Vooruitblik & voorspelling HK (H): Play-offs voor B’daal en A’dam?

Zondag kan de dag zijn dat zowel Bloemendaal als Amsterdam zich alvast plaatsen voor de play-offs. Voor dat scenario moet Kampong verliezen van Pinoké en Amsterdam zelf winnen van buurman Hurley. Bloemendaal heeft voldoende aan de situatie dat alleen de Mussen in hun eigen duel met Almere zegevieren. Onderin krijgt Qui Vive tegen het worstelende Den Bosch de kans zich te ontdoen van de laatste plek.  

Bloemendaal – Almere

Bloemendaal kan zich zondag op drie manieren plaatsen voor de play-offs. a) Bij een overwinning b) bij een gelijkspel EN Kampong wint niet uit bij Pinoké c) bij een nederlaag EN Kampong verliest bij PinokéVorig seizoen kwalificeerde Bloemendaal zich voor het eerst sinds 2000/2001 niet voor de play-offs. Geen ploeg plaatste zich vaker voor de play-offs (sinds de invoering in 1994/1995) dan Bloemendaal (20). Amsterdam volgt met 16 deelnames.

Eerder dit seizoen stonden Bloemendaal en Almere voor de eerste keer ooit tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Op 23 oktober 2016 won Bloemendaal uit met 0-9. Slechts drie keer boekte Bloemendaal een grotere zege in de Hoofdklasse. Bloemendaal is dit seizoen de enige ploeg zonder thuisnederlaag. Het enige puntenverlies leed de club tegen Pinoké, 0-0 op 26 februari. De laatste thuisnederlaag dateert van 17 april 2016 toen Kampong met 1-2 te sterk was. Bloemendaal scoorde dit seizoen al 69 keer, nu al 16 doelpunten meer dan in het gehele vorige seizoen (53) en net zoveel als in heel 2014/2015. Geen ploeg maakte dit seizoen meer goals uit een strafbal dan Almere (4, 3 andere ploegen op 3).

De vraag welke supportersgroep, de Bloomigans of de Allyminati, zich het meest laat horen, daar durven we ons niet aan te wagen. Wat betreft de wedstrijd is dit niet zo’n moeilijke: een makkelijke overwinning, en daarmee plaatsing voor de play-offs, voor Bloemendaal.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal en Bo Verwer

 • Bloemendaal - Almere (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Almere (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Oranje-Rood

HGC won op 23 oktober 2016 de heenwedstrijd in Eindhoven met 1-2. Kenny Bain en Dick Möhlmann waren trefzeker voor de gasten uit Wassenaar. Teun Beins scoorde voor de thuisploeg. HGC verloor drie van zijn laatste vier Hoofdklasse-duels. Sinds het begin van maart pakte HGC alleen thuis tegen Hurley punten (6-0 zege).

Oranje-Rood heeft vijf van zijn laatste zes duels in de Hoofdklasse gewonnen. In deze reeks leed de ploeg uit Eindhoven alleen op 12 maart puntenverlies thuis tegen Pinoké (0-2 nederlaag). Uit won Oranje-Rood eveneens vijf van zijn laatste zes wedstrijden (2-1 verlies bij Kampong, 20 november 2016). Alleen Bloemendaal (38) was dit Hoofdklasse-seizoen vaker trefzeker in uitduels dan Oranje-Rood (30).

Geen ploeg heeft dit seizoen meer verschillende doelpuntenmakers als Oranje-Rood (15). Rotterdam en Bloemendaal volgen met 14 spelers met minimaal één competitiegoal. Tristan Algera is dit seizoen clubtopscorer van HGC met 16 goals. Hij maakte al zijn 16 doelpunten uit een strafcorner. Geen speler was dit seizoen vaker trefzeker uit een corner dan Algera.

HGC is door de nederlaag vorige week ogenschijnlijk afgehaakt in de race om de play-offs, waardoor in de resterende wedstrijden niet veel meer op het spel staat voor de Gazellen. Oranje-Rood maakt daarentegen nog een zeer goede kans. Om die reden geven wij de Eindhovenaren de beste kans in dit treffen.

Arbiters: Pieter Hembrecht en Thijs Retra

 

 • HGC - Oranje-Rood (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

Hurley – Amsterdam

Amsterdam kan zich plaatsen voor de play-offs bij a) een overwinning EN Kampong verliest uit bij PinokéAmsterdam is de enige ploeg die na de winterstop nog ongeslagen is. Van de vijf duels in 2017 werd alleen thuis tegen Rotterdam niet gewonnen (2-2).

Hurley won slechts één wedstrijd dit seizoen, 4-3 thuis tegen Tilburg op 26 februari. Het laatste seizoen waarin de club minder overwinningen boekte, was 2003/2004 (0). Destijds degradeerde Hurley. Stijn Jolie maakte tien van de laatste dertien doelpunten van Hurley in de Hoofdklasse. Alleen Rogier Rombouts, Christiaan Stroboer en Maarten Nyst scoorden ook voor de club in deze reeks.

Alleen Jeroen Hertzberger (24 voor Rotterdam) maakte dit seizoen meer doelpunten dan Justin Reid-Ross (17) en Mirco Pruyser (17). Reid-Ross (15) maakte dit seizoen in zijn eentje meer strafcorners dan alle spelers van Hurley bij elkaar (13).

Hurley is op dit moment niet opgewassen tegen Amsterdam. Dit wordt een makkelijke overwinning voor de ploeg van Dirk Loots.

