Weggestuurde Den Bosch-keeper Visser: ‘Een hele stomme regel’

Keeper Maurits Visser stormde in de 42ste minuut van de wedstrijd Den Bosch – Oranje-Rood zijn doel uit, passeerde de 23-meterlijn en tikte de bal voor de voeten van de doorgebroken Oranje-Rood-aanvaller Milan van Baal weg. Kans weg. Maar ook Visser weg. Want keepers mogen in volle uitrusting niet buiten het 23-metergebied komen. Dat er een gele kaart en tijdstraf volgde, verbaasde bijna iedereen.   

Blijkbaar was die spelregel niet algemeen bekend, want de verwarring was zondag groot tijdens de Brabantse hockeyderby, die Oranje-Rood met 3-4 won. Omdat Den Bosch deze wedstrijd een extra speler in plaats van een reservekeeper op de bank had gezet, moest verdediger Sebastian van der Graaf met een geel hesje in de goal staan. Opvallend genoeg lukte het Oranje-Rood in die vijf minuten zonder keeper juist heel weinig in de cirkel te komen en al helemaal niet om te scoren.

Vroeger mocht de keeper tot de middenlijn komen. Nu niet meer.

De verwarring over de regels verbaasde de ervaren scheidsrechter Coen van Bunge, die actief was op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. ‘Ik zag de keeper uitkomen. Jij komt nu wel héél ver, dacht ik. Want als keeper mag je niet voorbij de 23-meterlijn komen met je spullen aan. Dat is al tien jaar zo. Vroeger was het de middenlijn. Nu niet meer. Als je dan opzettelijk de bal speelt, zoals Visser deed, is dat een gele kaart. Het was niet slim nee. Ik had het nog nooit meegemaakt. Maar voor alles is er een eerste keer.’

‘Ik wist het niet. Heel veel mensen wisten het niet’, zei Visser, die in december met Jong Oranje het WK in India speelde en sinds deze week meetraint met het Nederlands Elftal. ‘Ook Robert van der Horst dacht dat de keeper tot de middenlijn mocht komen. Ik wist dat er een regel was dat je niet over een lijn mocht. Maar ik wist niet dat het de 23-meterlijn was. Ik zag die bal doorkomen. Ik ren mijn doel uit en tik die bal met mijn stick weg. Anders had Milan zomaar door kunnen lopen. Ik vind het een hele stomme regel.’

Maurits Visser dinsdag in actie op Papendal met Oranje. Foto: John Voermans

‘Dat er een zone is waar je als keeper niet mag komen vind ik raar’

Als Visser de bal niet had weggetikt, had Van Baal met een zee van ruimte een 1-tegen-1 kunnen spelen tegen de keeper van Den Bosch. Een soort shoot-out, alleen met meer ruimte om de keeper te passeren en zonder tijdslimiet. Wat dat betreft was het nog niet eens zo vreemd wat Visser deed, ook al leverde dat hem een gele kaart op. Zo wilde hij er zelf niet naar kijken. Hij trok na de wedstrijd meteen het boetekleed aan. Visser weet nu dat het 23-metergebied zijn ‘gevangenis’ is als keeper. ‘Dat er een zone is waar je als keeper niet mag komen vind ik raar. In die tien jaar dat ik nu keep is dit nog nooit voortgekomen. Ik heb mijn les wel geleerd, hoewel ik nooit weet wat ik volgende keer ga doen. Die vijf minuten die ik er nu uit was, hadden we aan het einde van de wedstrijd hard nodig. Wat dat betreft benadeel ik het team.’

Fritz Wierper is normaal de reservekeeper bij Den Bosch. Hij zat vorige week tegen HGC in Wassenaar ook op de bank, maar door de terugkeer van buitenlandse spelers Austin Smith en Kieran Govers uit de Indiase competitie was er op de bank nu geen ruimte voor hem.

Hier vind je het spelreglement veldhockey 2016-2017. Bladzijde 27, artikel 10.1:

Doelverdedigers die beschermende uitrusting dragen die minimaal bestaat uit hoofdbescherming, beenbeschermers (legguards) en klompen, mogen tijdens de wedstrijd niet buiten hun eigen 23-meter-gebied aan het spel deelnemen, behalve om zelf een strafbal te nemen. Deze doelverdediger moet hoofdbescherming dragen en mag deze alleen afzetten als hij een strafbal gaat nemen.


15 Reacties

  1. Folmer

    Internationals die de spelregels niet kennen... en dan vervolgens wel de scheidsrechters belagen als je het niet met een beslissing eens bent. Zeer kwalijk en onbegrijpelijk. Leer de regels en gebruik ze in je voordeel.

