Vooruitblik & voorspelling HK (H): Reid-Ross op jacht naar de 150

Vrijdagavond is het de beurt aan acht herenploegen om hun afgelaste wedstrijden van 4 maart in te halen. Veel tijd om te herstellen krijgen ze niet. Zondagmiddag moeten ze alweer aan de bak voor speelronde 16.

Amsterdam – Den Bosch

Den Bosch won slechts één van zijn laatste 22 Hoofdklasse-duels met Amsterdam in de periode 2006 tot en met heden. Die zege werd vorig seizoen op 9 oktober 2016 in het Wagener Stadion behaald. De bezoekers scoorden in de eerste en laatste minuut van de wedstrijd, via respectievelijk Noud Schoenaker en Dylan Wotherspoon.

Amsterdam won achttien van zijn laatste twintig duels met Den Bosch. Een uitzondering in die reeks was ook een 5-5 gelijkspel in Amsterdam in 2013. In die wedstrijd scoorden Mirco Pruyser, Billy Bakker en Austin Smith allemaal twee keer.

Voor Pruyser geldt Den Bosch als zijn favoriete tegenstander in de Hoofdklasse. Hij scoorde reeds achttien keer tegen de Brabanders, tegen geen enkele andere tegenstander in de Heren Hoofdklasse meer dan elf keer. Pruyser is dit seizoen tweede in het topscorersklassement van de Heren Hoofdklasse met zestien doelpunten. Zijn veertien velddoelpunten zijn er drie meer dan de eerstvolgende meest productieve speler qua velddoelpunten: Constantijn Jonker (Kampong) met elf.

Justin Reid-Ross is één doelpunt verwijderd van zijn 150ste doelpunt in de Hoofdklasse (reguliere competitie). Hij maakte zijn 149 doelpunten voor Pinoké (70) en Amsterdam (79). Hij is reeds de meest scorende buitenlander in de Hoofdklasse-historie.
Arbiters: Paul vd Assum & Thijs Retra

 • Amsterdam - Den Bosch?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Rotterdam

De fusieclub Tilburg verloor al zijn voorgaande zeven Hoofdklasse-duels met Rotterdam (uit én thuis) en was in al deze duels slechts één keer trefzeker (strafbal Jip Krens tijdens de 7-1 uitnederlaag op 23 oktober 2016). Er zijn vier tegenstanders in de Heren Hoofdklasse waartegen  Tilburg al zijn (zeven) wedstrijden verloor. Naast Rotterdam zijn dat Bloemendaal, Kampong en Pinoké.

Tegen geen enkele tegenstander speelde Rotterdam in de Hoofdklasse zo vaak (zeven keer) zonder ooit een punt te morsen. Rotterdam verloor op 30 oktober 2009 voor het laatst een Hoofdklasse-duel met een tegenstander uit Tilburg. Tegen het Tilburg van vóór de fusie verloor Rotterdam thuis met 2-3.

In drie van de voorgaande vier confrontaties tussen deze teams scoorde Jeroen Hertzberger tenminste twee keer. Hij maakte in deze vier wedstrijden samen in totaal acht doelpunten. Hertzberger maakte in de reguliere competitie 213 Hoofdklasse-doelpunten en staat daarmee op de tiende plaats aller tijden. Op de negende plaats staat Taco van den Honert met 221 goals.

De formatie van Albert Kees Manenschijn leed dit seizoen vijf nederlagen in veertien wedstrijden. Dat is nu al meer dan in 22 wedstrijden in elk van de twee voorgaande seizoenen.
Arbiters: Laurens Hendrikx & Daniël Veerman

 • Tilburg - Rotterdam (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Almere

In zijn nog korte Hoofdklasse-historie verloor Almere al zijn drie duels met Bloemendaal. Daarbij hoort de 1-2 thuisnederlaag van eerder dit seizoen. Zo bont als bij de eerste ontmoeting is het niet meer geworden. Bloemendaal won toen met 0-9 op bezoek bij de Almeerse. Almere verloor geen enkele andere Hoofdklasse-wedstrijd met meer dan zes doelpunten verschil.

Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting op ’t Kopje op 2 april 2017 in een 5-2 thuisoverwinning voor Bloemendaal. Florian Fuchs scoorde twee keer voor de Mussen. 

Bloemendaal is dit seizoen, net als Kampong, nog ongeslagen in de Hoofdklasse. Het is pas het tweede Hoofdklasse-seizoen waarin Bloemendaal na veertien wedstrijden nog ongeslagen is. In 2006/2007 bleef de ploeg dat in zijn eerste zeventien wedstrijden. Met vorig (regulier) seizoen meegerekend is Bloemendaal nu zestien Hoofdklasse-duels op rij ongeslagen, sinds de 1-3 thuisnederlaag tegen Kampong op 23 april 2017.

Stijn Jolie maakte in het seizoen 2011/2012 zijn Hoofdklasse-debuut voor Bloemendaal. Hij speelde er twee seizoenen aan de zijde van broer Wouter, alvorens terug te keren op het oude honk in Almere. Jolie maakte dit seizoen dertien doelpunten, waarvan één velddoelpunt en de rest uit strafcorners.

Bloemendaal begon elk van de voorgaande twee kalenderjaren met een gelijkspel. Daarvoor startte de club na de winterstop twaalf jaar op rij met een overwinning.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal & Thomas Keizer

 • Bloemendaal - Almere (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – HGC

Eerder dit seizoen won HGC op de Roggewoning na een 0-2 achterstand met 5-3 van PinokéHGC won negen van zijn laatste tien Hoofdklasse-ontmoetingen met Pinoké. De enige uitzondering in deze reeks was de 3-1 thuiszege die Pinoké vorig seizoen op 5 maart 2017 boekte. 

