Twee flitsen genoeg voor revanche van België op Spanje

Terwijl de klok op het scorebord nog tien seconden aangaf, vlogen de speelsters van België elkaar al in de armen. Op het eindsignaal sprintten de wissels het veld in. Door de 2-1 overwinning plaatsten de Belgen zich voor de tweede keer in de geschiedenis voor de halve finale van het EK, waarin Duitsland de tegenstander is.

Het was eigenlijk een wonder dat de Belgen en niet de Spanjaarden met de overwinning aan de haal gingen in de wedstrijd die als een kwartfinale kon worden beschouwd. Van tevoren was al duidelijk dat de winnaar van de onderlinge confrontatie naar de halve finale zou gaan. Tegenover maar liefst acht strafcorners en een handvol kansen waren twee flitsen van België genoeg voor de zege.

Jill Boon, speelster van Oranje-Rood, kon kort na afloop haar geluk niet op. ‘Dit is fantastisch. Na twee moeilijke jaren was het ons doel om de halve finale te halen. We hebben niet het mooiste hockey laten zien, maar we hebben wel gewonnen. Tien seconden voor tijd wisten we dat de halve finale binnen was. Het is heerlijk om op deze manier revanche te nemen voor de twee nederlagen die we op de Hockey World League tegen Spanje hebben geleden.’

De Belgen trokken zich terug rondom de eigen cirkel

Zo slordig als de Spanjaarden met hun kansen en strafcorners omsprongen, zo effectief waren de Belgen. Zo’n veertig seconden voor het einde van het eerste kwart was het uit de enige strafcorner die België kreeg meteen raak . Via de stick van een Spaanse uitloper sleepte Joanne Peeters de bal in het doel.

De snelle voorsprong was het ideale scenario voor de Red Panthers, die zich nu net als Nederland konden terugtrekken rondom de eigen cirkel. Vanwege het doelsaldo zou België zich ook bij een gelijkspel bij de laatste vier scharen. Terwijl de Spanjaarden in de tweede helft de ene na de andere aanval proberen op te bouwen, tipte Joanne Peeters vijf minuten na rust als een duveltje uit een doosje de tweede Belgische treffer binnen.Haar tweede treffer van de wedstrijd was de 2-1.

De Spanjaarden creëerden uit hun acht corners nauwelijks gevaar

Het was Spanje dat vrijwel hele wedstrijd het spel dicteerde. De ploeg miste deze wedstrijd een goaltjesdief die het verschil kon maken. Alleen Carola Salvatella wist voor rust het net te vinden. Vooral het rendement uit de acht strafcorners was bijzonder laag.

Het was schrikbarend om te zien hoe weinig gevaar eruit voortkwam. Alleen corner nummer zes zou op tv een herhaling waard zijn geweest. Die ging via een Belgische stick rakelings naast de buitenkant van de linkerpaal. Het wanhoopsoffensief van de Spanjaarden in de laatste minuten, dat bestond uit twee verprutste corners, ging uiteindelijk als een nachtkaars uit.

Boon: ‘We gaan in de halve finale voor de overwinning. De druk ligt bij Duitsland. Wij hebben niets te verliezen. Of die wedstrijd moeilijker wordt dan tegen Spanje, weet ik niet.’

Spanje – België 1-2 (1-1)

’15 Joanne Peeters 0-1 (sc)
’28 Carola Salvatella 1-1
’35 Joanne Peeters 1-2