Halve finales Grand Final (H): België-Nederland, Australië-Groot-Brittannië

De halve finales van de Grand Final zijn bekend. Nederland speelt vrijdag om 20.00 uur tegen België, een herhaling van de WK- en EK-finale. Eerder op de dag, om 17.15 uur, treft Australië in het Wagener Stadion Groot-Brittannië.

De Britten zijn de grote verrassing van de Grand Final. Op de laatste speeldag van de poulefase in de FIH Pro League pakte Groot-Brittannië alsnog een ticket voor de finaleronde. De Britten wonnen in eigen huis met 2-0 van Nieuw-Zeeland en zagen concurrent Argentinië, dat slechts een punt nodig had voor plaatsing voor de Grand Final, in en tegen België met 4-1 onderuit gaan.

Afgelast duel Argentinië

Door deze resultaten eindigde dus niet Argentinië, maar Groot-Brittannië, op basis van doelsaldo, als vierde in de eindrankschikking. De gedachten van de Argentijnen zullen misschien nog wel teruggaan naar eerder dit jaar. Op 22 februari werd het thuisduel tegen Duitsland afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. Hierdoor ging de wedstrijd als 0-0 in de boeken. Was dat duel gewoon gespeeld en had Argentinië gewonnen dan hadden de Argentijnen zich geplaatst voor de Grand Final.

In de herhaling van de olympische finale had Argentinië dus een punt nodig, maar daar slaagde de ploeg niet in. Al na dertig seconden prijkte de 1-0 voor België al in Antwerpen op het bord. Cedric Charlier opende score, die vlak voor het einde van het eerste kwart door Maxime Plennevaux werd verdubbeld. Na rust liep de marge verder op dankzij het tweede doelpunt van Charlier en een treffer van Felix Denayer. Ignacio Ortiz deed in het laatste kwart nog iets terug voor de Argentijnen.

Vreugde bij Groot-Brittannië na een treffer tegen Nieuw-Zeeland (2-0) in de Pro League. Foto: Alex Davidson/Getty Images

Nieuw-Zeeland zonder zege

De Britten hadden op papier een makkelijkere wedstrijd voor de boeg met Nieuw-Zeeland als tegenstander. De Black Sticks bleken gedurende de Pro League de zwakste ploeg. Geen enkele wedstrijd werd in winst omgezet en ook tegen Britten bleven de Nieuw-Zeelanders met lege handen achter.

Het duel werd in tegenstelling tot eerdere wedstrijden gespeeld op The Stoop, een stadion gevuld met twaalfduizend toeschouwers. Hoewel Nieuw-Zeeland beter aan het duel begon, maakte Groot-Brittannië de 1-0 via Chris Griffiths. Die stand bleef heel lang op het bord totdat Alan Forsyth het duel besliste en Groot-Brittannië zich daarmee definitief verzekerde van een ticket voor de Grand Final.

Programma halve finales Grand Final

Vrijdag 28 juni:
17.15 uur: Australië-Groot-Brittannië
20.00 uur: België-Nederland


4 Reacties

 1. circlestorm69

  Hopelijk haalt Nederland het niveau van de twee wedstrijden tegen België van eerder deze maand. De thuiswedstrijd in Den Bosch was een van de gaafste wedstrijden die ik in tijden gezien heb. Blij dat we juist bij die wedstrijd aanwezig waren.

 2. robvisser

  Een alles of niks wedstrijd tegen de Belgen. Ik denk dat Nederland zich het beste kan inbeelden dat ze onlangs twee smadelijke nederlagen hebben geleden tegen de Belgen. Met die 'over mijn lijk' mentaliteit moet je er wel ingaan. Sowieso een wedstrijd waar iedereen naar uitkijkt.

  1. circlestorm69

   Het kan alle kanten op. Kijk naar de laatste jaren... OS 2016 BEL-NED 3-1 EK 2017 BEL-NED 5-0 EK 2017 BEL-NED 2-4 HWL 2017 BEL-NED 3-0 CT 2018 NED-BEL 6-1 WK 2018 BEL-NED 0-0 BEL wint SO PL 2019 BEL-NED 0-4 PL 2019 NED-BEL 4-3 Vol gas druk geven en niet eerst een afwachtende houding aannemen. Anders gaan ze sowieso ten onder. Heel veel zin in deze wedstrijd. Zet m op Oranje 💪🏻🏑

 3. circlestorm69

  Vergeet nog de oefenwedstrijd in november voor het WK. BEL-NED 3-4


Wat vind jij? Praat mee...