Round-up HWL: Oranje hoogstwaarschijnlijk tegen Argentinië

Een regelrechte sensatie dinsdag in Rosario. Thuisland Argentinië verloor met 3-1 van China en is daardoor als laatste geëindigd in poule B. Dat betekent dat als de Oranje Dames poulewinnaar worden, en die kans is heel groot, ze in de kwartfinale Argentinië treffen.

De wedstrijden Nederland-Zuid-Korea en Duitsland-Nieuw-Zeeland werden afgelast vanwege hevige regenval. Ze worden woensdag ingehaald. De Oranje Dames spelen om 14.30 uur Nederlandse tijd.

Beelden van de stortbui zijn hier en hier te zien.

Luciana Aymar

Luciana Aymar is nog steeds razend populair in Argentinië. (foto: @Solohockey)

Oranje bijna groepswinnaar

Oranje heeft na 2 duels 6 punten. Nieuw-Zeeland staat op de 2e plaats met 3 punten. Indien Oranje woensdag van Zuid-Korea verliest en Nieuw-Zeeland van Duitsland wint, eindigen beide ploegen gelijk met 6 punten. In dat geval geldt het doelsaldo. Oranje heeft momenteel een doelsaldo van +7, Nieuw-Zeeland van -1. De winnaar  van de poule neemt het in de kwartfinale op tegen Argentinië.

China – Argentinië 3-1 (1-0)

De Argentijnen behaalden in poule B 3 punten uit 3 duels. Ze wonnen van Groot-Brittannië, verloren van Australië en gingen mede door een ijzersterk 3e kwart van China dinsdag ook in de laatste groepswedstrijd onderuit: 3-1.

En de Argentijnen begonnen juist zo goed. Ze gingen meteen op zoek naar een treffer. Na 3 minuten stond Maria Granatto oog in oog met de Chinese keepster, maar haar inzet spatte uiteen op de lat. In het 2e kwart maakte China weliswaar de 1-0, maar het thuisland had nog alle tijd om de schade te repareren. Dat gebeurde ook. In de 32e minuut zette Noel Barrionuevo haar ploeg op gelijke hoogte door een strafcorner te benutten: 1-1.

Maar toen was het woord aan China, de nummer 5 van de wereldranglijst. Met 2 goals binnen 10 minuten stonden de Aziaten binnen no time op een riante voorsprong: 3-1. De Argentijnen, de nummer 3 van de wereldranglijst, konden daarna echter niet zeggen dat ze geen kansen meer kregen. Meerdere mogelijkheden werden verprutst. Tot twee keer toe belandde de bal op de paal en ook een opgelegde kans werd finaal naast geschoten.

Dit alles tot wanhoop en ongeloof van de Argentijnse supporters, die na het laatste fluitsignaal meteen van de tribunes stroomden omdat het begon te stortregenen. De bui kwam net te laat voor Argentinië, want de 2 duels daarna werden allebei afgelast.

22. Mengyu Wang 1-0
32. Noel Barrionuevo 1-1 (sc)
39. Yudiao Zhao 2-1
42. Qian Yu 3-1

Australië – Groot-Brittannië 0-1 (0-1)

De Britten smachtten naar een zege na de nederlaag tegen Argentinië en het gelijkspel tegen China. En die zege kwam er. In de topper tegen Australië, dat zijn eerste 2 duels had gewonnen, greep Groot-Brittannië de overwinning. In de 26ste minuut maakte Helen Richardson-Walsh het enige doelpunt van de wedstrijd. Na een mooie dribbel van haar medespeelster Alex Danson, die vanaf de linkerkant naar binnen kwam, werkte ze de bal vlak voor het doel binnen.

26. Helen Richardson-Walsh 0-1