Vooruitblik en voorspelling HK (H): Bij zege play-offs voor Bloemendaal

Bij een overwinning op Oranje-Rood zijn de play-offs voor Bloemendaal binnen. En dat al vijf wedstrijden voor het einde van de competitie. Maar de Eindhovenaren zullen zich niet zomaar gewonnen geven; ook zij zijn nog volop in de race en nog lang niet zeker van dat begeerde play-offticket. De competitie blijft interessant. Eigenlijk is alleen Pinoké zo goed als uitgespeeld. Door een prachtige reeks hebben de Amsterdammers inmiddels achttien punten, waardoor ze hoogstwaarschijnlijk de play-outs ontlopen. Alleen als twee van de vier ploegen onder hen hun puntenaantal minstens verdubbelen, moeten de Steekneuzen nog aan de bak in de nacompetitie. De ingezette succesreeks kwam echter te laat om nog voor de prijzen mee te spelen. 

Almere – Hurley

Almere is voor het eerst dit seizoen hekkensluiter en is gestaag gekelderd van plaats 8 (Speelronde 5-8), naar plaats 9 (9-10), naar plaats 10 (11-12), naar plaats 11 (13-15) naar de rode lantaarn. De Flevolanders haalden slechts één punt uit de laatste tien Hoofdklasse-duels. Op 26 februari speelde de ploeg met 2-2 gelijk tegen mede-degradatiekandidaat Qui Vive. Almere behaalde zijn enige overwinning dit seizoen in eigen huis. Op 9 oktober werd Pinoké met 3-2 verslagen. Almere kreeg in zijn laatste drie Hoofdklasse-duels maar liefst zeventien tegentreffers te verwerken.

Stijn Jolie maakte negen van de laatste twaalf Hoofdklasse-doelpunten van Hurley en is met tien goals in totaal clubtopscorer dit seizoen. Jolie diende eerder Almere, gedurende twee periodes zelfs. In 2011 verruilde hij de club voor Bloemendaal, maar na twee seizoenen op ’t Kopje keerde hij terug bij de Almeerse. In 2014 maakte hij de overstap naar zijn huidige club Hurley. In het heenduel op 16 oktober scoorde Luuk van Duren voor Hurley nadat Erwin Kruisbrink de bezoekers op voorsprong had gezet.

Typisch zo’n wedstrijd waarin beide ploegen snakken naar een overwinning, maar uiteindelijk de punten delen. Uiteraard is geen van beide daar echt blij mee. 

Arbiters: Coen van Bunge en Shan O’Donnell

 • Almere - Hurley (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Pinoké

Amsterdam won de laatste vijf derby’s tegen Pinoké. Deze reeks volgt op de 2-4 uitzege van Pinoké in het Wagener Stadion op 23 maart 2014. Eén van de doelpuntenmakers voor de Steekneuzen die dag was Justin Reid-Ross. De Zuid-Afrikaan maakte in de zomer van 2014 de overstap naar de grote buurman. Reid-Ross is met 132 Hoofdklasse-doelpunten de meest scorende buitenlander in de Hoofdklasse-historie. Hij scoorde 70 keer voor Pinoké en 62 keer voor Amsterdam.

Sinds het vertrek van Hans Streeder en de komst van Jesse Mahieu in de winterstop haalde Pinoké tien punten in vier wedstrijden. Het enige puntenverlies werd geleden bij koploper Bloemendaal (0-0 gelijkspel). Pinoké haalde na de winterstop samen met Bloemendaal en Amsterdam het meeste punten (tien) van alle clubs in de Hoofdklasse. De tien punten die Pinoké in vier duels onder Mahieu behaalde zijn er nu al meer dan de acht punten die de ploeg in twaalf wedstrijden onder Streeder uit het vuur sleepte.

Mahieu diende in zijn spelerscarrière beide clubs, aanvankelijk Pinoké, daarna Amsterdam en in de herfst van zijn carrière opnieuw Pinoké. Amsterdam won elk van zijn laatste tien Hoofdklasse-duels met buren uit het Amsterdamse Bos.

Normaal gesproken zouden we zeggen dat Amsterdam makkelijk wint van kleinere broer Pinoké. Maar Pinoké verbaast vriend en vijand sinds de winterstop. Het won van Almere én van topploegen als Oranje-Rood en HGC. Bovendien hield het doelpuntenmachine en gedoodverfde kampioen Bloemendaal op 0-0. Kortom, alles is mogelijk met de Steekneuzen in de tweede seizoenshelft. Wij zetten gewoon in op de vierde overwinning op rij voor Pinoké. 

