Vooruitblik Hoofdklasse (H): 2e play-offs voor HGC in 9 jaar?

De tickets voor de play-offs worden verdeeld in de laatste speelronde van de reguliere competitie: Amsterdam en Oranje Zwart zijn zeker, Kampong en HGC hebben het bereiken van de play-offs in eigen hand. Bloemendaal en Rotterdam moeten zelf pieken en hopen op een offday van de concurrenten. HGC treft in Groenekan in ieder geval een tot op het bot gemotiveerde ploeg: Voordaan moét winnen om (mogelijk) directe degradatie te ontlopen.

Amsterdam – Bloemendaal

Amsterdam is al zeker van de play-offs, waarin het voor de 16e keer uitkomt. Er is 1 ploeg die vaker in de play-offs speelde en dat is… juist: Bloemendaal (20 keer). De Mussen waren in de voorgaande 14 seizoenen altijd van de partij in de play-offs, maar dreigen nu voor het eerst sinds het seizoen 2000/2001 te ontbreken. Alleen bij winst op Amsterdam en een gelijkspel of verlies van HGC bij Voordaan, plaatst Bloemendaal zich nog.

Als Amsterdam wint, eindigt het als nummer 1 van de reguliere competitie. De Amsterdammers eindigden in het seizoen 2007/2008 voor het laatst als koploper. In die jaargang verloor de ploeg in de finale van Bloemendaal. Maar die ploeg dreigt nu dus de boot te missen, terwijl het van begin november tot aan afgelopen weekeinde onafgebroken in de top 4 stond.

Bloemendaal-doelman Jaap Stockmann incasseerde dit seizoen slechts 26 doelpunten, maar liefst 10 minder dan de op 1 na minst gepasseerde defensie. Als Bloemendaal het niet redt, betekent dat nog een primeur: de ploeg met de minste tegendoelpunten in de reguliere competitie, liep in de Heren Hoofdklasse nog nooit de play-offs mis.

Kampong – Den Bosch

Kampong eist bij winst op Den Bosch een ticket voor de play-offs op. Een gelijkspel of nederlaag volstaan alleen als Bloemendaal niet wint en/of HGC averij oploopt bij Voordaan. Rotterdam kan Kampong niet meer voorbij. De Utrechtse formatie was in de voorgaande 4 seizoenen deelnemer in de play-offs en boekte daarin vorig seizoen zijn beste resultaat als verliezend finalist.

Kampong is als enige ploeg nog ongeslagen na de winterstop en voert met 22 punten uit 8 een virtuele ranglijst sinds 1 januari aan. Oranje Zwart is daar 2e met 18 punten uit 8.

Martijn Havenga maakte de laatste 6 goals van Kampong, allemaal uit een strafcorner. Het is een jaar geleden dat een speler zo’n lange reeks voor zijn rekening nam. In april 2015 tekende Mink van der Weerden voor 7 opeenvolgende doelpunten van Oranje Zwart.

Voor Den Bosch is het een wedstrijd om des keizers baard. De Bosschenaren eindigen hoe dan ook als 8e: Hurley staat 6 punten boven ze, Pinoké 4 punten onder ze.

Voordaan – HGC

Voor beide ploegen staat er veel op het spel. Bij winst is HGC verzekerd van de play-offs. Bij een gelijkspel claimt de ploeg een ticket als Bloemendaal niet wint en bij een nederlaag is HGC alleen van de partij als Bloemendaal en Rotterdam beide niet winnen. De Haagse Gazellen namen 10 keer eerder deel aan de play-offs, maar in voorgaande 8 seizoenen maar 1 keer (2009/2010).

Voordaan moet winnen om een kans op de play-outs te behouden. Als de ploeg wint en Schaerweijde en/of SCHC punten morsen, ontloopt de formatie uit Groenekan directe degradatie.

Gonzalo Peillat lijkt de opvolger te worden van Justin Reid-Ross als topscorer van de Hoofdklasse. Vóór seizoen 2014/2015 werd nooit een niet-Europeaan als topschutter gekroond.

De wedstrijd Voordaan – HGC van 14.45 uur wordt in samenvatting in de uitzending van Studio Sport (18.00 uur) uitgezonden.

Oranje Zwart -Rotterdam

Oranje Zwart kan het seizoen als lijstaanvoerder afsluiten als het op de laatste speeldag een beter resultaat boekt dan Amsterdam. De Eindhovenaren stonden 3 keer bovenaan aan het eind van het reguliere seizoen (2000/2001, 2003/2004 en 2012/2013), maar veroverden in geen van die 3 seizoenen de landstitel. Bij de 3 kampioenschappen van OZ in de Hoofdklasse (2004/2005, 2013/2014 en 2014/2015) ging de ploeg telkens als nummer 2 de play-offs in.

Rotterdam heeft nog een kleine kans om de play-offs te bereiken. Allereerst moet de ploeg zelf winnen. Daarnaast moet HGC verliezen en mag Bloemendaal niet winnen.

Sinds Rotterdam terugkeerde in de Hoofdklasse in 2005 behaalde de club 7 keer de play-offs en greep het er 3 keer naast: in 2005/2006, in 2009/2010 en vorig seizoen.

Rotterdam stond dit seizoen alleen na de eerste 3 speeldagen in de top 4. Sinds eind september niet meer. Om te winnen zullen de Rotterdammers moeten afrekenen met het recente verleden tegen OZ: van de laatste 8 duels in de reguliere competitie speelde het 3 keer gelijk en verloor het 5 keer.

Pinoké – SCHC

Het hoogst haalbare voor SCHC is het halen van de play-outs, waar het momenteel op aankoerst. SCHC degradeert alleen direct als Voordaan wint en het zelf niet wint van Pinoké. De Bilthovenaren speelden als Hoofdklasser 2 keer eerder play-outs. In 2009/2010 handhaafde het team zich tegen Rood-Wit, in 2012/2013 degradeerde de ploeg na een treffen met HC Tilburg. SCHC degradeerde nog nooit uit de Hoofdklasse in het seizoen dat volgde op promotie.

Pinoké lijkt net als vorig seizoen op de 9de plek te gaan eindigen. Vorig seizoen hadden  de Steekneuzen na 22 duels meer punten (23) dan waarmee het dit seizoen zal eindigen (17 punten na 21 duels). Pinoké won 5 van zijn laatste 6 Hoofdklasse-duels met SCHC. De enige uitzondering in deze reeks was een 2-1 zege van Stichtsche in Bilthoven op 3 maart 2013. Op 5 april 2009 won SCHC voor het laatst bij Pinoké. Toen werd het 3-7, onder meer door 4 treffers van Roderick Weusthof.

Schaerweijde – Hurley

Schaerweijde kan Pinoké mathematisch gezien nog inhalen, maar door de achterstand in doelsaldo op de club uit het Amsterdamse Bos (-27), lijkt dat onmogelijk. De Zeistenaren ontlopen directe degradatie bij winst. Ook bij een gelijkspel of nederlaag kan het dat doen, maar is dan afhankelijk van de uitslagen van Stichtsche en Voordaan.

Schaerweijde speelde al 3 keer eerder play-outs en telkens handhaafde de ploeg zich: in 2011/2012 tegen Almere, in 2012/2013 tegen HIC en in 2014/2015 opnieuw tegen Almere.

Hurley is verzekerd van de 7e plaats en speelt alleen voor de overwinningspremie. Hurley behaalde alleen in hun eerste Hoofdklasse seizoen in 1997/1998 een hogere positie op de ranglijst (6). In 2001/2002 werden ze ook 7e.


Wat vind jij? Praat mee...