Na hartaanval Engelse bondscoach was hockey even niet belangrijk

De Engelse hockeywereld schrok zich een ongeluk toen Danny Kerry, hoofdcoach van de Engelse dames, in juli tijdens de Hockey World League in Johannesburg een hartaanval kreeg. Kerry moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Even was het hockey niet meer belangrijk. Voor de speelsters en de technische staf telde maar één ding. De gezondheid van hun coach. De rest van het toernooi waar Engeland uiteindelijk op de derde plaats eindigde, achter de VS (1) en Duitsland (2), zat hij vanzelfsprekend niet meer in de dug-out. Zijn assistent David Ralph nam zijn taken over, zoals hij ook tijdens dit EK doet.

Inmiddels gaat het beter met Kerry. Hij hoopt eind september zijn werk weer te kunnen hervatten. Omdat hij nog rust moet houden, is hij in Engeland achtergebleven. ‘Ik denk dat hij van de dokter niet voor de tv mag zitten, maar Danny kennende houdt hij ons heus wel in de gaten’, zegt zijn vervanger Ralph lachend.

Danny Kerry tijdens de persconferentie na het behalen van het brons op de Olympische Spelen in 2012. Foto: KNHB/Koen Suyk

‘Normaal ben ik rustig. De spelers zien nu een andere kant van me’

Kerry is als bondscoach verantwoordelijk voor het meest succesvolle tijdperk in de geschiedenis van het Engelse en Britse vrouwenhockey. Hij leidde Groot-Brittannië afgelopen jaar naar de gouden medaille op de Olympische Spelen en greep met zijn ploeg vier jaar eerder brons, de eerste hockeymedaille in twintig jaar. Daarnaast won Engeland onder zijn leiding twee bronzen WK-medailles, vier EK-medailles en twee Champions Trophy medailles.

Nog geen twee maanden voor het EK kwam titelverdediger Engeland opeens in een vervelende situatie. Als assistent die het langst tot de technische staf behoorde, was het vanzelfsprekend dat Ralph het roer tijdelijk van Kerry over nam. Een rol die Ralph niet zag aankomen en waar hij zich niet op had voorbereid. Maar gezien de omstandigheden kon hij niet anders dan hem te accepteren.

‘Het grote verschil tussen Danny en mij is dat hij veel drukker is dan ik. Normaal gesproken ben ik een rustig persoon. Ik ben het liefst op de achtergrond. Als hoofdcoach moet ik mezelf meer laten gelden. De staf en de spelers zien nu een andere kant van me. Dat is even wennen, zowel voor hen als voor mij. Maar het is leuk.’

David Ralph vervangt Danny Kerry tot hij volledig is hersteld. Foto: KNHB/Koen Suyk

Wat voor invloed hebben de omstandigheden op de spelersgroep gehad?

Het is natuurlijk de vraag wat voor invloed de omstandigheden rondom Kerry hebben gehad op de spelersgroep van Engeland, één van de grootste concurrenten van Nederland. Die vraag is volgens Ralph moeilijk te beantwoorden. Was Engeland zonder het incident hoger dan op de derde plaats geëindigd? Hij kan er geen antwoord op geven.

Feit is dat hij niet durft uit te spreken dat Engeland voor het kampioenschap gaat. Hij wilde voorafgaand aan de wedstrijd tegen Duitsland, die met 1-0 werd verloren, ook niet de eerste plaats in de poule als doel opleggen, terwijl daarmee hoogstwaarschijnlijk Nederland in de halve finale wordt ontlopen. Zijn voorzichtigheid komt voort uit het feit dat Engeland na de Olympische Spelen een metamorfose heeft ondergaan. Veel gelouterde internationals zijn gestopt en vervangen door jonge talenten.

‘Als we in deze poule tweede worden, zijn we ook tevreden’

‘Danny en ik hebben dezelfde visie. We deden het altijd samen. Nu overleg ik niet met hem, omdat hij zich op zijn herstel moet richten. Maar we spelen niet anders dan onder Danny. Al hoop ik wel dat je verandering ziet, omdat we als relatief nieuwe ploeg steeds langer bij elkaar zijn en steeds beter worden. We zitten met Duitsland in een zware groep. We willen iedere wedstrijd winnen. Maar we in deze poule tweede worden, zijn we ook tevreden. Als we Europees kampioen willen worden, moeten we hoe dan ook Nederland verslaan. Of het nou in de halve finale of de finale is.’


1 Reactie

  1. robvisser

    Het is best wel raar dat Engeland zo in de underdogpositie kruipt. Na het EK en Rio was er bij Engeland geen enkele terughoudendheid over de manier waarop hun overwinningen tot stand waren gekomen. Dat Nederland in beide wedstrijden (en al helemaal in de laatste) veruit de betere ploeg was, heb je in de Engelse media nooit ergens kunnen lezen. Ze voelden en vonden echt dat ze de beste van de wereld waren. Ik denk dat Nederland ook meer vernieuwing heeft doorgevoerd dan Engeland. Meer speelsters zijn gestopt en zijn vervangen door jongere speelsters, dus dat kan het argument ook al niet zijn. Engeland zit in een lichtere poule dan Nederland. Duitsland heeft geen wereldploeg en Spanje en België zijn duidelijk beter dan Ierland en Schotland. Nederland zal het toch nog zwaar krijgen tegen Engeland als ze zo slordig spelen als tegen België. De Oranje dames zullen straks echt hun beste wedstrijd van het toernooi moeten spelen, want anders zou het wel eens een voortijdig einde kunnen worden.


Wat vind jij? Praat mee...