Oranje Dames winnen finale HWL 3 met 2-0 van China

De Oranje Dames hebben zondagavond de HWL 3 in Brussel gewonnen door in de finale China te verslaan met 2-0. Net als in de kwartfinale en de halve finale kwamen ook de goals vandaag van de stick van Caia van Maasakker. Tot twee keer toe wist Van Maasakker de uitstekende Chinese keepster te verschalken met haar gevreesde wapen: de strafcorner. Lees hieronder alle hoogtepunten van dit duel en bekijk de reacties van bondscoach Alyson Annan, Margot van Geffen en ‘Best Young Player’ Laura Nunnink. 

Het wedstrijdverloop

Laura Nunnink krijgt na afloop van de finale op het veld de prijs ‘Best Young Player of the Tournament’ uitgereikt. Caia van Maasakker wordt gekroond tot de topscorer van dit toernooi. Zij scoorde in Brussel in zeven wedstrijden zeven keer. De award ‘Best Player of the Tournament’ gaat naar de Chinese aanvoerster Cui Qiuxia.

’60 Het eindsignaal klinkt. Het zit er op! Oranje wint de HWL 3 door zeven wedstrijden op rij te winnen. Daarin incasseerde de ploeg slechts één tegendoelpunt.

’55 Nog vijf minuten op de klok in het Fallon Stadion.

’49. Corner nummer vijf. Ook deze neemt Van Maasakker en weer kiest ze voor de linkerbenedenhoek. Deze poging mist snelheid en valt ten prooi aan de Chinese doelvrouw.

’48 GOAL 2-0. Opnieuw Caia van Maasakker die het doet. Zij sleept de bal richting de linkerbenedenhoek, de keeper probeert hem nog te stoppen, maar de bal schiet via haar handschoen in de rechterhoek over de doellijn. 

’48 Corner nummer vier voor Oranje.

Einde Q3

’40 GOAL 1-0. Caia van Maasakker sleept haar derde strafcorner van dit duel binnen. Via de klomp van de keepster schiet de bal in de linkerbovenhoek tegen de touwen. 

BRUSSEL - Caia van Maasakker (Ned) heeft de stand op 1-0 gebracht tijdens de finale Nederland-China bij de halve finale ronde Hockey World League (dames) . rechts Laura Nunnink (Ned) ANP KOEN SUYK

BRUSSEL – Caia van Maasakker (Ned) heeft de stand op 1-0 gebracht tijdens de finale Nederland-China bij de halve finale ronde Hockey World League (dames) ANP KOEN SUYK

 

’40 Charlotte Vega draait op de zijlijn handig om haar tegenspeelster heen en stoomt met grote passen door richting het Chinese doel. Ze haalt daar uit met haar forehand, maar de keepster redt. Ook de rebound van Van Maasakker werkt de doelvrouw van China weg.

’36 Anne Veenendaal redt op een inzet van de topscorer van China, Bingfeng Gu.

’35 Nederland gaat door met het bestormen van de Chinese cirkel.

De tweede helft is begonnen.

Rust
Er vielen in de eerste helft maar liefst 23 Hollandse cirkelpenetraties te noteren en 15 doelpogingen. Het is de Chinese doelvrouw die haar ploeg met fantastisch keeperswerk op de been houdt in deze finale. 

De Chinese doelvrouw houdt haar ploeg op de been - Finale HWL 3 Brussel - Foto: Koen Suyk

De Chinese doelvrouw houdt haar ploeg op de been – Finale HWL 3 Brussel – Foto: Koen Suyk

 

’30 Tien seconden voor het einde van de eerste helft  is daar de eerste veldkans voor China. Maar Anne Veenendaal stopt de laag ingeslagen bal van Jinrong Zhang kundig met haar rechtervoet.

’25 Opnieuw twee grote kansen voor Oranje. Nadat Xan de Waard de bal prachtig in de loop met een draai meeneemt snelt ze de cirkel binnen. De bal komt net niet lekker uit voor haar backhand, maar ze bedenkt zich niet en haalt uit. De bal valt ten prooi aan de keepster, die ook in de rebound van Van Male alert reageert. De Chinese keepster houdt China op de been in deze sterke fase van Oranje.

’23 Schot van Van Geffen. De keepster pareert met de borst.

