Vooruitblik HK (H): Koploper B’daal ontvangt regerend kampioen

Speelronde 6 van het Hoofdklasse-seizoen 2016-2017. Huidig koploper Bloemendaal zal getest worden door het bezoekje van regerend landskampioen Oranje-Rood, terwijl de verrassende nummer 2, Den Bosch, wordt verblijd met een visitatie van Europees clubkampioen Kampong. Het worstelende Hurley ontvangt promovendus Almere en er wordt een Bosderby gespeeld tussen Pinoké en Amsterdam.

Bloemendaal – Oranje-Rood

De koploper Bloemendaal, krijgt de kampioen van vorig jaar en de huidige nummer 4 in de Hoofdklasse, Oranje-Rood, op bezoek. Met voorloper Oranje Zwart kruiste Bloemendaal in het reguliere seizoen 78 keer de degens. De Noord-Hollanders wonnen 37 keer, de Brabanders 27 keer en het werd 14 keer gelijk. In de laatste 8 confrontaties met OZ kwam Bloemendaal niet tot winst (3 keer gelijk en 5 keer verlies). Op 29 april 2012 wonnen de Mussen voor het laatst van de Eindhovense tegenstander (3-1 in Bloemendaal).

Michel van den Heuvel ontmoet de ploeg waarvan hij de afgelopen 4 seizoenen hoofdcoach was en die hij in de voorgaande 3 seizoenen als Oranje Zwart naar de landstitel leidde. Eerder completeerde Van den Heuvel de hattrick met Bloemendaal. Op Het Kopje won hij 3 seizoenen op rij (2006-2008) de landstitel. Met 6 landstitels is Van den Heuvel recordhouder als coach. Met het kampioenschap met OZ dit jaar verbrak hij het oude record van Joost Bellaart, die 5 keer kampioen werd met Klein Zwitserland (1977-1981).

Bloemendaal is als enige team nog ongeslagen na 5 speelronden. Het is voor het eerst sinds 2009-2010 dat Bloemendaal in deze fase van het seizoen nog geen punten heeft gemorst. In dat seizoen won Bloemendaal zijn 1e 6 wedstrijden, alvorens in speelronde 7 voor het eerst averij op te lopen. Bloemendaal is de meest scorende ploeg in de Hoofdklasse. Van de 20 treffers die de ploeg maakte, waren er 18 velddoelpunten.

Omwille van de live-uitzending van Ziggo is deze wedstrijd verplaatst naar 12.30 uur.

Den Bosch – Kampong

Het verrassende Den Bosch, nummer 2 op de ranglijst, ontvangt de huidige nummer 5, Kampong. In 44 voorgaande ontmoetingen met Kampong in de reguliere competitie heeft Den Bosch de overhand met 19 overwinningen tegen 15 voor de Utrechters. Niettemin won Den Bosch geen van zijn voorgaande 8 confrontaties met Kampong (2 keer gelijk en 6 keer verlies). Vorig seizoen eindigden beide ontmoetingen in een gelijkspel (0-0 in Den Bosch, 3-3 in Utrecht).

Den Bosch en Rotterdam waren in 2015-2016 de enige tegenstanders waarvan Kampong in het reguliere seizoen niet won. Den Bosch won op 25 maart 2012 voor het laatst van Kampong. Het werd 1-2 in Utrecht. Pepijn Luijkx, toen nog uitkomend voor Den Bosch, maakte in die wedstrijd de openingstreffer. Kampongers Pepijn Luijkx, diens jongere broer Jasper, Robbert Kemperman en Erik Bouwens hebben allen een hockeyverleden bij Den Bosch.

Den Bosch staat 2e op de ranglijst. Het is voor het eerst sinds 2002-2003 dat de club in deze fase van het seizoen zo’n hoge positie op de ranglijst inneemt. Het is ook voor het eerst sinds 2002-2003 dat Den Bosch 12 punten heeft na 5 speelronden.  Dylan Wotherspoon is met Tristan Algera (HGC) gedeeld topscorer van de Hoofdklasse. De 6 treffers van de Australiër waren allemaal velddoelpunten.

Kampong boekte in zijn vorige Hoofdklasse-duel zijn grootste zege in de clubhistorie (0-10 bij Qui Vive). Het was tevens een evenaring van het Utrechtse record. Op 28 september 1980 won Kampong thuis met 10-0 van MEP.

Hurley – Almere

Hurley, dat enigszins teleurstellend 10e staat, ontvangt nummer 8 Almere. Hurleyanen Stijn Jolie en Thom Hayward hebben een verleden bij Almere. Het is de 1e keer dat deze ploegen elkaar ontmoeten in de Hoofdklasse. In de seizoenen 2010-2011 en 2012-2013 kwamen zij elkaar tegen in de Overgangsklasse. Hurley won beide duels in Amsterdam met 4-1. In Flevoland werd het achtereenvolgens 1-5 en 2-2, hetgeen betekent dat Almere nog wacht op zijn 1e overwinning tegen Hurley.

