Vooruitblik & voorspelling HK (H): Laatste kans voor Rotterdam

Een zespuntenduel aanstaande zondag tussen de nummers 5 en 4 van de ranglijst. Rotterdam jaagt nog op een ticket voor de play-offs en ontvangt Oranje-Rood, dat momenteel in aanmerking komt voor dat gewilde plaatsingsbewijs. Wint de thuisploeg dan wordt het gat verkleind tot drie punten. Als de bezoekers winnen wordt het gat negen punten met nog zes wedstrijden te spelen voor beide teams en kan Rotterdam het gewaad van de vice-landskampioen zo langzamerhand afgooien.

Kampong – Tilburg

Tegen fusieclub Tilburg speelde Kampong zeven keer en won het ook zeven keer. Daarbij hoort de 2-5 uitoverwinning van Kampong eerder dit seizoen, waarbij de formatie van Alexander Cox vier keer scoorde uit een strafcorner. Fusieclub Tilburg trof slechts één andere tegenstander in de Hoofdklasse acht keer zonder een enkel punt te veroveren: Rotterdam. Ook in zeven duels met Pinoké staat de jonge club Tilburg nog met lege handen.

Tegen geen enkele andere tegenstander speelde Kampong zo vaak zonder een punt te verspelen als tegen fusieclub Tilburg. Kampong won elk van zijn laatste tien Hoofdklasse-ontmoetingen met tegenstanders uit Tilburg en slaagde daar op 13 september 2009 voor het laatst niet in. Toen verloren de Utrechters met 2-0 bij het Tilburg van vóór de fusie in 2011.

Kampong is in de reguliere competitie in zijn laatste 22 Hoofdklasse-duels ongeslagen. De 5-2 nederlaag bij Rotterdam op 19 maart 2017 is inmiddels meer dan een jaar geleden. De ongeslagen reeks van 22 in de reguliere competitie is voor Kampong reeds een clubrecord. De Utrechters zijn voor het tweede seizoen ooit in zijn eerste zestien wedstrijden ongeslagen gebleven. In 1980/1981 verloren de Utrechters geen van hun achttien duels in de reguliere competitie. Een play-off om het landskampioenschap liepen de Utrechters desondanks mis ten faveure van HGC, dat op zijn beurt naast de landstitel greep tegen Klein Zwitserland.

Kampong heeft 40 punten verzameld in zestien wedstrijden dit seizoen. Dat zijn er twaalf meer dan na even veel competitiewedstrijden vorig seizoen. In thuiswedstrijden in de reguliere competitie is Kampong nu veertien duels op rij ongeslagen sinds de 1-2 nederlaag tegen Bloemendaal op 6 november 2016.

Tilburg-keeper Camille van Emstede heeft een verleden bij Kampong, waar hij in 2010 vertrok.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal & Maurits van den Wall Bake

 • Kampong - Tilburg (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Tilburg (H)?  Ophalen van gegevens

Hdm – Bloemendaal

Eerder dit seizoen, op 13 oktober 2017, won Bloemendaal op ’t Kopje met gemak van hdm. Het werd 6-0 en voor de thuisploeg. Manu Stockbroekx en Thierry Brinkman scoorden beide twee keer. Bloemendaal verloor geen van zijn laatste zeventien duels met hdm in de Hoofdklasse. De Hagenaars wonnen op 7 mei 1995 voor het laatst. Toen werd het 1-2 in Bloemendaal. Voor de bezoekers scoorden Richard de Snaijer en Martijn Groeneveld.

Voor de laatste thuiszege van hdm op Bloemendaal moeten we zelfs terug naar de jaren’ 80 van de vorige eeuw. Op 19 november 1989 won hdm met 3-2 met dank aan doelpunten van Wouter van Pelt (2x) en Martin Middeldorp. De laatste twaalf Hoofdklasse-duels tussen beide teams werden allemaal gewonnen door Bloemendaal sinds een 0-0 gelijkspel op 21 september 1997.

Hdm won zijn laatste twee Hoofdklasse-duels, een reeks die volgt op een serie van elf nederlagen in de competitie. In 1998/1999 won hdm voor het laatst meer dan twee Hoofdklasse-wedstrijden op rij. Deze eeuw lukte de club dat nog niet.

