Vooruitblik & voorspelling HK (H): Topper op ’t Kopje

Koploper Kampong en runner-up Bloemendaal treffen elkaar zondag op ’t Kopje. De heenwedstrijd, een bijzonder spannend 3-3 gelijkspel, belooft voor het publiek veel goeds. Verder duelleren onder andere Den Bosch en Rotterdam met als inzet de vijfde plaats in deze tweede speelronde dit weekend. 

Bloemendaal – Kampong

Eerder dit seizoen sloten deze teams in Utrecht af met een boeiend 3-3 gelijkspel. Bloemendaal kwam vier minuten vóór tijd op gelijke hoogte door de tweede treffer van de dag van Florian Fuchs. Dit resultaat stelde uiteindelijk beide ploegen in staat om de eerste seizoenshelft zonder nederlaag af te sluiten, als enige twee teams in de Hoofdklasse dit seizoen.

Bloemendaal won afgelopen seizoen uit bij Kampong in de halve finales van de play-offs, maar de 2-3 zege in het eerste duel bleek uiteindelijk niet voldoende voor een finaleplek. Kampong won duel twee én drie in Bloemendaal.

Constantijn Jonker miste door een blessure een belangrijk gedeelte van de eerste seizoenshelft. Sinds zijn terugkeer begin november scoorde hij tien keer in de Hoofdklasse. Geen enkele andere speler scoorde sindsdien vaker dan zeven keer. Alle elf Hoofdklasse-doelpunten van Jonker dit seizoen waren velddoelpunten. In dit Hoofdklasse-seizoen maakte alleen Mirco Pruyser van Amsterdam meer velddoelpunten (veertien) dan Jonker.

Kampong heeft na vijftien wedstrijden dit seizoen 39 punten verzameld. Dat zijn er elf meer dan de ploeg vorig seizoen na vijftien speelronden bij elkaar had gespeeld. Kampong-spelers Sjoerd de Wert en Teun Kropholler vieren allebei hun verjaardag. De Wert wordt 30 jaar oud, Kropholler wordt negentien.

Arbiters: Coen van Bunge & Michiel Otten

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Rotterdam

Eerder dit seizoen won Den Bosch met 1-2 bij Rotterdam. Na de openingstreffer van Jeroen Hertzberger sloeg Austin Smith namens de bezoekers twee keer toe uit een strafcorner. In het seizoen 2005/2006 boekte Den Bosch voor het laatst een dubbele Hoofdklasse-zege op Rotterdam.

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op 30 oktober 2016 in een 4-1 thuisoverwinning voor de Brabanders. De Australiër Dylan Wotherspoon was twee keer trefzeker. Van de 29 voorgaande Hoofdklasse-ontmoetingen tussen deze teams eindigde er slechts één in een gelijkspel. Op 22 november 2009 werd het 2-2 in Rotterdam.

In het seizoen 2012/2013 debuteerde Milan van Baal namens Den Bosch in de Hoofdklasse. Hij zou uiteindelijk vier seizoenen aan de Oosterplas spelen. Van Baal komt nu uit voor Rotterdam.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal & Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – SCHC

De eerste Hoofdklasse-ontmoeting tussen fusieclub Oranje-Rood en SCHC stond eerder dit seizoen op de rol. Op 1 oktober 2017 werd het 1-5 in Bilthoven en voor de bezoekers scoorden Mink van der Weerden en Bob de Voogd elk twee keer. SCHC is één van de drie tegenstanders in de Hoofdklasse waartegen Mink van der Weerden al twintig keer scoorde. De andere twee zijn HGC en Amsterdam. Van der Weerden staat inmiddels met 222 doelpunten in de reguliere competitie op de achtste plaats in de topschutterslijst aller tijden. Hij jaagt vanaf nu op Teun de Nooijer, die zevende staat met 247 doelpunten.

SCHC verloor acht van zijn laatste negen Hoofdklasse-duels met Oranje-Rood en voorganger Oranje-Zwart. De uitzondering binnen die reeks was een 2-1 zege in Bilthoven op 16 oktober 2011. SCHC won op 2 oktober 2005 voor het laatst een Hoofdklasse-wedstrijd in Eindhoven. Toen won Stichtsche met 1-2 bij Oranje-Zwart.

