Vooruitblik HK (H): Blijft Oranje-Rood of HGC aanhaken?

Speelronde 7 in de Hoofdklasse Heren zal uitmaken of Oranje-Rood of HGC blijft aanhaken om de strijd om de play-offplekken. Ook staat er weer een Bosderby op het menu: Amsterdam ontvangt Hurley. Het worstelende Qui Vive ontvangt het lekker draaiende Den Bosch, dat zo verrassend 3e staat. Een andere promovendus, Almere, krijgt koploper Bloemendaal over de vloer. 

Oranje-Rood – HGC

Het duel tussen Oranje-Rood en HGC is een belangrijke voor beide clubs om te blijven aanhaken in de strijd om de play-offs. Voorloper van Oranje-Rood, Oranje Zwart, ontving HGC vorig seizoen maar liefst 3 keer op Sportpark Aalsterweg. Op 3 april werd er in de reguliere competitie met 2-1 gewonnen. In de halve finale van de play-offs verloor OZ in duel 2 thuis na shoot-outs (2-4, 1-1 na verlenging) van HGC, waarna duel 3 in Eindhoven met 3-0 werd gewonnen. Oranje-Zwart plaatste zich daarmee voor de finale. Nummer 5 op de ranglijst Oranje-Rood (16-16) en nummer 6 HGC (13-13) zijn de enige 2 Hoofdklasse-ploegen met een doelsaldo van in totaal 0. Bob de Voogd, topscorer van Oranje-Rood dit Hoofdklasse-seizoen, maakte 4 van zijn 6 goals in thuisduels. HGC hield dit Hoofdklasse-seizoen in 6 wedstrijden al 2 keer het doel schoon, net zo vaak als in héél 2015-2016. HGC won vorig uitduel met 0-2 bij Tilburg en kan voor het eerst sinds september-oktober 2004 minimaal 2 uitduels op rij het doel schoonhouden.

Kampong – Pinoké

Nummer 4 Kampong heeft zijn laatste 9 Hoofdklasse-duels met Pinoké, dat 11e staat, allemaal gewonnen (uit én thuis) en hield de laatste 3 keer zelfs het doel schoon. De laatste zege van Pinoké op Kampong dateert van 6 november 2011, toen het dankzij goals van Justin Reid-Ross en Ward Grasveld 0-2 werd in Utrecht. De laatste speler van Pinoké die tegen Kampong trefzeker was, was Jonathan Fröschle (strafcorner) tijdens de 5-1 uitnederlaag op 2 november 2014. Pinoké maakte alleen tegen Den Bosch (102) meer goals in de Hoofdklasse dan tegen Kampong (89). Pinoké wacht net als Hurley en Qui Vive nog altijd op de 1e zege van dit Hoofdklasse-seizoen. Pinoké stond dit seizoen in de Hoofdklasse pas 2 keer op voorsprong. Vorige week maakte Matt Gohdes thuis tegen Amsterdam (2-4 verlies) de 1-0, waarna de gasten de achterstand ombogen naar een 1-4 winst. De laatste keer dat Pinoké op voorsprong stond in een uitduel in de Hoofdklasse was op 13 maart toen op bezoek bij Voordaan met 1-4 werd gewonnen. Dit is ook de laatste keer dat Pinoké een uitzege boekte.

Kampong kreeg dit seizoen pas 7 doelpunten tegen, het minste van alle ploegen in de Hoofdklasse. Alleen koploper Bloemendaal (24) scoorde dit seizoen in de Hoofdklasse vaker dan Kampong (22). Kampong was de laatste 3 Hoofdklasse-duels telkens minimaal 5 keer trefzeker: 3-5 tegen Den Bosch, 0-10 bij Qui Vive en 6-2 tegen HC Tilburg. Dit presteerde de ploeg voor het laatst tussen november 1980 en maart 1981. Nog nooit maakte Kampong 4 Hoofdklasse-duels op rij minimaal 5 treffers.

Amsterdam – Hurley 

Nummer 2 van de Hoofdklasse Amsterdam is in zijn laatste 16 Hoofdklasse-duels met Hurley, dat 10e staat, ongeslagen (14 keer winst en 2 keer gelijk). De laatste nederlaag dateert van 22 april 2001 toen thuis met 0-1 werd verloren. Hurley wacht net als Qui Vive en Pinoké nog altijd op de 1e zege van dit Hoofdklasse-seizoen. Geen ploeg scoorde dit Hoofdklasse-seizoen zo weinig via een strafcorner als Hurley (1). Tegenstander Amsterdam voert juist de ranglijst aan met 10 goals uit strafcorners. Amsterdam kreeg dit seizoen in de Hoofdklasse pas 3 goals tegen in thuisduels, het minst van alle ploegen.

Justin Reid-Ross is na 6 speelrondes gedeeld topscorer van de Hoofdklasse met 8 treffers, alle 8 uit een strafcorner. Constantijn Jonker maakte er 8 voor Kampong waarvan 7 velddoelpunten. Reid-Ross was in elk van de 1e 6 speelrondes trefzeker en kan de 1e speler sinds Ashley Jackson namens HGC in 2009-2010 worden die in de 1e 7 duels van een Hoofdklasse-seizoen telkens trefzeker is. In totaal scoorde Reid-Ross in 12 van de laatste 13 reguliere Hoofdklasse-duels van Amsterdam via een strafcorner (16 goals totaal). Met 126 treffers in de reguliere competitie is Reid-Ross de meest scorende buitenlander in de Hoofdklasse-historie. De Zuid-Afrikaan scoorde 70 keer voor Pinoké en 56 keer voor Amsterdam. Reid-Ross (16) en Mirco Pruyser (17) maakten samen 33 van de 51 Hoofdklasse-goals van Amsterdam in dit kalenderjaar (65%). Reid-Ross scoorde in de Hoofdklasse alleen tegen Schaerweijde (12) en Den Bosch (11) vaker dan tegen Hurley (10).