Bloemendaal was pas één keer eerder na zestien wedstrijden ongeslagen in een Hoofdklasse-seizoen. In 2006/2007 won de ploeg zijn eerste zeventien duels en struikelde toen over de achttiende horde.

Florian Fuchs scoorde in de eerste tien speelronden dit seizoen maar liefst twaalf keer, in de laatste zes wedstrijden van zijn team nog maar twee keer.

Hdm maakt dit seizoen 60% van zijn doelpunten uit strafcorners en strafballen. Bij geen enkele andere club in de Heren Hoofdklasse ligt het percentage doelpunten uit standaardsituaties zo hoog.

Bloemendaal is in zijn laatste 44 Hoofdklasse-ontmoetingen met promovendi ongeslagen sinds een 3-4 thuisnederlaag tegen Laren op 9 mei 2004. Van die 44 wedstrijden daarna wonnen de Mussen er 41.

Arbiters: Laurens Hendrikx & Christian Vonhögen

 • Hdm - Bloemendaal (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Bloemendaal (H)?  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Oranje-Rood

Fusieclub Oranje-Rood is nog ongeslagen in drie eerdere Hoofdklasse-duels met Rotterdam. De Eindhovenaren wonnen de laatste twee keer na een gelijkspel in het eerste treffen. Eerder dit seizoen, op 8 oktober 2017, eindigde de wedstrijd in Eindhoven in een 2-1 zege voor OR. Voor de thuisploeg maakte Jelle Galema in de laatste minuut van de wedstrijd de winnende treffer.

De laatste tegenstander waarvan Rotterdam twee keer in een regulier seizoen verloor was de voorganger van Oranje-Rood. Tegen Oranje-Zwart verloren de havenstedelingen in 2015/2016 twee keer. Oranje-Rood en voorganger Oranje-Zwart zijn in de Heren Hoofdklasse (reguliere competitie) al twaalf duels met Rotterdam ongeslagen sinds de 5-2 nederlaag aan de Hazelaarweg op 18 september 2011.

Dit is een duel tussen de nummers acht (Mink van der Weerden, 222 goals) en tien (Jeroen Hertzberger, 214 goals) van de topschutterslijst aller tijden in de Heren Hoofdklasse (reguliere competitie). Geen van de actieve spelers scoorde meer Hoofdklasse-goals dan deze twee.

Aangezien nummer vier Oranje-Rood de ploeg is waar nummer vijf Rotterdam direct op jaagt voor een ticket voor de play-offs is dit een typisch ‘zespuntenduel’. Wint de thuisploeg dan wordt het gat verkleind tot drie punten. Als de bezoekers winnen wordt het gat negen punten met nog zes wedstrijden te spelen voor beide teams en kan Rotterdam het gewaad van de vice-landskampioen zo langzamerhand afgooien.

Arbiters: Jonas van ’t Hek & Thijs Retra

 • Rotterdam - Oranje-Rood (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Oranje-Rood (H)?  Ophalen van gegevens

HGC – Amsterdam

Amsterdam en HGC zijn de enige twee teams die in alle 45 seizoenen van de Heren Hoofdklasse vertegenwoordigd zijn geweest. Dit is daarmee het vaakst gespeelde duel op het hoogste niveau. Van de 87 voorgaande confrontaties in de reguliere competitie won Amsterdam 46 keer en HGC 20 keer. Het werd 21 keer gelijk.

Alleen van het Tilburg van vóór de fusie in 2011 won Amsterdam even vaak (46 keer) in de reguliere competitie als van HGC. 

Eerder dit seizoen leverde de ontmoeting in het Wagener Stadion een 4-0 zege op voor Amsterdam. Amsterdam won in het seizoen 2014/2015 voor het laatst beide confrontaties met HGC binnen hetzelfde seizoen in de Heren Hoofdklasse.

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op de Roggewoning in een klinkende 6-2 overwinning voor de formatie van Jan Jorn van ’t Land. Op 23 april 2017 was Tom Hiebendaal toen met twee doelpunten belangrijk voor zijn ploeg.

