Vooruitblik en voorspelling HK (H): Laatste kans Kampong?

Een regelrechte degradatiekraker, een Brabantse derby en misschien wel de laatste kans op een play-offticket voor Kampong: er valt genoeg te zien in de Hoofdklasse Heren zondag. En al is het een kleine kans: Rotterdam kan zondag al een play-offticket in handen hebben. 

Bloemendaal – Kampong

Wil Kampong, dat momenteel op de vijfde plaats bivakkeert, nog meedoen om de play-offs, dan staat het zondag voor een moeilijke taak: van koploper Bloemendaal winnen. De Mussen leden, als enige ploeg in de Heren Hoofdklasse dit seizoen, nog geen enkele thuisnederlaag. Maar: uitgerekend Kampong won als laatste bezoekende ploeg op ’t Kopje. Op 17 april 2016 werd het 1-2. Hiermee stootte Kampong Bloemendaal toen uit de top-4. Een val waarvan de Mussen op de laatste speeldag niet meer herstelden. Daardoor miste Bloemendaal voor het eerst sinds het seizoen 2000/2001 de play-offs.

Onze voorspelling is dat het dit seizoen wel eens omgekeerd zou kunnen zijn. Dat wil zeggen: zondag deelt Bloemendaal de genadeslag uit aan Kampong, dat daardoor uiteindelijk voor het eerst in vijf seizoenen de play-offs mist. Aan de andere kant: Bloemendaal heeft de play-offs al binnen, en Kampong moét. Dat gaan een mooie strijd opleveren.

Arbiters: Jonas van ’t Hek en Roel van Eert

 • Bloemendaal - Kampong (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Amsterdam

Voor HGC is dit niet het seizoen dat het had moeten worden. De ploeg staat op de zesde plaats en de play-offs zijn nagenoeg uit het zicht verdwenen. Amsterdam is daarentegen al verzekerd van deelname: dat is voor het derde seizoen op rij en het 17e seizoen in totaal. Het onderlinge treffen van deze twee ploegen is een echte klassieker. Althans, volgens de statistieken. Amsterdam en HGC zijn de enige twee tams die in alle 44 seizoenen van de Heren Hoofdklasse vertegenwoordigd waren. Dit is daarmee het vaakst gespeelde duel op het hoogste niveau. Van de 85 voorgaande confrontaties won Amsterdam 45 keer en HGC 19 keer. Het werd 21 keer gelijk. Voor het publiek is het hopen op een duel met hetzelfde spektakel als de heenwedstrijd. Toen won Amsterdam met 5-4, nadat het tot twee keer toe met twee doelpunten verschil achter had gestaan.

Amsterdam heeft een zure nederlaag te verwerken: de ploeg werd afgelopen weekend door Oranje-Rood uitgeschakeld in de EHL. HGC zou daarentegen zonder druk wel eens heel goed voor de dag kunnen komen en liet twee speelronden geleden ook al zien gelijk te kunnen spelen tegen Oranje-Rood. Wij gaan voor een gelijkspel.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Coen van Bunge

 • HGC - Amsterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Hurley – Qui Vive

Een regelrechte degradatiekraker komende zondag. Nummer 11 van de ranglijst Hurley ontvangt thuis hekkensluiter Qui Vive. Mocht Qui Vive winnen, dan komen de ploegen in puntenaantal gelijk. Hurley is bezig aan een slechte reeks. De Amsterdammers verloren hun laatste zes Hoofdklasse-duels en incasseerden in elk van die wedstrijden tenminste vier tegentreffers. De heenwedstrijd tussen deze twee ploegen voorspelt een spannende wedstrijd zondag. Eerder dit seizoen werd het 3-3 in De Kwakel.

Wij gaan voor winst van Qui Vive. De mannen uit De Kwakel waren er tegen Pinoké al dichtbij, maar trokken toen aan het verkeerde eind. Hurley steekt, de corner van Stijn Jolie daargelaten, niet in goede vorm. Met Bloemendaal en HGC nog op het programma is dit waarschijnlijk de laatste strohalm voor Qui Vive om directe degradatie nog te ontlopen: daar is de ploeg zich maar al te zeer van bewust.