Oranje-Rood beleefde dit seizoen een weifelende start met slechts één punt uit zijn eerste drie duels. Daarop herstelde de ploeg zich door 31 van een mogelijke 36 punten te pakken uit zijn daaropvolgende twaalf duels.

Arbiters: Paul vd Assum & Jacir Soares de Brito

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Almere

Eerder dit seizoen won Amsterdam het duel bij de Almeersche met 1-2. Daar was wel een late treffer van Mirco Pruyser (68ste minuut) voor nodig, nadat Ryan Crowe de thuisploeg in de 55ste minuut nog op gelijke hoogte had gebracht. Vorig seizoen verloor Almere tijdens zijn Hoofdklasse-debuut beide ontmoetingen met Amsterdam. Na een 5-1 uitnederlaag op 20 november 2016, volgde een 1-3 thuisnederlaag op 7 mei.

In alle drie Hoofdklasse-ontmoetingen tussen deze teams scoorde Mirco Pruyser, voor een totaal van vier doelpunten. Amsterdam won alle drie eerdere ontmoetingen met Almere. Er zijn acht tegenstanders waar Amsterdam tenminste vier keer tegen speelde zonder een punt te morsen, maar geen van die tegenstanders komt momenteel uit op het hoogste niveau.

In deze wedstrijd ontmoet international Valentin Verga (Amsterdam) zijn jongere broer Manuel (Almere). Vader Alex was al eerder van beide teams de hoofdcoach.

Arbiters: Laurens Hendrikx & Maurits van den Wall Bake

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – HGC

Sinds de fusie in 2011 won Tilburg één van zijn zeven Hoofdklasse-duels met HGC. Die overwinning werd op 26 maart 2017 in Wassenaar geboekt. Na de openingstreffer van Jorrit Croon schoten Felix Gulinck en Jip Krens de bezoekers naar de winst.

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 0-2 triomf voor HGC. Voor de Gazellen scoorden Dick Möhlmann en Tristan Algera. Eerder dit seizoen versloeg HGC op de Roggewoning Tilburg met 4-1. Tristan Algera benutte twee strafcorners en ook Lucas Martínez scoorde uit een corner. Rik van Kan maakte een velddoelpunt. Voor de bezoekers scoorde Bas Scheer.

Op 19 oktober 2008 verloor HGC voor het laatst een Hoofdklasse-wedstrijd in Tilburg. De ploeg gaf in dat duel een 0-2 voorsprong uit handen en verloor met 3-2.

Arbiters: Maarten Boxma & Christian Vonhögen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – hdm

Pinoké won zes van zijn laatste zeven Hoofdklasse-ontmoetingen met hdm. Bij die zes zeges hoort ook het heenduel eerder dit seizoen, dat in Den Haag voor de Amstelveners een 1-4 uitzege opleverde. De enige uitzondering binnen die reeks was een 3-2 thuiszege voor hdm op 21 april 2002. Twee doelpunten van Jeroen Koops (Pinoké) werden toen door de thuisploeg teniet gedaan door twee treffers van Melchior Spies en één van Richard de Snaijer.

De laatste overwinning van hdm bij Pinoké in de Hoofdklasse is meer dan twintig jaar oud. Op 22 februari 1998 wonnen de Hagenaars met 1-2 in het Amsterdamse Bos, door doelpunten van Wouter van Pelt en Russell Garcia.

Als enige ploeg in de Hoofdklasse dit seizoen veroverde hdm nog geen enkel punt in een uitwedstrijd. hdm verloor zijn laatste 30 uitwedstrijden in de Hoofdklasse, een absoluut record. Op 29 april 2001 voorkwam hdm voor het laatst op het hoogste niveau een uitnederlaag. Toen won de ploeg met 1-2 bij Hurley.

Arbiters: Frank Heijster & Thomas Keijzer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – hdm (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...