Vooruitblik HK (H): Qui Vive en Hurley gaan voor eerste zege

In Speelronde 9 van de Hoofdklasse Heren kruisen de degens van de huidige nummer 12 en 11 van de ranglijst: Qui Vive en Pinoké, beide ploegen zijn nog zonder overwinning. Den Bosch ontvangt Tilburg voor een onvervalste Brabantse derby. De topper van het weekend is het treffen tussen runner-up Amsterdam en nummer 4 HGC, maar ook de confrontatie tussen koploper Bloemendaal en nummer 5 Kampong zal voor het nodige vuurwerk zorgen. Oranje-Rood heeft een op papier makkelijker potje tegen promovendus Almere, maar winst is essentieel voor de Eindhovenaren om in de race te blijven voor de play-offplekken.

Almere – Oranje-Rood

Almere en Oranje-Rood ontmoeten elkaar voor het eerst in een competitieduel. Almere kwam OR, of een van zijn voorlopers, nooit eerder tegen. Oranje Zwart had vorig seizoen na acht wedstrijden slechts twee punten meer (vijftien) dan de dertien die Oranje-Rood er momenteel heeft. Mink van der Weerden maakte afgelopen weekeinde in de 1-3 uitzege bij Tilburg zijn eerste doelpunt van dit seizoen. De international van Oranje-Rood schroefde daarmee zijn totaal in de reguliere competitie op naar 187. Van der Weerden scoorde al tegen negen van de huidige twaalf Hoofdklasse-clubs. Hij deed dat nog niet tegen Almere, Qui Vive en zijn eigen club, Oranje-Rood, uiteraard. Almere kan in totaal de negentiende verschillende tegenstander worden waartegen de strafcornerspecialist in de Hoofdklasse trefzeker is. Terrance Pieters (Almere) scoorde dit seizoen drie keer uit een strafbal. Hij voert daarmee samen met Jeroen Hertzberger (Rotterdam) de Hoofdklasse aan.

OR kan weer gebruik maken van de diensten van de Pakistaanse Rashid Mehmood en Rizwan Muhammad. De twee zijn terug na hun deelname aan de Aziatische Champions Trophy.

Scheidsrechters: Roel van Eert en Berny van Loon

Amsterdam – HGC

Amsterdam en HGC zijn de enige twee teams die in alle 44 seizoenen van de Heren Hoofdklasse vertegenwoordigd waren. Dit is daarmee het vaakst gespeelde duel op het hoogste niveau. Van de 84 voorgaande confrontaties in de reguliere competitie won Amsterdam 44 keer en HGC 19 keer. Het werd 21 keer gelijk. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in 1-6. Rik van Kan en Gonzalo Peillat scoorden elk twee keer voor de bezoekers. Het was een gevoelige nederlaag voor Amsterdam-coach Dirk Loots tegen de club waar hij jarenlang zelf speelde en waarmee hij, als interim-hoofdcoach, de Euro Hockey League won.  Het was de op een na grootste thuisnederlaag voor Amsterdam in de Hoofdklasse. Op 21 oktober 2005 verloor de ploeg met 1-7 van Bloemendaal. Vorig seizoen bleef HGC ongeslagen tegen Amsterdam. Het was voor het eerst sinds het seizoen 2004/2005 dat HGC een nederlaag tegen Amsterdam voorkwam. Dit is een wedstrijd tussen de meest succesrijke cornerschutters van dit Hoofdklasse-seizoen. Zowel Justin Reid-Ross (Amsterdam) als Tristan Algera (HGC) waren al negen keer trefzeker uit een strafcorner. Amsterdam voert met twaalf doelpunten uit strafcorners de Hoofdklasse aan. Dat dozijn vertegenwoordigt de helft van de totale productie (24 goals) van de hoofdstedelingen.

Scheidsrechters: Pieter Hembrecht en Thijs Retra

Den Bosch – Tilburg

Sinds de fusie in Tilburg in 2011 is Den Bosch ongeslagen in vier Hoofdklasse-duels met de provinciegenoot (3 keer winst, 1 keer gelijkspel). De meest recente ontmoeting dateert van 22 maart 2015. Het werd toen 4-2 in Den Bosch. Den Bosch verloor op 5 april 2009 voor het laatst van een tegenstander uit Tilburg. Toen won het Tilburg van vóór de fusie thuis met 2-1. Doelpuntenmakers: Stefan Duijf en Joep van der Loo. Den Bosch heeft zestien punten uit acht wedstrijden. Dat is voor de club het meeste sinds het seizoen 2002/2003, toen het met datzelfde moyenne eveneens derde op de ranglijst stond. Alle acht doelpunten van clubtopscorer Dylan Wotherspoon (Den Bosch) dit seizoen waren velddoelpunten. Tilburg-coach Jeroen Delmee speelde van 1996 tot en met 2007 bij Den Bosch, waar hij twee keer de landstitel won. Ook de assistent van Delmee, Dennis Dijkshoorn, speelde elf jaar aan de Oosterplas. Bas Scheer verhuisde afgelopen zomer van Den Bosch naar Tilburg. Arjen Lodewijks bewandelde een jaar eerder de omgekeerde weg.