Arbiters: Christian Vonhögen en Laurens Hendrikx

 • Hurley - Amsterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Kampong

Pinoké heeft zijn laatste tien Hoofdklasse-duels met Kampong (uit én thuis) allemaal verloren en was in de laatste vier onderlinge confrontaties zelfs geen enkele keer trefzeker. Jonathan Fröschle scoorde op 2 november 2014 voor het laatste namens Pinoké tegen Kampong (5-1 verlies). De laatste overwinning van Pinoké op Kampong in de Hoofdklasse dateert van 6 november 2011, toen uit met 0-2 werd gewonnen (goals Justin Reid-Ross en Ward Grasveld). Op 12 september 2010 won Pinoké voor het laatst thuis van Kampong. Mede dankzij goals van Reid-Ross, Seo Jong-Ho en Eli Matheson (2) wonnen de Steekneuzen destijds met 4-1.

Pinoké verloor slechts één van zijn laatste zeven Hoofdklasse-duels. Vorige speelronde uit bij Amsterdam: 6-1. Geen ploeg kreeg na de winterstop zo weinig goals tegen als Pinoké (8). Amsterdam en Bloemendaal volgen met negen tegentreffers in 2017. Dennis Warmerdam was in de laatste drie thuisduels van Pinoké telkens minimaal één keer trefzeker. Kampong won slechts één van zijn laatste vijf uitduels in de Hoofdklasse: 0-3 bij Tilburg op 5 maart.

Zal de nederlaag tegen Amsterdam vorige week een smet op een verder smetteloze tweede seizoenshelft van Pinoké zijn, of betekende de nederlaag het einde van de zegereeks? Een lastig te voorspellen duel. Gezien het vertoonde spel van Kampong vorige week tegen Den Bosch gaan we voor een nipte overwinning voor de Utrechters.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Coen van Bunge

 • Pinoké - Kampong (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Qui Vive

Op 23 oktober 2016 eindigde de eerste Hoofdklasse-ontmoeting ooit tussen Den Bosch en Qui Vive in een 1-1 gelijkspel in Uithoorn. Sebastien Dockier zette Den Bosch op voorsprong. Wouter Haremaker scoorde de gelijkmaker namens de Hoofdklasse-debutant. Den Bosch verloor vijf van zijn laatste zes Hoofdklasse-duels. In deze reeks werd alleen op 12 maart uit bij Almere een nederlaag voorkomen (1-5 zege). Met drie punten uit de laatste zes duels is Den Bosch samen met Tilburg de slechtst presterende ploeg over de afgelopen zes speelrondes.

De Brabanders verloren hun laatste drie thuisduels in de Hoofdklasse, 1-2 tegen Bloemendaal, 3-4 tegen Oranje-Rood én 3-4 tegen Amsterdam. Tussen oktober 2014 en maart 2015 verloor de club voor het laatst vier keer op rij in eigen huis. Qui Vive won zijn vorige uitduel met 1-2 van Tilburg en boekte daarmee de eerste Hoofdklasse-overwinning ooit in de clubgeschiedenis.

De tweede seizoenshelft van Den Bosch kan ronduit teleurstellend worden genoemd. Tegen de hekkensluiter uit De Kwakel krijgt de play-offkandidaat van de eerste seizoenshelft de uitgelezen kans om het Bossche blazoen wat op te poetsen.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake en Michiel Otten

 • Den Bosch - Qui Vive (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Qui Vive (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Rotterdam

Tilburg verloor alle voorgaande vijf Hoofdklasse-duels met Rotterdam (uit én thuis) en was in al deze duels slechtst één keer trefzeker (strafbal Jip Krens tijdens 7-1 uitnederlaag op 23 oktober 2016). Tilburg won vorige speelronde met 1-2 op bezoek bij HGC en maakte daarmee een einde aan een reeks van zes nederlagen op rij. Tilburg verloor dertien van zijn laatste veertien thuisduels in de Hoofdklasse. In deze reeks voorkwam de ploeg alleen op 18 september 2016 tegen Hurley een thuisnederlaag (1-1). De laatste thuiszege van Tilburg dateert van 9 november 2014 toen Schaerweijde met 3-1 werd verslagen. Alleen Almere (24) maakte dit seizoen minder goals dan Tilburg (27). Geen enkele ploeg maakte minder thuisgoals dan de Tilburgers (9).

Rotterdam is dit seizoen met 71 goals de meest trefzekere ploeg in de Hoofdklasse. In 2012/2013 maakte de ploeg voor het laatst meer goals in een heel seizoen (81). Jeroen Hertzberger is topscorer van de Hoofdklasse met 24 goals. Het seizoen 2012/2013 sloot Hertzberger af als topscorer met 26 goals. Hertzberger (24) maakte dit seizoen in zijn eentje slechts drie goals minder dan alle spelers van Tilburg bij elkaar (27). Twaalf van Hertzbergers 24 goals dit seizoen waren velddoelpunten. Simon Child (13) en Phil Burrows (13) waren in 2008/2009 de laatste spelers van Rotterdam met meer veldgoals in een seizoen.

Een knappe zege van Tilburg op HGC vorige week geeft de Brabanders wellicht het zelfvertrouwen dan nodig is om de groen-witte machine uit Rotterdam te stoppen. Rotterdam en Jeroen Hertzberger staan tot nu elke wedstrijd na de winterstop ‘aan’, dat is lastig vol te houden. Een remise voor de verrassing.

Arbiters: Maarten Boxma en Karen Dollé

 • Tilburg - Rotterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens


1 Reactie

 1. Alimentatie

  Bestaat bloemigans nog? Ik hoor dat ze er nooit meer zijn. En oude fotos gewoon wel eens gebruiken


Wat vind jij? Praat mee...