Vooruitblik en voorspelling HK (H): Wie wint de Brabantse topper?

Speelronde 14 staat aanstaande 5 maart alweer op het programma. Het is een zondag maar één topper. Het meest in het oog springende affiche is Den Bosch – Oranje-Rood. Een Brabantse derby tussen de huidige nummer 6 en 3 van de competitie. Hockey.nl doet elke week de voorbeschouwing én een voorspelling.

Den Bosch – Oranje-Rood

Tegen voorganger Oranje Zwart kende Den Bosch een slechte reeks van acht nederlagen op rij. Echter, de eerste wedstrijd tegen Oranje-Rood wonnen de Bosschenaren op 25 september met een klinkende 0-3. De ploeg van Eric Verboom had echter een valse herstart van de competitie: vorige week werd verloren van HGC. Door die nederlaag kukelde Den Bosch voor het eerst sinds de tweede speelronde uit de top vier. Mocht Den Bosch zich aan het eind van het seizoen toch nog opwerken naar die top vier, dan is dat voor het eerst sinds 2001/2002, het jaar dat de club ook landskampioen werd. Oranje-Rood startte de tweede seizoenshelft afgelopen zondag met drie punten. Een spannende wedstrijd tegen Rotterdam eindigde in een 3-2 zege voor de Eindhovenaren.

Voorspelling Hockey.nl: Een zege voor Den Bosch. De Bosschenaren hebben nu twee keer op rij verloren en zijn ultiem gebrand op punten. Het vertrouwen uit het eerste duel tegen OR plus het thuisvoordeel maken voor de geel-zwarten net het verschil.

Arbiters: Coen van Bunge en Jonas van ’t Hek

 • Den Bosch - Oranje-Rood (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

Hurley – Bloemendaal

Hurley won afgelopen weekeinde voor het eerst dit seizoen. Na een 1-3 achterstand werd Tilburg met 4-3 bedwongen. Grote man aan de kant van de Amsterdamse Bosuilen was Stijn Jolie, die drie keer scoorde. Jolie maakte in de laatste speelronde vóór de winterstop ook al drie doelpunten. Daarmee is de cornerschutter van Hurley de eerste die in opeenvolgende speelronden een hattrick maakt sinds Mirco Pruyser dat deed in speelrondes 20 en 21 van het seizoen 2014/2015. Jolie heeft, net als teamgenoten Hjalmar Koedijker en Lex Hoogeveen, een verleden bij Bloemendaal. Hij speelde daar toen samen met zijn oudere broer Wouter.

Met een doelpuntloos gelijkspel tegen Pinoké beleefde koploper Bloemendaal een koude start. Daarmee kwam een einde aan een reeks van 40 Hoofdklasse-wedstrijden waarin De Mussen telkens scoorden. Bloemendaal is in zijn laatste zeventien Hoofdklasse-duels met Hurley ongeslagen (vijftien keer winst en twee gelijke spelen). De laatste overwinning van Hurley op Bloemendaal dateert van 6 mei 2001. Toen werd het 3-0 voor de formatie uit het Amsterdamse Bos. Lars Stalling, die later voor Bloemendaal zou spelen, maakte in die wedstrijd alle doelpunten. Bloemendaal is al sinds de tweede speeldag koploper. Hurley heeft sinds begin oktober niet hoger dan tiende gestaan op de ranglijst. Rogier Rombouts (Hurley) viert zijn 29ste verjaardag. Van de laatste drie spelers die in de Hoofdklasse scoorden op hun verjaardag deden er twee dat voor Hurley: Kenny Bain op 16 maart 2014 en Janiek Braaksma precies een week later.

Voorspelling Hockey.nl: Ondanks de flinke opsteker voor Hurley vorige week, is Bloemendaal een flinke maat te groot. De Mussen winnen.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal en Michiel Otten

 • Hurley - Bloemendaal (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – HGC

HGC won elk van zijn laatste acht Hoofdklasse-duels met Pinoké. Dat is voor HGC de langste winstreeks tegen deze specifieke tegenstander. Slechts tegen één tegenstander beleefde HGC ooit een langere winstreeks. De club won ooit tien Hoofdklasse-ontmoetingen op rij met Victoria. HGC heeft dit seizoen twee keer eerder in de top vier gestaan, maar viel daar telkens in de volgende speelronde weer uit. Nu staat de ploeg vijfde, met één punt achterstand op de nummer vier. Tristan Algera (HGC) staat tweede op de topscorerslijst in de Hoofdklasse dit seizoen. Zijn veertien doelpunten kwamen allemaal uit een strafcorner. Daarmee lijkt Algera een waardig opvolger van de Hoofdklasse-topscorer van vorig seizoen, Gonzalo Peillat. De Argentijn stond toen na dertien speelronden op twintig goals en kwam uiteindelijk uit op 33. Pinoké haalde uit zijn laatste drie Hoofdklasse-duels meer punten (vijf) dan in zijn eerste tien wedstrijden van dit seizoen samen (vier).

Voorspelling Hockey.nl: Beide ploegen hebben natuurlijk een flinke boost gekregen van het resultaat van vorige week. Bovendien is Pinoké door de terugkeer van de Australiërs Matt Gohdes en Aran Zalewski weer nagenoeg op volle sterkte. Wij denken echter dat HGC toch echt nog een maatje te groot is voor het jonge Pinoké. Winst voor de Gazellen dus.