Pinoké won in de Hoofdklasse acht keer van HGC, waarvan zeven keer op eigen veld. HGC won in de Heren Hoofdklasse 37 keer van Pinoké. Het won even vaak van het in een fusie opgegane Oranje-Zwart. Pinoké kan de eerste tegenstander worden waartegen HGC 38 Hoofdklasse-overwinningen boekt.

Alleen van Bloemendaal (42 keer) en Amsterdam (40 keer) verloor Pinoké in de Hoofdklasse vaker dan van HGC (37 keer). 

Tristan Algera is dit seizoen clubtopscorer van HGC in de Hoofdklasse met elf goals. Algera maakte al zijn elf doelpunten uit een strafcorner. Geen speler maakte sinds de start van vorig seizoen meer strafcornergoals in de Hoofdklasse (regulier seizoen) dan Algera (30). Mink van der Weerden (Oranje-Rood) volgt in deze periode met 28 doelpunten uit een strafcorner.
Arbiters: Michiel OTten & Jacir Soares de Brito

 • Pinoké - HGC (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – HGC (H)  Ophalen van gegevens

De onderstaande wedstrijden werden reeds op 4 maart gespeeld.

SCHC – Kampong

Eerder dit seizoen won Kampong in eigen huis met 3-0 van SCHC en die eindstand was al bij rust bereikt. Voor de thuisploeg scoorden Jasper Luijkx, Quirijn Caspers en Philip Meulenbroek

Kampong verloor geen van zijn laatste dertien Hoofdklasse-duels met de provinciegenoot. SCHC won op 6 maart 2008 voor het laatst van Kampong (4-3) door doelpunten van Rogier Hofman (2), Roderick Weusthof en Matías Paredes.

SCHC bleef in de ‘Stichtse Derby’ nooit zo veel wedstrijden op rij zonder overwinning. In de eerste tien Hoofdklasse-ontmoetingen tussen beide won Stichtsche niet voordat het op 6 november 1988 voor het eerst won van de buurman uit Utrecht.

Kampong is de koploper in de Hoofdklasse, en net als Bloemendaal nog ongeslagen. Twee keer eerder bleef Kampong zo lang ongeslagen vanaf de start van het seizoen, voor het laatst in 1983/1984 toen de Utrechters hun zestiende wedstrijd verloren. Kampong heeft 33 punten uit dertien speelronden. Dat zijn er elf meer dan na dertien wedstrijden vorig seizoen (22), een jaargang die Kampong uiteindelijk afsloot met zijn eerste landstitel sinds 1985.

De selectie van SCHC herbergt vier spelers die hun eerste stappen in de Hoofdklasse bij Kampong zetten: Barend van den Berg, Daan Dullemeijer, Marnix Kleinsman en Bram Weers. Bij Kampong hebben drie spelers een verleden bij de komende tegenstander: keeper David Harte, verdediger Sjoerd de Wert en aanvaller Björn Kellerman.

De huidige SCHC-coach, Michiel van der Struijk, was bij Kampong de voorganger van Alexander Cox, die hem in 2012 opvolgde. In het derde en laatste seizoen onder Van der Struijk haalde Kampong voor het eerst de play-offs. In elk van de daaropvolgende vijf seizoenen onder Cox lukte dat ook, afgelopen mei uitmondend in de eerste landstitel sinds 1985 voor de Utrechters.

Constantijn Jonker maakte zeven van zijn acht competitiedoelpunten dit seizoen in de laatste vier speelronden vóór de winterstop. In de eerste negen speelronden was Jonker, mede door blessureleed, tot slechts één treffer gekomen.

 • SCHC - Kampong (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Arbiters: Michiel Otten & Frank Heijster

Oranje-Rood – hdm

Hdm en Oranje-Rood ontmoeten elkaar voor de tweede keer sinds OR is ontstaan als fusieclub. Eerder dit seizoen, op 22 september, werd het 4-4 in Den Haag. In een wedstrijd waarin de voorsprong maar liefst drie keer van club verwisselde, maakte Kieran Dartée namens de thuisploeg uit een strafcorner de 4-4.

Die wedstrijd betekende het eerste punt voor OR dit seizoen nadat het was begonnen met twee nederlagen. Na zeven punten te hebben gemorst in zijn eerste drie duels liet Oranje-Rood in de tien wedstrijden daarna nog maar vijf punten liggen.

Hdm won deze eeuw nog geen Hoofdklasse-duel met een tegenstander uit Eindhoven. Op 14 november 1999 wonnen de Hagenaars op eigen veld met 3-2 van Oranje-Zwart. Voor de thuisploeg scoorden toen Richard de Snaijer (2x) en Wouter van Pelt.

Mink van der Weerden staat inmiddels op 220 Hoofdklasse-goals (regulier seizoen) en heeft nog één doelpunt nodig om Taco van den Honert (221) op plek acht van de eeuwige topscorerslijst te evenaren. Van der Weerden staat op de topschutterslijst in de Heren Hoofdklasse in dit seizoen met vijftien treffers tweede achter Mirco Pruyser (Amsterdam) die op zestien staat.

Arbiters: Maarten Boxma & Daniël Veerman


1 Reactie

 1. joostj

  Dit zijn niet de goede wedstrijden, maar van 2 weken terug


Wat vind jij? Praat mee...