De 1e overwinning in de Hoofdklasse is in elk geval wel binnen voor Almere. In de voorgaande speelronde versloeg de ploeg een andere tegenstander uit het Amsterdamse Bos, Pinoké. Terrance Pieters (Almere) maakte in de afgelopen 2 speelronden samen 4 doelpunten. Alleen Dylan Wotherspoon (Den Bosch) scoorde in de afgelopen 2 speelronden even zo vaak.

Hurley won geen van zijn laatste 10 Hoofdklasse-wedstrijden (2 keer gelijk en 8 keer verlies). Dit is voor de ploeg de langste reeks sinds 11 wedstrijden op rij zonder winst in maart-september 2014. Hurley had vorig seizoen na 5 speelronden al 9 punten, nu slechts 2.

Pinoké – Amsterdam

Nummer 11 van de ranglijst, Pinoké, krijgt grote broer Amsterdam, 3e in de Hoofdklasse, op bezoek. Dit wordt de 53e editie van deze burenstrijd. Van de voorgaande 52 won Amsterdam er maar liefst 37, tegen 8 overwinningen voor Pinoké. Het werd ook nog 7 keer gelijk. Amsterdam won de laatste 4 confrontaties met de klinkende gecombineerde doelcijfers 25-3. Vorig seizoen werd het bij Pinoké 3-2 en voor Amsterdam maakte Robert Tigges pas in de voorlaatste minuut de winnende treffer. De laatste overwinning van Pinoké op Amsterdam dateert van 23 maart 2014. Het werd 2-4 in het Wagener Stadion. Justin Reid-Ross speelde toen nog voor Pinoké en scoorde ook in dat duel.

Pinoké boekte zijn laatste 3 Hoofdklasse-overwinningen op Amsterdam op het terrein van de buurman. Op eigen veld won Pinoké voor het laatst op 26 november 2006 van Amsterdam (1-0). Doelpunt kwam toen van Matthijs van Weerd. Met 123 treffers in de reguliere competitie is Reid-Ross de meest scorende buitenlander in de Hoofdklasse-historie. De Zuid-Afrikaan scoorde 70 keer voor Pinoké en 53 keer voor Amsterdam.

De ploeg van Hans Streeder behaalde als enige team in de Hoofdklasse dit seizoen nog geen enkel punt in eigen huis. Pinoké won geen van zijn laatste 11 Hoofdklasse-duels (2 keer gelijk en 9 keer verlies). Dat is voor de Steekneuzen de langste reeks sinds 2008-2009 (ook 11 op rij). De laatste langere serie dateert van 2007 (20 op rij zonder winst).

Rotterdam – Qui Vive

Rotterdam staat momenteel 7e in de Hoofdklasse en ontvangt hekkensluiter Qui Vive. Deze clubs ontmoeten elkaar voor het eerst in een competitieduel. Ook op lagere niveaus troffen zij elkaar nog niet eerder. Rotterdam kwam vorig weekeinde niet in actie wegens Euro Hockey League-verplichtingen van geplande tegenstander Kampong. In het weekeinde daarvóór verloor de ploeg met 2-3 van Amsterdam. Rotterdam heeft sinds maart-september 2014 niet meer 2 duels op rij verloren in de reguliere competitie.

Rotterdam is in zijn laatste 18 Hoofdklasse-duels met promovendi ongeslagen (15 keer winst en 3 keer gelijk) na een 5-4 nederlaag bij hdm op 17 oktober 2010.

Jeroen Hertzberger maakte de laatste 4 Hoofdklasse-doelpunten van Rotterdam. Als Hertzberger opnieuw scoort heeft hij tegen alle 11 huidige tegenstanders in de Hoofdklasse tenminste 1 keer gescoord.

Qui Vive wacht als enige team in de Hoofdklasse nog op zijn 1e punt in een uitwedstrijd.

Tilburg – HGC

Promovendus Tilburg doet het tot nu toe uitstekend met een 9e plek. Nummer 6 HGC komt op bezoek. Sinds de fusie van 2011 won Tilburg nog geen van zijn 4 Hoofdklasse-duels met HGC (2 keer gelijk en 2 keer verlies). Beide ontmoetingen in Tilburg eindigden in 2-2 en beide wedstrijden in Wassenaar leverden winst voor de thuisploeg op.

Tilburg boekte in speelronde 5 zijn 1e competitiezege dit seizoen door bij mede-promovendus Qui Vive met 1-4 te zegevieren. Sinds de fusie van 2011 wonnen de Brabanders nooit 2 Hoofdklasseduels op rij.

Tristan Algera (HGC) is mede-topscorer in de Hoofdklasse. Al zijn 6 doelpunten dit seizoen kwamen uit een strafcorner. In speelronde 5 miste hij de kans op een eretreffer in een 0-4 nederlaag tegen Bloemendaal door vanaf de strafbalstip naast het doel te pushen. Tim Swaen scoorde in de laatste 3 Hoofdklasse-duels van Tilburg.


1 Reactie

  1. friso0303

    4-1 🎉🎉


Wat vind jij? Praat mee...