de Amsterdammers te ervaren voor. Amsterdam wint hier, en er zouden nog wel eens flink wat doelpunten kunnen vallen: Amsterdammer Boris Burkhardt werd afgelopen week topscorer op het EK U21, en ook Mirco Pruyser en Billy Bakker staan op scherp.

Arbiters: Pieter Hembrecht & Jasper Nagtzaam

 • Amsterdam - Tilburg

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Alle hoogtepunten zondagavond bij Ziggo Sport

Bekijk zondagavond alle hoogtepunten van de Hoofdklasse Heren in het programma Hoofdklasse Hockey op Ziggo Sport. Aanvang: 19.30 uur.
Maandag aan het einde van de middag staan alle samenvattingen ook op hockey.nl.


Wat vind jij? Praat mee...