Ons India: Belg Van Aubel zo blij als een kind met dinokoekjes

De WK-steden Rourkela en Bhubaneswar zijn het epicentrum van de hockeywereld. In ‘Ons India’ delen we onze belevenissen rondom het toernooi in het ongelooflijke oosten. Vandaag in deel 3: de WK-koorts in de media.

Dat er op het WK een hoop Indiase journalisten rondlopen, dat is allang geen nieuws meer. Iedereen die kijkt naar foto’s van de persconferentie na de uitschakeling van India, kan zien dat het een drukte van belang is. Dagelijks zwermen zo’n honderd journalisten – uiteraard komt het overgrote deel uit India zelf – rond in de mediaruimtes van het stadion in Bhubaneswar. Eigenlijk hadden we verwacht dat de aandacht van de media zou afnemen na de desastreuse en dramatische verlies in de cross-over van India tegen Nieuw-Zeeland. 

Dat valt nogal mee.

In de kranten wordt nog dagelijks aan de stoelpoten gezaagd van de Indiase bondscoach Graham Reid. Maar er is ook absoluut oog voor de buitenlandse ploegen. Woensdag na de kwartfinale van Nederland tegen Zuid-Korea heerste er weer een complete gekte in de mixed zone, de plek waar alle interviews plaatsvinden. Het is een survival of the fittest, we staan op elkaar gepropt voor het FIH-bord dat vanwege alle sponsoren bij iedereen in beeld moet staan. De Indiase media tillen het toernooi naar nieuwe hoogten. Bij elke training staan ze in de rij om toe slaan. Hongerig als haaien.

Het verhaal van Koen Bijen wordt gretig opgepikt door de Indiase media. Foto: Willem Vernes

De geïnterviewde politieman

En alles is nieuws. In twee kranten staat een artikel over de voormalige voetbaldroom van Oranje-goalgetter Koen Bijen. ‘Kwen Bi-zhen’, zoals ze de spits van Den Bosch hier noemen. Maar de interesse gaat verder dan de wedstrijden, de spelers en hun teams. Alles wat een maar beetje naar WK ruikt, wordt door Indiase media omgezet in een bericht. De meest merkwaardige berichten duiken op in de kranten. Zoals het verhaal over een Engelse journalist wiens kapotte telefoon gerepareerd is door een local uit de staat Odisha. Stop de persen. Een groot artikel, inclusief foto van een erg blije journalist.

Ook zeer lezenswaardig: het interview met een politieman die werkzaam is bij het WK en vertelt over zijn dagelijkse beslommeringen. Een nieuwsbericht over de voorzitter van de Spaanse bond die was gevallen bij een rondrit in de stad. En natuurlijk het: raad de plekken in de regio, waaraan diverse WK-spelers bij een Indiaas tv-station hebben meegedaan. Wisten ze een antwoord niet? Geen nood: ze kregen de goede antwoorden ingefluisterd.

De persconferentie na afloop van het WK-duel tussen India en Nieuw-Zeeland. Foto: Willem Vernes

De dino-koekjes van Van Aubel

We genieten van het Man Bijt Hond-achtige hockeynieuws. De gretigheid, de vluchtigheid, de waan van de dag. Indiërs zijn dol op human interest-verhalen. Het is de manier voor de vele kranten om onderscheidend te blijven. We kijken er niet raar van op als de inmiddels teruggevlogen Engelsman – ook zijn land ligt eruit – na het WK nog wordt gebeld of zijn telefoon het nog doet. 

Maar niet alleen de Indiase pers houdt van ‘soft-hockeynieuws’. Ook onze zuiderburen, vrijdag de tegenstander in de halve finale, kijken verder dan de hardcore hockeyberichten. Zender Sporza kwam erachter dat spits Florent Van Aubel zijn favoriete koekjes was vergeten. En dus toog de equipe van de zender naar het hotel van de Belgen met twee pakken dinokoekjes. Het leverde een hilarische video op met in de hoofdrol Van Aubel die zo blij was als een kind met zijn koekjes. Het eerste pak was, zo meldde de omroep, binnen 24 uur al soldaat gemaakt.


Wat vind jij? Praat mee...