Tristan Algera vertrekt aan het eind van het seizoen bij HGC. In de laatste twee seizoenen samen scoorde Algera 31 keer uit een strafcorner, het vaakst van alle spelers in de Heren Hoofdklasse. Justin Reid-Ross (Amsterdam) volgt met 29 in die periode.

Mirco Pruyser is topscorer van de Hoofdklasse met 20 doelpunten. Met zeventien velddoelpunten en drie goals uit strafcorners heeft Pruyser nu al tot in detail zijn productie van vorig seizoen geëvenaard. Billy Bakker scoorde tegen geen enkele tegenstander in de Heren Hoofdklasse vaker dan tegen HGC (acht keer).

HGC begon dit Hoofdklasse-seizoen met een maximale score in zijn eerste vijf thuiswedstrijden, maar pakte in laatste drie duels op de Roggewoning samen slechts één punt. De Gazellen kunnen voor het eerst in zijn geschiedenis in 4 opeenvolgende thuiswedstrijden zonder doelpunt blijven. In de eerste 5 wedstrijden scoorde de club nog 20 keer.

Arbiters: Michiel Otten & Karen Dollé

 • HGC - Amsterdam (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Amsterdam (H)?  Ophalen van gegevens

Almere – Den Bosch

Almere wacht nog op zijn eerste Hoofdklasse-overwinning op Den Bosch. Vorig seizoen verloor de Almeerse beide ontmoetingen met deze tegenstander, waaronder de 1-5 op eigen veld op 12 maart 2017. Eerder dit seizoen pakte Almere dan zijn eerste punt tegen Den Bosch. 

De Flevolanders ontmoeten na dit duel met nummer zeven Den Bosch vier ploegen die momenteel in het linkerrijtje van de ranglijst staan. De ploeg sluit af tegen hdm, het team dat momenteel hekkensluiter is in de Heren Hoofdklasse.

Almere won zijn laatste twee thuiswedstrijden in de Hoofdklasse en boekte ook vier van zijn vijf overwinningen in de Hoofdklasse op eigen veld. In elk van zijn laatste drie thuiswedstrijden in de Hoofdklasse kwam het precies vier keer tot scoren.

Ook vorig seizoen stond Den Bosch na vijftien duels op de zevende plaats. Destijds stond de ploeg slechts drie punten achter op de vierde plaats. Nu bedraagt dat gat met de play-off plekken al twaalf punten.

Arbiters: Pieter Hembrecht & Xander Damen

 • Almere - Den Bosch (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Den Bosch (H)?  Ophalen van gegevens

SCHC – Pinoké

Eerder dit seizoen won SCHC met een miniem verschil van 0-1 bij Pinoké. In het Amsterdamse Bos maakte Luuk van Duren het enige doelpunt van de wedstrijd. Dat was pas de tweede zege van SCHC op Pinoké in een reeks van tien duels met deze tegenstander. Op 3 maart 2013 werd het 2-1 in Bilthoven. Doelpunten van Conor Harte en Robbert van de Peppel deden een openingstreffer van Justin Reid-Ross teniet.

SCHC behaalde tien punten uit zijn eerste zes Hoofdklasse-duels dit seizoen, maar verzamelde nog maar vier punten in zijn laatste negen competitieduels.

In de laatste vijf Hoofdklasse-wedstrijden van Pinoké vielen maar liefst 31 doelpunten. De Steekneuzen wonnen het eerste van die vijf duels, maar hebben inmiddels vier keer op rij verloren.

Marc Schwarz (SCHC) begon zijn Hoofdklasse-carrière in het seizoen 2008/2009 bij Pinoké. Thijn Knetemann (Pinoké) heeft een verleden bij Stichtsche. Knetemann en Thomas Vis (SCHC) zijn de clubtopscorers van hun teams dit seizoen. Beide maakten zeven doelpunten en scoorden alleen uit standaardsituaties.

Arbiters: Shane O’Donnell & Daniël Veerman

 • SCHC - Pinoké (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Pinoké (H)?  Ophalen van gegevens

 


Wat vind jij? Praat mee...