Shoot-out-trauma nekt België, Spanje is kwartfinalist

Het is België niet gelukt met hun shoot-out-trauma af te rekenen. Acht keer eerder werd een wedstrijd van België op een groot toernooi beslist met shoot-outs, acht keer  eerder verloor België. Ook vandaag – de negende keer – lukte het niet. In de knock-outfase van het WK nam België het op tegen Spanje. Na een gelijk opgaande wedstrijd was het Spanje dat de wedstrijd in een sudden death shoot-out besliste. Zij treffen over twee dagen Duitsland in de kwartfinale. België is uitgeschakeld. 

België, dat op de beat van een meegebrachte drum niet aflatend werd aangemoedigd door een mooi uitgedost en fanatiek legioen, had licht de overhand in het eerste kwart. De wedstrijd speelde zich echter nog af op het middenveld: tot grote kansen kwam het nauwelijks. Eind eerste kwart was het Spanje dat voor het eerst gevaarlijk kan worden. De Belgische goalie Aisling D’Hooghe moest eerst redding bieden op een hoge inzet van Carlota Petchame, en daarna op een schot Carmen Cano.

België – Spanje, WK Londen. Foto: Koen Suyk

In het tweede kwart had captain van de Belgen Anouk Raes dé kans om een schitterende goal te maken. Uit de lucht kon ze ineens uithalen, maar Spaanse keepster Maria Ruiz zorgde ervoor dat dat feestje niet doorging. Een prachtige combinatie van de Spanjaarden, opgezet door Kampong-speelster Gigi Oliva, leverde een strafcorner op. Die werd echter slecht aangegeven en knullig met de voet gestopt. Een reeks corners voor België werd sterk uitgelopen door Begoña Garcia. In een snelle tegenaanval op slag van rust had Spanje vervolgens moeten scoren. Een lange bal sneed door de Belgische defensie en bracht twee Spaanse spitsen vrij voor keepster D’Hooghe. Die verrichte echter een heldendaad en onderschepte de voorzet.

Na rust drong Spanje aan en was het via een sleep van Lola Riera dichtbij de openingstreffer. Spanje toonde in deze fase meer initiatief, België hield het bij – soms aardig fysiek – verdedigen. Het vierde kwart kwam België echter weer beter uit de startblokken. Over het geheel genomen bleek het een gelijk opgaande strijd tussen België en Spanje in het Lee Valley Hockey Stadion. Veel grote kansen of veel corners waren er niet, waardoor de wedstrijd met shoot-outs beslist moest worden.

Shoot-outs

Na de reguliere shoot-outserie stond het 2-2, waardoor er over werd gegaan op sudden death shoot-outs. Beatriz Perez scoorde de rebound, waarna de druk bij België lag. Louise Versavel kon echter niet tot een doelpoging komen, omdat ze in haar shoot-out werd afgefloten voor afhouden. Drama voor België dus, dat geen videoreferral meer over had om die beslissing aan te vechten. Groot feest daarentegen voor Spanje, dat als nummer 11 op de wereldranglijst nu de kwartfinale op het WK heeft bereikt.

Boon: mist.
Garcia: mist.
Versavel: raak.
Perez: Onderuit gehaald, strafbal: Riera raak.
Vanden Borre: mist.
Magaz: mist.
Raes: mist.
Bonastre: raak.
Leclef: raak.
Riera: mist.

Perez: raak.
Versavel: afgefloten voor afhouden.


2 Reacties

  1. robvisser

    Oei, dat was wel een hele erge sudden death voor de Belgen, die zag ik niet echt aankomen. Discutabele beslissing volgens mij van de Zuid-Afrikaanse scheids, die er vaak ook wel een handje van heeft om Oranje het leven zuur te maken.

  2. rancoburgzorg

    Zou wel eens het begin van het einde kunnen zijn voor Niels Thijssen. Een relaxte en kundige coach, maar ook een beetje een schoolmeester en theoreticus die de groep moet toespreken in obligaat en afstandelijk nederengels omdat hij het Frans nauwelijks machtig is (alhoewel hij het recentelijk voorzichtig en schoorvoetend probeerde in een interview). Dit Belgische team heeft misschien eerder een coach nodig met passie & vuur en één die de meiden een keer keihard op hun donder durft te geven. Want hockeyen kunnen ze.


Wat vind jij? Praat mee...