Rotterdam wint ABN AMRO Cup 2016

De 9e editie van de ABN AMRO Cup is gewonnen door Rotterdam. Na de reguliere speeltijd stond er 2-2 op het scorebord waarna shoot-outs moesten bepalen wie er met de Jan Hagendijk Trofee naar huis mocht. Uiteindelijk nam de thuisploeg ze net iets beter waardoor zij zich tot winnaar van de ABN AMRO Cup 2016 kroonden. Amsterdam wist beslag te leggen op de 3e plek. In de troostfinale versloegen zij Den Bosch met 4-2. Bijna alle doelpunten vielen in de 1e helft.

Rotterdam – Kampong 2-2 (2-1) R’dam wint na shoot-outs

Ontmoetingen tussen deze teams staan bijna altijd garant voor spannende duels. Toen de ploegen elkaar vorig jaar tijdens de ABN AMRO Cup troffen, trokken de havenstedelingen in een doelpuntrijk duel aan het langste eind (4-3, red.) en in de competitie werd er tweemaal gelijkgespeeld (4-4 en 2-2). Ook deze keer ontliepen ze elkaar weinig.

Zowel de Rotterdammers als de Utrechters begonnen in hun nagenoeg sterkste formatie. Sander de Wijn en Robbert Kemperman – die de voorgaande duels nog ontbraken – begonnen in de basis en aan Rotterdamse zijde werd gestart met Olympia-gangers Seve van Ass, Hidde Turkstra en Jeroen Hertzberger. Het was de thuisploeg die in de 11e minuut van de wedstrijd de 1e tik uitdeelde. Uit een strafcorner scoorde de Engelse strafcornerspecialist Simon Egerton de 1-0.

Strafbal

Ruim 5 minuten later kwam Kampong echter langszij. Een inzet van Philip Meulenbroek belandde op het lichaam van de Rotterdamse-verdediger Wisse Schapers waarna een strafbal werd toegekend die Bjorn Kellerman benutte: 1-1. Op slag van rust waren het de havenstedelingen die weer op voorsprong kwamen. Na stevig uitkomen van doelman David Harte op Hertzberger kreeg Rotterdam een strafbal. De aanvaller verzilverde dit buitenkansje zelf en tekende zo voor de 2-1. Amper een minuut later maakte Rotterdam ook de 3-1, maar wegens een vermeende bolle kant werd deze treffer afgekeurd.

Ondertussen golfde het spel heen en weer en wisten beide keepers zich te onderscheiden. Het duurde tot de 56e minuut voordat Kampong op gelijk hoogte kwam. Quirijn Caspers’ schot verdween tussen de legguards van keeper Derk Meijer: 2-2. In het restant van het duel scoorden beide ploegen niet meer waardoor shoot-outs de winnaar moesten aanwijzen. Rotterdam deed dit uiteindelijk net iets beter en won zo voor eigen publiek de trofee.

’11 Simon Egerton 1-0 (sc)
’17 Bjorn Kellerman 1-1 (sb)
’32 Jeroen Hertzberger 2-1 (sb)
’56 Quirijn Caspers 2-2

Amsterdam – Den Bosch 4-2 (3-2)

Den Bosch begon sterk aan het duel en wist de 1e grote kans direct te benutten. Verdediger Sebastian van der Graaf verschalkte binnen 5 minuten doelman Jan de Wijkerslooth met een bekeken backhandschot en tekende voor de 0-1. Amper 5 minuten later kregen de Bosschenaren een goede mogelijkheid op de 0-2 maar Tijn Stuve raakte hard de paal.

Na deze opleving van de Brabanders nam Amsterdam langzaam het initiatief over. Een goede individuele actie van Valentin Verga leverde de hoofdstedelingen de 1e corner op, waaruit door Justin Reid-Ross voor de gelijkmaker getekend werd. In de laatste 5 minuten van de 1e helft tilden achtereenvolgens Billy Bakker en Reid-Ross de score naar 3-1. Op slag van rust wist Austin Smith vanuit een corner de aansluitingstreffer namens Den Bosch te maken: 3-2. Uiteindelijk gooide Reid-Ross met zijn 3e treffer van de dag de wedstrijd na een uur spelen definitief in het slot.

‘4 Sebastian van der Graaf 0-1
’18 Justin Reid-Ross 1-1 (sc)
’30 Billy Bakker 2-1
’33 Justin Reid-Ross 3-1 (sc)
’35 Austin Smith 3-2 (sc)
’60 Justin Reid-Ross 4-2 (sc)