Almere – Bloemendaal

Dit is de 1e keer dat Almere en Bloemendaal elkaar ontmoeten in de Hoofdklasse. Koploper Bloemendaal is dit seizoen na 6 speelrondes nog zonder puntenverlies en kan voor de 6e keer in de historie een Hoofdklasse-seizoen starten met 7 opeenvolgende overwinningen. Eerder presteerde de ploeg dit in 2006-2007 (1e), 2005-2006 (1e), 1994-1995 (3e), 1993-1994 (2e) en 1987-1988 (1e). Alleen Kampong (7) kreeg dit seizoen in de Hoofdklasse minder goals tegen dan Bloemendaal (8). Bloemendaal incasseerde dit Hoofdklasse-seizoen pas 3 goals in 3 uitduels, het minst van alle ploegen. Met 24 goals is Bloemendaal dit seizoen de meest trefzekere ploeg van de Hoofdklasse. Alleen Constantijn Jonker (7, Kampong) maakte dit seizoen meer velddoelpunten in de Hoofdklasse dan Thierry Brinkman (6) en Florian Fuchs (6). In de laatste 3 speelrondes waren alleen Constantijn Jonker (5, Kampong) en Justin Reid-Ross (5, Amsterdam) vaker trefzeker dan Roel Bovendeert (4). Almere, dat op een keurige 8e plek bivakkeert, moet het nog altijd zonder Manuel Verga stellen, die geblesseerd is aan zijn hamstring. Ook 1e doelman Youri Beck is nog niet inzetbaar, hij mist zijn 3e duel.

Rotterdam – Tilburg

Rotterdam (7e) en Tilburg (9e), dat ontstond na de fusie van TMHC Tilburg en TMHC Forward, stonden in totaal 4 keer eerder tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Rotterdam won alle 4 ontmoetingen en kreeg daarin bovendien geen enkele goal tegen. Doelsaldo: 18-0. Rotterdam heeft alleen tegen Schaerweijde (+28), Laren (+30) en Pinoké (+40) een beter doelsaldo dan tegen Tilburg (+18) in de Hoofdklasse.  Rotterdam is de enige tegenstander waar Tilburg minimaal 1 Hoofdklasse-duel tegen speelde, maar nog nooit tegen scoorde. Tilburg incasseerde alleen tegen Kampong (25) meer Hoofdklasse-treffers dan tegen Rotterdam (18). Jeroen Hertzberger tekende in zijn eentje voor 6 van de 18 Hoofdklasse-goals van Rotterdam tegen Tilburg (33%). De 7 strafcornergoals van Rotterdam dit Hoofdklasse-seizoen werden gemaakt door 4 verschillende spelers: Hertzberger (3), Simon Egerton (2), Harry Martin (1) en Seve van Ass (1). Hertzberger en Egerton zijn dit seizoen gedeeld topscorer van Rotterdam met ieder 6 goals. Hertzberger (2) en Terrance Pieters (2, Almere) zijn de enige 2 spelers met meerdere benutte strafballen in de Hoofdklasse.

Qui Vive – Den Bosch

Dit is de 1e keer dat hekkensluiter Qui Vive en Den Bosch, dat verrassend 3e staat, elkaar ontmoeten in de Hoofdklasse. Hoofdklasse-debutant Qui Vive wacht nog altijd op de 1e zege op het hoogste niveau, ze speelden tot nu toe 1 keer gelijk en verloren de overige duels. Qui Vive kreeg dit seizoen in de Hoofdklasse in 6 duels al 31 doelpunten tegen, het meeste van alle ploegen en een gemiddelde van 5.2 goals per duel. Met 6 goals is Qui Vive zelf de minst productieve ploeg van dit Hoofdklasse-seizoen. Pinoké volgt met 7 treffers. Alleen Kampong (22) en koploper Boemendaal (24) waren dit seizoen in de Hoofdklasse vaker trefzeker dan Den Bosch (20). De 6 goals van Qui Vive kwamen op naam van 3 verschillende spelers: Wouter Haremaker (2), Erik Otto (2) en Mark Weber (2). Alle andere teams hebben dit seizoen minimaal 5 verschillende doelpuntenmakers. Qui Vive maakte sinds speelronde 1 (goal Haremaker tegen Oranje-Rood) geen enkele goal meer voor rust. Alleen Constantijn Jonker (7, Kampong) maakte dit seizoen in de Hoofdklasse meer velddoelpunten dan Dylan Wotherspoon (6) van Den Bosch. In héél 2015-2016 waren slechts 3 spelers vaker trefzeker namens Den Bosch in de Hoofdklasse dan Wotherspoon (6) na 6 duels dit seizoen: Bram van Groesen (8), Milan van Baal (9) en Sebastien Dockier (11).


Wat vind jij? Praat mee...