Arbiters: Caroline Brunekreef en Thijs Retra

 • Amsterdam - Pinoké (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Tilburg

HGC verloor nog nooit een Hoofdklasse-duel met Tilburg sinds de club in 2011 in zijn huidige vorm tot stand kwam. De Gazellen wonnen drie keer en speelden twee keer gelijk. Tilburg pakte nog geen punt op de Roggewoning. Het heenduel in Tilburg op 16 oktober eindigde in 0-2. Dick Möhlmann en Tristan Algera scoorden voor de bezoekers. Algera maakte vorig weekeinde het laatste doelpunt in een 5-2 nederlaag bij Bloemendaal, zijn zestiende van het seizoen. Hij staat daarmee tweede op de topscorerslijst.

HGC is recent wisselvallig. De club behaalde in geen van zijn laatste acht Hoofdklasse-duels hetzelfde resultaat als in de voorgaande wedstrijd sinds een reeks van drie overwinningen in oktober. Tilburg behaalde dit seizoen negen van zijn tien punten in uitwedstrijden.

Het is een beetje op en af bij HGC. De ene week laten de Gazellen een sterk optreden zien, de andere keer zakt het boeltje in elkaar. Aangezien de ploeg vorige week tegen Bloemendaal al een inzinking had, voorspellen we veel goeds voor het duel met Tilburg. Daarnaast lijken de Brabanders in de tweede seizoenshelft de draad ook nog niet echt te hebben opgepakt. Een zege voor HGC.

Arbiters: Laurens Hendrikx en Barry Plaisant van der Wal

 • HGC - Tilburg (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Kampong – Den Bosch

Kampong is in zijn laatste negen Hoofdklasse-duels met Den Bosch ongeslagen (zeven overwinningen, twee gelijke spelen) sinds een 1-2 thuisnederlaag in Utrecht op 25 maart 2012. Het openingsdoelpunt in die wedstrijd voor Den Bosch werd gemaakt door de achttienjarige Pepijn Luijkx. Voor hem was het zijn allereerste Hoofdklasse-doelpunt. In de zomer van 2014 verruilde hij Den Bosch voor Kampong.

Ook jongere broer Jasper maakte afgelopen zomer de overstap van de Oosterplas naar de Laan van Maarschalkerweerd. Vorig weekeinde gaf hij een oorwassing bij Rotterdam (5-2) nog een draaglijk aanzien met twee late eretreffers, zijn eerste Hoofdklasse-doelpunten voor de Utrechters. Zijn laatste doelpunt voor Den Bosch maakte Jasper Luijkx uitgerekend tegen Kampong in het 3-3 gelijkspel in Utrecht vorig seizoen. Deze remise had plaats op de laatste speeldag van het regulier seizoen en had Kampong deelname aan de play-offs kunnen kosten bij ongunstige resultaten op andere velden. Door de overwinning van Amsterdam op Bloemendaal eindigde Kampong als vierde en kwam met de schrik vrij.

Naast de gebroeders Luijkx kwamen ook de internationals Erik Bouwens en Robbert Kemperman ooit uit voor Den Bosch. Kampong kreeg vorig weekeinde vijf tegentreffers te verwerken bij Rotterdam. Dat was de ploeg van Alexander Cox in tachtig competitieduels niet meer overkomen sinds een 1-5 nederlaag tegen Amsterdam op 8 september 2013.

Kampong moest het tegen Rotterdam stellen zonder keeper David Harte. De Ier, door wereldhockeybond FIH zowel in 2015 als 2016 uitgeroepen tot Beste Keeper ter Wereld was door interlandverplichtingen verhinderd. Zijn Ierland plaatste zich wel voor de halve finales (derde ronde) van de World League in juni-juli.

De Utrechters misten wegens een blessure ook Constantijn Jonker. Met dertien velddoelpunten voert Jonker samen met Florian Fuchs (Bloemendaal) en Mirco Pruyser (Amsterdam) de Hoofdklasse aan. Jonker maakte in zijn Hoofdklasse-loopbaan (reguliere seizoen) al 165 doelpunten, waarvan maar liefst 154 velddoelpunten.

Kampong móét. Maar Den Bosch eigenlijk ook, wil het die florissante eerste seizoenshelft niet helemaal doen vergeten. De Bosschenaren hadden een uitstekende uitgangspositie na de winterstop, maar zijn inmiddels zo goed als uitgeschakeld voor de play-offs. Geen schande, wel zonde. Kampong kan in ieder geval weer beschikken over topkeeper David Harte en wij verwachten dat hij een beslissende rol heeft in de zege van de Utrechters.

