EK Dag 10: België grijpt EK-brons na overwinning op Spanje 

De Belgen hebben zondag op het EK in het Wagener Stadion de bronzen plak veroverd. De ploeg van Raoul Ehren was in de troostfinale een stuk sterker dan de Spaanse ploeg en won met 3-1. Het is een geweldige prestatie voor Ehren bij de Belgische ploeg als hoofdcoach. 

Het doelpunt dat Barbara Nelen (oud-Oranje Zwart) vlak voor rust maakte, was smullen geblazen. De aanvalster kwam sterk over de achterlijn binnen en pushte via de korte hoek hoog de touwen in. Een opluchting voor de Belgische ploeg, die tot dan toe de grootste kansen kreeg, maar waar de score nog altijd uitbleef.

Toen Abi Raye in het derde kwart een backhand door tipte en de bal via de onderkant van de lat de Spaanse goal in vloog, was de wedstrijd zo goed als gespeeld. De Spanjaarden kwamen via Lucia Jimenez in het derde kwart nog even terug, toen de Spaanse spits van dichtbij slim binnen tikte. 

De dit toernooi uitblinkende Ambre Ballenghien – die zó goed speelde dat ze solliciteerde naar een avontuur in de Hoofdklasse – verzekerde een minuut later het Belgische brons. Zij sloeg met haar forehand raak. Het brons werd na het laatste fluitsignaal gevierd als goud.

Het bewijs van de ommekeer

‘Deze medaille is voor ons het bewijs van de ommekeer’, vertelde routinier Judith Vandermeiren na afloop, terwijl naast haar Alix Gerniers tranen van vreugde laat over het resultaat. ‘Nadat we ons niet kwalificeerden voor de Olympische Spelen is er bij ons een knop omgegaan. Raoul heeft een geloof in de ploeg gebracht, dat we ook tegen toplanden goed kunnen winnen. Hij heeft ons laten inzien dat we het de beste landen ter wereld moeilijk kunnen maken. Dat we voor niet bang hoeven te zijn. Als we een beetje efficiënter waren geweest was het 5-1 of 6-1 geworden.’

‘Normaal is Spanje ons zwarte beest’, zegt Vandermeiren met gevoel voor symboliek. ‘In belangrijke wedstrijden verslikken we ons wel eens in hen. Dan kruipen we naar achteren. Dit resultaat zat er een beetje aan te komen, door het zelfvertrouwen wat we hebben gekregen.’

België – Spanje 3-1 (1-0)
21′ 1-0 Barbara Nelen
42′ 2-0 Abi Raye
46′ 2-1 Lucia Jimenez
47′ 3-1 Ambre Ballenghien


7 Reacties

 1. RobV

  Mooie prestatie van de Belgische dames en een verdiende bronzen medaille. Fijn ook voor Raoul Ehren, zijn hand is goed zichtbaar. Ik hoop wel dat hijzelf en het team met beide voeten op de grond blijft staan, want in recente interviews lijkt het erop dat Raoul zich al in korte tijd enig Belgisch gesnoef heeft eigen gemaakt. Dat heeft hij niet nodig. Ik ben benieuwd naar hoe het team zich verder ontwikkelt. Jammer dat ze er op de OS niet bij zijn, dat bleek nog een stap teveel.

 2. rancoburgzorg

  Ambre Ballenghien kwam steeds meer op stoom (al was Gerniers dit toernooi nog steeds iets beter) met de finale als haar beste wedstrijd. Denk wel dat je als je als HK club Ambre inhuurt, je mee gaat spelen om de Nederlandse titel.

 3. lynnBosman

  Balleghien zou ik graag in de Hoofdklasse zien, wat een talent!

 4. RobV

  @lynnBosman Ik ook. Ik geloof beslist niet dat ze de impact heeft die rancoburgzorg suggereert, maar ze is zeker getalenteerd. Kennelijk is er nog onvoldoende belangstelling vanuit de Hoofdklasse, want als ze enige ambitie heeft dan zou ze hier toch wel gaan spelen.

 5. lynnBosman

  Er was/is wel belangstelling echter heeft ze vorig seizoen de keuze gemaakt nog niet te gaan. Ze vond de tijd nog niet rijp en zat met haar studie. De clubs waren Laren en OR toen. Maar met oog op haar antwoord denk ik Den Bosch aangezien dat toch dichter bij de Belgische grens ligt dan Amsterdam en Bilthoven. Dit zei ze erover: "Ik heb hier goed over nagedacht, maar op dit moment denk ik dat het nog net te vroeg is. Voorlopig wil ik mijzelf namelijk nog even verder ontwikkelen in België. Mijn studie is een van de belangrijkste redenen om hier voorlopig nog even te blijven. Ik wil ooit graag de overstap maken naar de Livera Hoofdklasse. Het liefste doe ik dat bij een team die strijd om een top-4 positie. Hoe lang ik nu nog in België wil blijven spelen, dat weet ik niet. Feit is wel, dat ik er voor open sta om uiteindelijk tegen de beste speelsters ter wereld de competitie wil aangaan’, aldus Ballenghien. "(hoofdklassehockey.nl)

 6. lynnBosman

  Ik moet eerlijk bekennen dat Garniers mij niet zo is opgevallen. Wel hebben ze nog een snelle handige spits die een paar keer goed doorkwam (ik dacht dat her Englebert was). Ik vind België sowieso een aardige selectie hebben.

 7. Linksbuiten

  België speelde prima en wonnen verdiend. Er zit veel meer lef in dit team dan in het verleden weleens het geval was. Aantekening verdient wel dat Spanje een erbarmelijke voorbereiding heeft gehad en bij voorbeeld geen pro-league speelt. Het is een team met veel potentie en kan, mits in vorm, het de topteams nog lastig maken. Hopelijk krijgen ze het nog op de rails voor de OS, want er loopt wel talent rond in dat elftal.


Wat vind jij? Praat mee...