Arbiters: Maarten Boxma en Frank Heijster

 • Hurley - Qui Vive (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Qui Vive (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Almere

Het is voor Almere zondag zaak om koste wat kost geen strafcorners weg te geven. Oranje-Roods Mink van der Weerden steekt namelijk in bloedvorm. In de laatste vier speelronden scoorde hij in totaal tien doelpunten. Het strafcornerkanon maakte er in het heenduel met Almere ook al twee. Op 6 november werd het 2-5 voor de Eindhovenaren. De overige drie goals waren van Pakistaanse makelij: twee van Muhammad Rizwan en één van Rashid Mehmood. Almere won dit seizoen nog geen uitwedstrijd. De formatie van Alex Verga behaalde slechts twee van zijn tien punten buitenshuis. Almere heeft de punten echter hard nodig, wil de ploeg de play-outs ontlopen. Hetzelfde kan echter gezegd worden van Oranje-Rood: die ploeg zal juist de vierde plaats en daarbij behorend play-offticket met hand en tand verdedigen.

Wij denken dat Oranje-Rood thuis geen misstap zal maken tegen Almere. De punten zijn té hard nodig om Kampong van het lijf te houden. Mink van der Weerden maakt er minimaal eentje, maar wij denken eigenlijk wel meer.

Arbiters: Joost Andela en Maurits van den Wall Bake

 • Oranje-Rood - Almere (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Rotterdam

Rotterdam, momenteel derde op de ranglijst, kan zich zondag al plaatsen voor de play-offs. De kans daarop is echter klein: de Rotterdammers moeten zelf winnen en zowel Kampong als Oranje-Rood punten zien verspelen. Als de havenstedelingen de play-offs halen is dat voor het eerst sinds twee seizoenen. Pinoké heeft zich definitief veilig gespeeld met de overwinning op Qui Vive. Voor het grootste gedeelte van de eerste seizoenshelft stonden de Steekneuzen onder streep en waren ze zelfs hekkensluiter. Het tij is echter gekeerd onder nieuwe coach Jesse Mahieu. Pinoké zal zondag moeten uitkijken voor de topscorer van de Hoofdklasse, Jeroen Hertzberger. Hij maakte 23 van zijn in totaal 194 Hoofdklasse-doelpunten tegen Pinoké en daarmee zijn de Steekneuzen zijn favoriete tegenstander.

Ondanks een in goede vorm verkerend Pinoké pakt Rotterdam hier de punten. Al zullen de Steekneuzen het de Rotterdamse doelpuntenmachine wel lastig maken.

Arbiters: Laurens Hendrikx en Michel Otten

 • Pinoké - Rotterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Den Bosch

Een Brabantse derby komende zondag. Den Bosch speelt nergens meer om: de play-offs zijn niet meer te halen, en de ploeg kan ook niet meer degraderen. Tilburg staat weliswaar nu nog aan de goede kant van de streep, maar kan de punten goed gebruiken om zich definitief veilig te spelen. Eerder dit seizoen won Tilburg met 1-2 bij Den Bosch. Tim Swaen, die volgend seizoen de overstap maakt naar Bloemendaal, werd met een rake strafcorner in de laatste minuut matchwinner. Tilburg-coach Jeroen Delmee speelde van 1996 tot 2007 bij Den Bosch, en ook assistent van Delmee Dennis Dijkshoorn speelde 11 jaar aan de Oosterplas.

Op een derby ligt altijd extra lading. Tilburg heeft de punten nog hard nodig en zal volop strijd leveren tegen het hoger geplaatste Den Bosch. Wij gaan voor een spannende wedstrijd, die eindigt in een gelijkspel.

Arbiters: Caroline Brunekreef en Jasper Nagtzaam

 • Tilburg - Den Bosch (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...