Feest voor Spanje dat in matige kwartfinale Duitsers verslaat

Ook kwartfinales kunnen saai zijn. In een wedstrijd waarin van beide kanten bijzonder weinig werd gecreëerd was Duitsland de beter hockeyende ploeg, maar kocht daar uiteindelijk niets voor. Spanje, de nummer 11 van de wereld, verdedigde prima en kwam zes minuten voor tijd met 1-0 voor door een mooie intikker van Carmen Cano. Dat leidde nog tot een spannende slotfase, maar Spanje gaf het niet meer uit handen. 

Net na de afslag speelde Cecile Pieper meteen drie Spanjaarden uit. Marie Mävers had direct een kansje, Spaanse keepster Maria Ruiz moest redden. Het leek een mooie opmaat voor de eerste kwartfinale, maar de Duitsers lieten het daarna afweten. Ze waren niet het hele eerste kwart scherp. Selin Oruz dacht een balletje rustig over de achterlijn te laten rollen, maar er kwam nog een Spaanse stick aan, waardoor Spanje nog bijna gevaarlijk kon worden. Charlotte Stapenhorst, die bij SCHC afgelopen seizoen minder goed tot haar recht kwam, viel positief op in het Duitse team en nam het team op sleeptouw met een aantal mooie acties. 

De Duitsers toonden zich in de eerste helft niet zo goed als gedacht na hun sterke poulefase. Kansjes werden er wel hier en daar gecreëerd, maar echte overtuiging zat er niet in. De sleepcorner van Nike Lorenz werd er prima uitgelopen door Spanje, dat hockeyend wel duidelijk de mindere was van Duitsland. De grootste kans in het tweede kwart was echter wel voor Maialen Garcia. Zij bleef diep hangen en werd compleet vrij ingepasst. Ze bleek echter niet snel genoeg, waardoor Janne Muller-Wieland, captain van Duitsland, op het nippertje nog kon verdedigen. 

Rust

In de rust zal er een pittig gesprek gevoerd zijn in de Duitse kleedkamer. Feit is in ieder geval dat Duitsland in de tweede helft stukken beter uit de kleedkamer kwam. Lisa Altenburg was dichtbij met een vlammend backhandschot, dat maar net voorlangs vloog. Weer konden Die Danas dat echter niet volhouden. Op een kansje voor Marie Mävers na gebeurde er weinig. Een briljante kwartfinale was het daardoor geenszins. Een collega-journalist op de tribune stelde na het derde kwart: ik heb gewoon pas twee regels geschreven. Het was treffend. Zelfs als er een halve finaleplaats op het WK op het spel staat, kan een wedstrijd saai zijn. 

Begin van het vierde kwart lukte het Spanje om in één van de spaarzame aanvallen een strafcorner te halen. Dé kans om te stunten. Maar de Duitsers vochten de strafcorner aan bij de videoscheids en kregen gelijk. Beatriz Perez was daarna nog dichtbij, maar vond van dichtbij de Duitse keepster Julia Ciupka op haar weg. De Duitse tweede keepster Nathalie Kubalski was al aan het inlopen, anticiperend op mogelijke shoot-outs. Dat bleek wat voortvarend, want met nog zes minuten op de klok belandde de bal bij Carmen Cano, die de bal hoog in het dak werkte en Spanje prompt op een 1-0 voorsprong zette. 

Dat zorgde nog voor een spannende slotfase, waarin Duitsland al snel keepster Ciupka naar de kant haalde en Nike Lorenz het hesje van vliegende keep aantrok. Diezelfde Lorenz had de kans om Duitsland in de slotminuut op gelijke hoogte te brengen, maar haar sleepcorner ging naast. Spanje gaat dus, bijzonder verrassend, door naar de halve finale. Daarin treft het ofwel India ofwel Ierland. 


Wat vind jij? Praat mee...