Hét moment van de poulefase: bizarre keeperswissel van de Kiwi’s

Het was het meestbesproken moment van de poulefase van het WK. Want opeens, na tien minuten in de wedstrijd, was het doel van Nieuw-Zeeland leeg tegen Nederland. We blikken nog een keertje terug op die bizarre situatie van afgelopen maandag in Rourkela.

Dat er een keeper aan het eind van de wedstrijd wordt gewisseld om aanvallend iets te forceren, dat zijn we wel gewend. Een trucje dat vaak in de slotfase wordt toegepast, zeker als de belangen groot zijn. Doelman eruit, speler erin. Vaak geprobeerd, lang niet altijd succesvol.

En precies zo ging het maandag ook bij Nederland – Nieuw-Zeeland. Het was na tien minuten – en bij een 1-0 achterstand – dat bondscoach Greg Nicol zijn keeper Dominic Dixon naar de zijlijn dirigeerde. ‘Het was bedoeld als een gewaagde actie’, verklaart Nicol een paar dagen later. ‘We wilden Nederland verrassen, ontregelen. Iets doen wat ze niet zouden verwachten. Maar helaas pakte het verkeerd uit en viel juist in die periode de 2-0.’

Nicol had eigenlijk een ander plannetje in zijn hoofd, vertelt de coach in Bhubaneswar. Daar reisde Nieuw-Zeeland maandagavond tegelijk met Nederland naar toe om het toernooi voort te zetten. ‘We wilden eigenlijk dit al vanaf de eerste minuut doen. Dat was het originele plan. Maar in het systeem van de FIH (de wereldhockeybond, red.) kan je elkaars startopstelling voor de wedstrijd zien. Als Nederland daarin zou kijken, zouden ze onze zet doorhebben.’

Toen kwam er een nieuw scenario uit de hoge hoed. ‘Op het moment dat de wedstrijd begon, wilden we Dominic na een minuut eruit halen. Maar ik vond dat we behoorlijk goed speelden in die beginfase. Daarom heb ik de wissel uitgesteld en probeerden we het nog aan het eind van het kwart.’

De rest is inmiddels geschiedenis. Een mislukte move dus. En niet eentje die Oranje-bondscoach Jeroen Delmée wil overnemen. ‘Ik zou zoiets nooit doen’, reageert hij op de ongewone actie van de Black Sticks. ‘Zo geef je eigenlijk al toe dat je verloren hebt. Natuurlijk: de gedachte is dat je een ploeg meer onder druk kunt zetten. Alleen is het risico nogal groot, als je de bal kwijtraakt.’

Doelman Pirmin Blaak heeft wel waardering voor de manier van denken van Nicol. ‘Ik vind het wel het leuk, om iets anders en vernieuwends te doen. Voor hetzelfde geld lukt het en zie je Helmond Heren 1 dit ook doen. En misschien gebeurt het alsnog, dat teams dit overnemen. Als je dat een keer kan gebruiken… ach, waarom niet?’

Nieuw-Zeeland kreeg in zijn keeperloze minuten ook nog een corner tegen, waaruit uiteindelijk niet werd gescoord. Foto: Worldsportpics

‘Ik zou het zelf niet relaxed vinden om naar de kant te gaan en weer terug te komen’, zegt Blaak. ‘Dat is hetzelfde als je in de slotfase wordt gewisseld en weer erin komt nadat je team gescoord heeft. Dat is onwennig. En deze keeper stond er maar twee kwarten in. Er is dus behoorlijk wat tijd van zijn speeltijd afgegaan. Ik heb hemzelf hier niet over gesproken. Wel Sean Findlay en Sam Lane, mijn teamgenoten van Oranje-Rood. Zij stonden een beetje met hun hoofd te schudden, omdat het niet zo was gelopen als ze wilden.’

Blaak heeft zelf al eerder ondervonden dat niet elke nieuwe keeperstruc een verbetering oplevert. ‘Toen Paul van Ass nog bondscoach was bij ons hebben we eens geprobeerd om de keeper te betrekken in de opbouw. Dan nam Jaap Stockmann of ik de bal uit. Op papier best een leuk idee. Maar we hebben het nooit uitgevoerd. De belangen in een wedstrijd zijn vaak toch te groot om zoiets te doen.’

Delmée: ‘Als je zo’n wissel doet, doe het dan goed. En wees dan ook goed voorbereid op wat je gaat doen.’ Dat was Nieuw-Zeeland blijkbaar niet. ‘Ze waren eerst vergeten om er een extra speler voor in het veld te zetten.’