Arbiters: Pieter Hembrecht en Roel van Eert

 • Kampong - Den Bosch (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Bloemendaal

Bloemendaal kan zich zondag verzekeren van deelname aan de play-offs. Een overwinning op Oranje-Rood  volstaat. Ook bij een gelijkspel, of zelfs een nederlaag, kan het ticket worden veilig gesteld, als de achtervolgers van Bloemendaal eveneens punten laten liggen. Vorig seizoen bereikten de Mussen voor het eerst sinds het seizoen 2000/2001 de play-offs niet. Er kwam daarmee een einde aan een reeks van veertien opeenvolgende play-offdeelnames. Binnen die serie behaalde Bloemendaal zes van zijn negentien landstitels. Drie van die zes titels werden behaald onder Michel van den Heuvel. De huidige coach behaalde de landstitel in elk van de voorgaande drie seizoenen met Oranje-Zwart. Met zijn zes Hoofdklasse-titels als coach is Van den Heuvel reeds in het bezit van het record.

Na de koude herstart tegen Pinoké op 26 februari (0-0) heeft Bloemendaal weer het tempo van vóór de winterstop. De ploeg won zijn laatste drie wedstrijden en scoorde daarin in totaal zestien keer. Oranje-Rood’s Mink van der Weerden heeft van alle huidige spelers in de Hoofdklasse het meeste doelpunten op zijn naam staan (196). Van der Weerden kan de twaalfde speler worden met 200 goals in de Hoofdklasse (reguliere competitie). De speler die elfde staat op die ranglijst is Tom van ’t Hek met 202 doelpunten.

Bloemendaal stelt de play-offs veilig. De klasse van de Noord-Hollanders is simpelweg te machtig voor net iets minder sterke Oranje-Rood.

Arbiters: Jonas van ’t Hek en Michiel Otten

 • Oranje-Rood - Bloemendaal (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Qui Vive – Rotterdam

Het heeft zestien speeldagen geduurd, maar ook voor Qui Vive is de eerste Hoofdklasse-overwinning in de clubhistorie een feit. Vorig weekeinde won de ploeg met 1-2 bij Tilburg. Door de winst van Qui Vive, en van Almere eerder dit seizoen, is er nog maar één club over die ooit in de Heren Hoofdklasse speelde, echter nooit won. Dat is GCHC uit Groningen. Qui Vive verliet daardoor ook de laatste plaats op de ranglijst, waar de club al sinds Speelronde 4 had gebivakkeerd. Qui Vive heeft nog op geen enkel moment dit seizoen hoger dan tiende gestaan. Nu is Qui Vive nog op jacht naar een overwinning op eigen veld. Van zijn acht thuisduels dit seizoen verloor Qui Vive er vijf en speelde het drie keer gelijk.

Het heenduel op 16 oktober werd met 6-1 een eenvoudige prooi voor Rotterdam. Voor de formatie van Albert Kees Manenschijn. De Kwakel is voor Manenschijn geen onbekend terrein. Eerder was hij al betrokken bij de opmars van de club richting de Hoofdklasse, echter nooit in de hoedanigheid van hoofdcoach. Rotterdam is ongeslagen in zijn laatste 21 Hoofdklasse-duels met promovendi en verloor voor het laatst op 17 oktober 2010 van een promovendus. Dat was hdm, waar uitgerekend Manenschijn toen hoofdcoach was.

Jeroen Hertzberger is topscorer van de Hoofdklasse met twintig goals. Vorig weekeinde kwam er een einde aan een reeks van acht Hoofdklasse-duels op rij waarin Hertzberger telkens scoorde. In de voorgaande vijftien Hoofdklasse-duels waarin Rotterdam vijf keer of vaker scoorde, pikte Hertzberger altijd zijn doelpunt(en) mee.

Rotterdam wint. Het zoet van de eerste Hoofdklasse-overwinning zit nog in de monden van de Qui Vive-spelers, maar bij de grootmacht uit Zuid-Holland valt voor de promovendus niks te halen.

Arbiters: Joost Andela en Paul v.d. Assum

 • Qui Vive - Rotterdam (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Qui Vive – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

*Stemmen werkt voorlopig alleen nog vanaf de computer en niet in de hockey.nl-app. We zijn druk bezig om dit ook in de app mogelijk te maken, maar voorlopig zie je de polls onder de wedstrijden alleen op je desktop of in een browser.

 

 

 

 

 

 


Wat vind jij? Praat mee...