Vooruitblik HK (H): Rentree Manuel tegen grote broer Valentin?

Al weken hopen de mannen van Almere op de rentree van Manuel Verga, clubtopscorer van het afgelopen seizoen. De aanvaller kampt al tijden met verschillende blessures en speelde tot nu toe nog geen minuut in de Hoofdklasse. Misschien is het zondag dan eindelijk zo ver, als hij en zijn vader Alex, coach van de Flevolanders in de elfde speelronde op bezoek gaan bij Amsterdam, waar oudere broer Valentin speelt.

Amsterdam – Almere

Deze ploegen ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse, waar Amsterdam vanaf de oprichting in speelt. Almere debuteert daarin. De club kwam in 1992/1993 nog in de Vierde Klasse uit en maakte vanaf dat moment de opmars naar het allerhoogste niveau. Almere is het enige team dat in zijn laatste vier Hoofdklasse-wedstrijden geen enkel punt pakte. Mirco Pruyser scoorde in zijn loopbaan tegen alle huidige tegenstanders in de Hoofdklasse ten minste één keer, behalve tegen Almere. Valentin Verga ontmoet zijn oude club, waar hij in de jeugd speelde. De international neemt het op tegen zijn jongere broer Manuel en vader Alex, de huidige coach van Almere. Valentin trof zijn vader al eens toen die nog de scepter zwaaide bij HGC. Ook voor Nicki Leijs is Almere een oude liefde. Hij speelde er tot en met 2012.

Scheidsrechters: Caroline Brunekreef en Maurits van den Wall Bake

Den Bosch – Hurley

Hurley won geen van zijn laatste vijftien Hoofdklasse-duels (vijf gelijke spelen, tien nederlagen) sinds de 0-1 zege bij Den Bosch op 18 maart van dit jaar, dat was op een vrijdagavond. Luuk van Duren was één minuut voor het einde de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd. Dit is de op één na langste dergelijke reeks voor Hurley. Van 2003 tot en met 2009 won Hurley 26 Hoofdklasse-wedstrijden op rij niet, inclusief het hele seizoen 2003/2004. Hurley scoorde slechts twee keer uit een strafcorner dit seizoen, het minst van alle clubs in de Hoofdklasse. Den Bosch stond in 2001/2002 voor het laatst halverwege het seizoen in de top-4. Toen was de ploeg na elf speeldagen derde. Uiteindelijk liep Den Bosch in dat seizoen op één punt de play-offs mis. Den Bosch haalde in 2000/2001 voor het laatst de play-offs. Toen won dit elftal ook zijn laatste landstitel. Den Bosch heeft negentien punten behaald. In het gehele voorgaande seizoen kwam de ploeg tot 22 punten.

Scheidsrechters: Shane O’Donnell en Maarten Boxma

Kampong – Oranje-Rood

Deze teams ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse. Tegen voorloper Oranje-Zwart was Kampong in zijn laatste tien duels, exclusief play-offs, ongeslagen (zes keer winst en vier keer gelijk). Alleen koploper Bloemendaal (+33) beschikt over een beter doelsaldo dan Kampong (+19). Toch zijn de Utrechters koploper van het rechterrijtje. Kampong won geen van zijn laatste vier wedstrijden (drie keer gelijk en één keer verlies). Kampong won dit seizoen slechts één duel met teams die momenteel in het linkerrijtje staan. Op 16 oktober won de formatie van Alexander Cox met 3-5 bij Den Bosch. Oranje-Rood scoorde dit seizoen al via veertien verschillende doelpuntenmakers, het meeste van alle clubs in de Hoofdklasse. Constantijn Jonker maakte op 15 oktober 2006 zijn eerste van 161 doelpunten in de Hoofdklasse (reguliere competitie) tegen Oranje-Zwart.

Scheidsrechters: Roel van Eert en Jasper Nagtzaam

Qui Vive – HGC 

Deze ploegen kwamen elkaar nooit eerder tegen in de competitie. Qui Vive (47 tegentreffers) ligt op koers voor meer dan 100 tegendoelpunten dit seizoen. Die ongewenste mijlpaal bereikten eerder vijf teams in de Hoofdklasse en zij degradeerden allemaal. Meest recentelijk overkwam dit Push in 2014/2015. De Bredase ploeg incasseerde toen 103 treffers. Qui Vive haalde zijn drie punten dit seizoen – drie remises – allemaal in eigen huis. Qui Vive-doelman Peter van Ooik diende ooit bij HGC als reserve achter international Guus Vogels. Hij kwam destijds in geen enkel competitieduel in actie. Tristan Algera (HGC) is momenteel tweede op de topscorerslijst in de Hoofdklasse. Zijn elf doelpunten kwamen allemaal uit strafcorners.

Scheidsrechters: Fanneke Alkemade en Arthur Pols

Rotterdam – Bloemendaal

Bloemendaal is reeds verzekerd van het ‘herfstkampioenschap’, de officieuze titel die ten beurt valt aan het team dat halverwege de reguliere competitie (na elf speelronden) lijstaanvoerder is. Bloemendaal is voor de tiende keer herfstkampioen in de Hoofdklasse en vestigt daarmee een record. Klein Zwitserland en Amsterdam waren negen keer halverwege de competitie koploper. In de negen voorgaande seizoenen dat Bloemendaal herfstkampioen werd, won het op één keer na uiteindelijk ook de landstitel. Alleen in 1993/1994 lukte dat niet. Toen werd Amsterdam landskampioen. Oranje-Zwart won de landstitel in de voorgaande drie seizoenen, maar werd in geen van die seizoenen herfstkampioen. Bloemendaal heeft een voorsprong van negen punten op de nummer 2, Amsterdam. Tien jaar geleden had Bloemendaal halverwege een voorsprong van dertien punten op de nummer 2, toen ook Amsterdam. In elk van de tien seizoenen daarna bedroeg halverwege het verschil tussen de nummer 1 en 2 nooit meer dan drie punten.

Jeroen Hertzberger (Rotterdam) is topscorer van de Hoofdklasse met dertien goals. Rotterdam is in zijn laatste zeven thuisduels met Bloemendaal (reguliere competitie) ongeslagen. Bloemendaal won op 12 november 2008 voor het laatst bij Rotterdam. Het werd toen 1-2 en Jamie Dwyer en Martijn van Mierlo scoorden voor de bezoekers.

Scheidsrechters: Coen van Bunge en Michiel Otto

Tilburg – Pinoké

Tilburg heeft tien punten en dat is al meer dan de club in zijn eerste seizoen in de Hoofdklasse had (negen punten in 2013/2014). Toen redde de ploeg zich via play-outs. In het seizoen erna verzamelde de ploeg twaalf punten, en toen viel het doek in de play-outs. De ploeg van Jeroen Delmee won zijn laatste twee Hoofdklasse-duels en dat is voor deze club voor het eerst sinds de fusie van 2011. Tilburg haalde van zijn tien punten dit seizoen er slechts één in eigen huis, tegen Hurley op 18 september (1-1). Sinds de uitzege bij Tilburg op 28 september 2014 boekte Pinoké nog 4 uitzeges in de Hoofdklasse, op tegenstanders (Push, Schaerweijde, SCHC en Voordaan) die inmiddels allemaal zijn gedegradeerd.

Scheidsrechters: Bo Verwer en Joost Andela


Wat vind jij? Praat mee...