Arbiters: Bo Verwer en Paul van den Assum

 • Pinoké - HGC (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Qui Vive – Amsterdam

Qui Vive is als enige ploeg in de Hoofdklasse dit seizoen nog zonder overwinning. Naast Qui Vive wonnen drie andere ploegen geen van hun eerste dertien wedstrijden in hun debuutseizoen in de Hoofdklasse: Den Bosch, Union en GCHC. Van die ploegen won Den Bosch zijn veertiende wedstrijd, Union zijn negentiende wedstrijd en GCHC won in zijn eerste en enige Hoofdklasse-seizoen geen enkele wedstrijd. Mirco Pruyser scoorde twee keer in het heenduel, dat op 25 september in een 5-1 overwinning voor de Amsterdammers eindigde. Pruyser scoorde in elk van de laatste vijf Hoofdklasse-duels (zes goals in totaal) van Amsterdam. Daarvan wonnen de hoofdstedelingen er vier. Net als Pruyser scoorde Mark Weber zes keer in de laatste vijf wedstrijden van zijn club. De clubtopscorer van Qui Vive maakte acht van de twintig doelpunten van zijn team (allemaal strafcorners). Weber is de enige Qui Vive-speler die dit seizoen voor zijn club uit een strafcorner scoorde. Bij tegenstander Amsterdam scoorden dit seizoen al zeven verschillende spelers uit een strafcorner, het meest van alle Hoofdklasse-clubs (samen met Oranje-Rood). Amsterdam heeft ook de meeste strafcornergoals (20) van de Hoofdklasse.

Voorspelling Hockey.nl: Een ruime zege voor Amsterdam. Qui Vive komt voor het niveau van het linkerrijtje echt nog tekort en Amsterdam is een veel scorende ploeg.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Thijs Retra

 • Qui Vive - Amsterdam (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Qui Vive – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Almere

Het heenduel eindigde op 25 september in 1-5 voor Rotterdam. De bezoekers stonden na zeventien minuten al op een royale voorsprong (0-4) door onder anderen twee goals van Jeroen Hertzberger. Hertzberger is topscorer van de Hoofdklasse met zeventien goals. In het seizoen 2012/2013 sloot Hertzberger af als topscorer met 26 goals. Hertzberger scoorde in elk van de laatste zes Hoofdklasse-duels van Rotterdam (acht doelpunten in die periode). Eerder had hij zo’n reeks in het seizoen 2014/2015. Zeven wedstrijden op rij lukte hem echter nog niet. Oud-international Hidde Turkstra is jarig op de dag van de wedstrijd. Hij wordt 29 jaar. Almere startte de tweede seizoenshelft met een gelijkspel tegen Qui Vive, waar beide ploegen weinig aan hadden.

Voorspelling Hockey.nl: In eigen huis kwam Almere er niet aan te pas tegen Rotterdam. Dat zal aan de Hazelaarweg niet anders zijn. Een makkelijke overwinning voor Rotterdam.

Arbiters: Jasper Nagtzaam en Arthur Pols

 • Rotterdam - Almere (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Kampong

Het heenduel op 25 september werd met 6-2 een prooi voor Kampong, dat daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen boekte. Kampong won alle vijf eerdere ontmoetingen in de Hoofdklasse met Tilburg, sinds deze club in 2011 door een fusie ontstond. Constantijn Jonker maakte zeven doelpunten in die vijf wedstrijden. Jonker staat dit seizoen op twaalf doelpunten en heeft er nog één nodig om zijn totaal van vorig seizoen te evenaren. Met zijn elf velddoelpunten dit seizoen voert Jonker de Hoofdklasse aan. Daarnaast scoorde hij één keer uit een strafcorner. In totaal maakte Jonker 163 doelpunten in de Hoofdklasse. Daarvan waren er 152 velddoelpunten. Tilburg won dit seizoen nog geen thuiswedstrijd en behaalde negen van zijn tien punten buitenshuis. Kampong is samen met Bloemendaal de ploeg die dit seizoen het minst vaak een uitwedstrijd verloor (één keer). Uit bij promovendi presteert Kampong grillig. Bij Almere, dat toen zijn allereerste wedstrijd op het hoogste niveau speelde, kwam de ploeg van Alexander Cox niet verder dan 0-0. Bij Qui Vive boekte hetzelfde team juist zijn grootste uitoverwinning ooit (0-10).

Voorspelling Hockey.nl: Als er dit weekend een verrassing komt, dan geven wij Tilburg de beste kansen. De ploeg laat al geruime tijd zien zijn plek in de Hoofdklasse dubbel en dwars waard te zijn. Kampong heeft uiteraard de betere selectie, maar de ploeg van Alexander Cox worstelt met zichzelf. Wij voorspellen een remise.

Arbiters: Maarten Boxma en Roel van Eert

 • Tilburg - Kampong (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

*Stemmen werkt voorlopig alleen nog vanaf de computer en niet in de hockey.nl app. We zijn druk bezig om dit ook in de app mogelijk te maken, maar voorlopig zie je de polls onder de wedstrijden alleen op je desktop of in een browser.


Wat vind jij? Praat mee...