Scheidsrechters: Arthur Pols en Maurits van den Wall Bake

Kampong – Bloemendaal

Bloemendaal is als enige club in de Hoofdklasse dit seizoen nog zonder puntenverlies en heeft een gat van zes punten geslagen met nummer twee Amsterdam. Bloemendaal is voor de vierde keer in de clubhistorie een seizoen begonnen met acht overwinningen op rij. Klein Zwitserland is de enige andere club die dat heeft gepresteerd (twee keer). Het KZ van 1980/1981 won zijn eerste zeventien wedstrijden, een record dat in 2006/2007 door Bloemendaal werd geëvenaard. De overige winstreeksen van Bloemendaal vanaf aanvang seizoen eindigden na tien (1987/1988) en acht (1993/1994) wedstrijden. Kampong heeft recent de overhand tegen Bloemendaal met zes overwinningen en vier nederlagen in de laatste tien duels in de reguliere competitie. In de 51 ontmoetingen die daaraan vooraf gingen wonnen de Utrechters slechts twee keer. Thierry Brinkman begon zijn Hoofdklasse-loopbaan bij Kampong. In dienst van Kampong wist hij destijds een keer te scoren tegen Bloemendaal in de play-offs. In de reguliere competitie trof hij nooit doel tegen de mussen. Bij zijn huidige club wacht hij nog op zijn eerste doelpunt tegen Kampong. Kampong morste vorig weekeinde in drie dagen tijd vier punten, nadat het vier Hoofdklasse-duels op rij gewonnen had. Daarmee is de ploeg van Alexander Cox voorlopig buiten de top-4 gevallen.

Scheidsrechters: Fanneke Alkemade en Jonas van ’t Hek

Qui Vive – Hurley

Deze teams ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse. In 2008/2009 kruisten deze clubs voor het laatst de degens in de competitie. Dat gebeurde in de Overgangsklasse en Hurley won toen thuis met 8-1 en uit met 0-4. In die wedstrijden maakte Erik Otto het enige doelpunt van Qui Vive. Nu is dit een wedstrijd tussen de nummer 11 (Hurley) en 12 (Qui Vive) en dit zijn de enige twee teams die dit seizoen nog op hun eerste overwinning wachten. Hurley won geen van zijn laatste dertien Hoofdklasse-duels (vier gelijkspelen, negen nederlagen) sinds een 0-1 zege bij Den Bosch op 18 maart van dit jaar. David Forsyth (Qui Vive) speelde al eerder in de Hoofdklasse voor Hurley. Ook Jasper de Waal speelde ooit voor de club uit Amstelveen.

Scheidsrechters: Laurens Hendrikx en Paul van den Assum

Rotterdam – Pinoké

Rotterdam won zijn laatste negen Hoofdklasse-duels met Pinoké. Deze reeks volgt op een 3-1 zege van Pinoké in Amsterdam op 16 oktober 2011. Pinoké won bij zijn eerste Hoofdklasse-bezoek aan Rotterdam. Op 4 maart 2001 werd het 2-3. Voor de bezoekers scoorden Frank Rutgers (twee keer) en Joppe Hovius. In de daaropvolgende twaalf uitduels bij Rotterdam won Pinoké niet één keer meer (twee remises en tien nederlagen). De enige overwinning van Pinoké kwam op de oude locatie van HC Rotterdam en Pinoké won dus nog nooit in het huidige stadion aan de Hazelaarweg. Jeroen Hertzberger is samen met Constantijn Jonker topscorer in de Hoofdklasse. Beide spelers waren al tien keer trefzeker. Daarmee heeft Hertzberger zijn totaal van het vorige seizoen al geëvenaard. Clubtopscorer werd toen Timmo Kranstauber met vijftien goals. Voor de tiende keer in de laatste elf seizoenen heeft Hertzberger de dubbele cijfers gehaald. Dat lukte hem binnen die reeks alleen in 2011/2012 niet (acht goals). Voor Hertzberger is Pinoké zijn favoriete tegenstander. Hij scoorde al 22 keer tegen de Steekneuzen en deed dat tegen geen enkele andere tegenstander vaker dan 17 keer.

Scheidsrechters: Jasper Nagztaam en Pietro Galligani


Wat vind jij? Praat mee...