  2. arjandemeijer

    Helemaal mee eens Folmer, het verbaasd mij ook dat de kennis van regels zo slecht is op dit niveau, terwijl ze bondsscheidsrechters hebben die het over het algemeen heel erg goed weten. Het contrast kan niet groter!

  3. SimonSwartjes

    Ik ben het met de vorige mensen eens. Alleen de reden van deze regel snap ik niet. Er was niets gevaarlijks aan de actie.

    1. RuudvanLaar

      Bedoel je te zeggen ' ik snap niet waarom hij geel kreeg?'

  4. SimonSwartjes

    Nee, dat snap ik. Ik snap niet waarom een keeper niet over de 23 meterlijn zou mogen.

  5. RuudvanLaar

    Waarom krijg de keeper dan geel? (ik heb de situatie nog niet op Uitzending(gemist) bekeken). Als ik regel 10.5 en 12.2 combineer kom ik niet verder dan een vrije slag. Mis ik nog een andere regel? Regel 10.5 'Een veldspeler met de rechten van een doelverdediger wordt als veldspeler beschouwd als hij buiten zijn cirkel verdedigt.' Regel 12.2 'Een vrije slag wordt gegeven aan de tegenpartij voor: a. een overtreding van een speler in het gebied tussen de 23-meterlijnen;

    1. Folmer

      Op dit niveau gaan de scheidsrechters er vanuit dat de spelers bekend zijn met de regels. Een dergelijke overtreding wordt dan logischerwijs (terecht) als opzettelijk beoordeeld. Hierbij hoort een kaart.

  6. 1981

    De reden dat een keeper niet met zijn uitrusting aan, een vliegende keep mag dat wel, over de 23 meter lijn mag is juist omdat hij zo goed beschermd is. Dan kan hij meer risico nemen dan gewone spelers en dat kan, zeker in de lagere klassen gevaarlijk uitpakken. En aangezien we proberen om zoveel mogelijk dezelfde regels te hebben in het hockey geldt dat dus ook voor de HK. Ik vind het overigens werkelijk te idioot voor woorden dat een keeper op zulk hoog niveau de regel niet kent. Dat je dat als spits niet weet, prima, maar het is je vak als keeper dus dat behoor je te weten. Maar goed dit zegt wat mij betreft genoeg over de spelregelkennis van spelers, ook, of wellicht juist in de hoofdklasse. Iets meer bescheidenheid zou ze sieren.

    1. 1981

      De regel is overigens 10.1: 10.1 Doelverdedigers die beschermende uitrusting dragen die minimaal bestaat uit hoofdbescherming, beenbeschermers (legguards) en klompen, mogen tijdens de wedstrijd niet buiten hun eigen 23-metergebied aan het spel deelnemen, behalve om zelf een strafbal te nemen. Deze doelverdediger moet hoofdbescherming dragen en mag deze alleen afzetten als hij een strafbal gaat nemen.

  7. liesbethderonde

    Vlgs mij is het zelfs een vraag in het clubscheidsrechter examen.

    1. paulvanbeuzekom

      Ik heb een paar jaar geleden examen gedaan en kan me niet herinneren dat dit aangeleerd of gevraagd werd.

  8. SimonSwartjes

    Een keeper in volledige uitrusting is ook minder wendbaar en minder snel dan een veldspeler. Het punt dat iets, in de lager klasse, een gevaarlijke situatie zou kunnen opleveren vindt ik een zwak argument. Iets dat een gevaarlijke situatie zorgt dient te worden aangepakt, maar iets dat zou kunnen?????

    1. 1981

      Met andere woorden, de put pas dempen als het kalf verdronken is? Waarom mag er in de jeugd niet boven de schouder gespeeld worden: precies omdat het gevaarlijk kan worden. Er zijn jeugdspelers die dit heel goed zouden kunnen, echter niet genoeg om het risico te rechtvaardigen. Daarnaast: je heb bescherming om je doel te verdedigen, niet je hele 23.

  9. ThomasHavenga

    Ik snap t wel, een keeper is met pak fysiek erg in het voordeel. Dat hij dan een positiebeperking krijgt is niet meer dan logisch.

  10. SimonSwartjes

    Geen enkele situatie mag gevaarlijk zijn, hier kan en moet ook voor gefloten worden. De situatie van afgelopen zondag was in zijn geheel niet gevaarlijk. Daarnaast geef je nu zelf aan dat er verschillende regels gehanteerd kunnen worden voor jeugd en senioren. Wat ik nog steeds niet snap is waarom de 23 meterlijn de grens is. Als je als keeper buiten de cirkel komt dien je je daar als veldspeler te gedragen. Dus waarom wel binnen de 23 en niet net daarbuiten. Feitelijke situatie is dan toch dezelfde?


Wat vind jij? Praat mee...