Pro League: Argentijnse dames pakken koppositie

Argentinië is de nieuwe koploper in de Pro League. Las Leonas wonnen – zonder de geblesseerde Delfina Merino – in eigen huis met 4-2 van Groot-Brittannië en staan voor het eerst op de bovenste plek in de stand. De mannen van Groot-Brittannië deden al eerder op de dag goede zaken door in Rosario met ruime cijfers te winnen (1-5).

Argentinië – Groot-Brittannië 1-5 (0-2)

Voorafgaand aan het duel stonden Groot-Brittannië en Argentinië op de derde en vierde plaats en waren allebei dus nog zeer kansrijk voor de Grand Final, eind juni in het Wagener Stadion. Voor de lichtblauw-witte ploeg was dit echter al het zevende Pro League-duel, terwijl de Britten pas hun vierde wedstrijd van dit toernooi speelden. De eerste inzet van Groot-Brittannië in Rosario trof Argentijnse doelman Juan Vivaldi, waarbij de rebound van David Condon eveneens een prooi voor de keeper was. Niet veel later kwamen Los Leones bijna op voorsprong: een vrije bal werd slim de cirkel in gespeeld en de tip-in van Oranje-Rood-speler Lucas Martínez ging via de stick van doelman George Pinner net over. Kort nam de ploeg van bondscoach German Orozco het initiatief over, maar moest het grootste deel van de wedstrijd toezien hoe de Britten het spel maakten.

Bron: Getty Images

In het tweede kwart was Argentinië toch direct gevaarlijk, en weer via een strakke voorzet vanaf de 23-meterlijn. Dit maal was het Matías Paredes die zijn inzet eveneens over het doel zag vliegen. Niet veel later kreeg ’team GB’ de ultieme kans om op voorsprong te komen. Alan Forsyth vond de ruimte bij de tweede paal en pushte – met Vivaldi al geslagen – op de voet van een verdediger op de doellijn: strafbal. Diezelfde Forsyth ging vervolgens zelf achter de bal staan om de openingstreffer net buiten het bereik van de doelman binnen te schieten. Vervolgens voorkwam Vivaldi een grotere voorsprong door inzetten van Sam Ward en Zachary Wallace te keren. Vlak voor de rust mocht diezelfde Ward voor het eerst aanleggen voor de strafcorner na een duwfout van een Argentijnse verdediger. Het strafcornerkanon pakte direct zijn kans en sleepte linksboven de 2-0 tegen de touwen. De bezoekers scoorden zelfs de derde treffer uit de rebound, maar de scheids had al gefloten voor een overtreding.

Lang gebeurde er weinig tot niets in Rosario totdat een slordigheid in de defensie van Argentinië alsnog leidde tot de 0-3: Vivaldi wist nog een inzet van Ward te keren, maar zag zijn verdedigers zodanig treuzelen dat Phil Roper vrij kon intikken. Een paar minuten later mocht Groot-Brittannië voor de tweede keer een strafcorner nemen, maar dit keer won Vivaldi het directe duel met Ward. Argentinië leek rijp voor de slacht, maar kwam pardoes op 1-3. Een voorzet van rechts kwam terecht bij Paredes, die bij de tweede paal Pinner te snel af was. Een slotoffensief van de thuisploeg leverde geen tweede aansluitingstreffer op. Sterker nog, uit de omschakeling scoorden de Britten zelfs nog twee maal: Forsyth en Roper (zijn vijfde dit toernooi) zorgden voor een 1-5 eindstand op het scorebord. Door de overwinning versterkt Groot-Britannië de derde plaats in de stand, terwijl Argentinië afzakt naar de vijfde plek ten koste van Duitsland.

Argentinië – Groot-Brittannië 4-2 (1-1)

De Argentijnse dames zijn bezig aan een zeer goede reeks in de Pro League. Na een tegenvallende start van het toernooi werden de laatste vier wedstrijden gewonnen. De ploeg van bondscoach Carlos Retegui hield zelfs vier maal de nul en kreeg voor hun negende wedstrijd Groot-Brittannië op bezoek. Als favoriet lieten Las Leonas in het eerste kwart echter na om een ruime voorsprong te nemen. Een strafcornervariant kwam terecht bij aanvalster Agustina Albertarrio, maar haar inzet ging naast. Vlak voor het einde van het eerste kwart had Maria Granatto vervolgens tot twee maal toe de openingstreffer op haar stick. Bij haar eerste poging – een leeg doel bij de tweede paal – werd ze iets te veel gehinderd door haar tegenstander om binnen te tikken. Een paar minuten later schoof de speelster van Oranje-Rood de bal voorbij keepster Sabbie Heesh, maar een Britse verdediger kon de inzet alsnog keren op de doellijn.

Groot-Brittannië drong tussendoor een aantal keer aan, maar wist doelvrouw Belen Succi niet genoeg te testen. Het grootste wapenfeit van Groot-Brittannië kwam van Hannah Martin, maar haar schot werd gekraakt door een verdediger. In het tweede kwart leken de bezoekers de zaken iets beter op orde te hebben, totdat Argentinië in de omschakeling alsnog de 1-0 scoorde. Julieta Jankunas kon na een splijtende pass vrij uithalen met de backhand en zorgde een paar minuten voor de rust voor een verdiende Argentijnse voorsprong. Lang konden zij echter niet genieten van de voorsprong, omdat Grace Balsdon de stand snel weer gelijk trok. De Britse mocht aanleggen vanaf de rand van de cirkel en sleepte hard en hoog raak. Geen kans voor Succi.

Maar ook hier kon Groot-Brittannië niet lang genieten van de gelijke stand. De tweede helft was nog geen minuut bezig toen Jankunas voor de tweede keer succesvol kon uithalen. Het was een startschot voor een opeenvolging van grote kansen, waarbij Argentinië luttele secondes na de 2-1 de voorsprong alweer verdubbelde. Deze keer was het Victoria Zuloaga die Heesh klopte op de rand van de cirkel. In het laatste kwart kwam het grootste wapenfeit lang van de bezoekers, maar de derde strafcorner – een variant – leverde geen aansluitingstreffer op. Het hoogtepunt van de wedstrijd kwam uiteindelijk op naam van Granatto. Een voorzet van rechts belandde via de stick van de Oranje-Rood-speelster met een boog in de achterste hoek. Een paar minuten voor tijd was daar alsnog een aansluitingstreffer voor de Britten via Sarah Jones, maar haar doelpunt kwam te laat. Door de overwinning van Argentinië passeren Las Leonas de Oranje Dames voorlopig in de stand.