’19 Nederland zet aan. Twee grote kansen binnen tien seconden. Voor Leurink en Vega. Beide keren staat de Chinese doelvrouw goed opgesteld.

Einde Q1

’15 De tweede corner van dit duel voor Oranje. Opnieuw is Van Male de aangeefster, maar ditmaal stopt Xan de Waard de bal voor Van Maasakker. Haar sleep gaat middenhoog richting het Chinese doel, maar spat op de handschoen van de keepster uiteen en schiet ruim over de lat tegen de hekken.

’14 Strafcorner voor Oranje. Aangeefster Kitty van Male. Stopster Margot van Geffen en Caia van Maasakker diegene die hem sleept. Van Maasakkers poging lijkt op weg naar de rechterbovenhoek, maar wordt eruit gelopen door een heldhaftige Chinese.

’13 Opnieuw een aardige kans. Van Geffen speelt Dirkse van den Heuvel aan bovenin de cirkel en recht voor het doel. Zij twijfelt niet, haalt uit, maar stuit op de keepster.

‘9 Eerste corner van dit duel is voor China, na een bal op de voet van Ireen van den Assem. Zixia Ou is iets links van kopcirkel het eindstation van een variant. De bal gaat wederom op de voet van Van den Assem. Corner nummero twee voor China. De Chinezen spelen dezelfde variant. Nu schiet de bal wel langs de uitloopsters van Oranje, maar Marloes Keetels is op de lijn scherp. Zij stopt de bal met haar stick 20 cm voor de doellijn op de grond en werkt de bal weg.

Marloes Keetels stopt de Chinese strafcorner op de doellijn - Finale HWL 3 Brussel Foto: Koen Suyk

Marloes Keetels stopt de Chinese strafcorner op de doellijn – Finale HWL 3 Brussel Foto: Koen Suyk

‘7 Kans voor Xan de Waard. Bovenin de cirkel krijgt ze de bal. Ze stuurt een Chinese speelster het bos in met een handige beweging en haalt uit met haar forehand. De bal gaat via de keeper over.

‘3 Nederland kiest er in de openingsfase duidelijk voor bij Chinees balbezit wat in te zakken. Om bij balverovering pijlsnel de aanval te zoeken in de hoop daar ruimte te vinden achter de Chinese defensie.

‘2 Eerste kans van de wedstrijd is voor Marloes Keetels. Zij dribbelt de cirkel binnen en haalt met haar backhand uit. De Chinese doelvrouw stopt de bal in de korte hoek.

‘1 De finale tussen Nederland en China is begonnen.

Opstelling 
Basis: Anne Veenendaal, Kitty van Male, Laurien Leurink, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Maria Verschoor, Caia van Maasakker, Frederique Matla, Ireen van Assem, Pien Sanders, Laura Nunnink.

Wissels: Malou Pheninckx, Xan de Waard, Charlotte Vega, Lauren Stam, Josine Koning, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar.


3 Reacties

 1. robvisser

  Prachtig resultaat en dik verdiend. Goede sportieve revanche op de wat mindere wedstrijd van gisteren, al dient gezegd dat ook 'het grote oranje' altijd ontzettend veel moeite had met Nieuw Zeeland, want het is een erg onaangenaam team om tegen te spelen. Mooi dat ze nu met hun beste wedstrijd van het toernooi hebben kunnen afsluiten. Misschien niet het allerbelangrijkste toernooi, maar toch knap van Annan dat ze nu met deze nieuwe groep een toernooiwinst heeft behaald. Misschien dat dit ook voor haar bevrijdend werkt.

 2. Topkeepertje

  Een niets zeggende overwinning van een niets zeggend toernooi , niet meer uitzenden , en alweer een hardloop wedstrijd met bal en maar postbodetje spelen . De scheids van de 2e helft gaat volgens mij veel naar de ophaal Chinees . Nou ja van hetzelfde nivo als het toernooi . Annan gooi de handdoek in de ring .

  1. mellow

   @ topkeepertje: de dames kunnen het in uw ogen niet snel goed doen geloof ik? Misschien moet u met uw vrije tijd lekker wat anders gaan doen want u hóeft niet te kijken hoor het lijkt u tenslotte uitsluitend negatieve energie te kosten en het is voor niemand leuk om uw zure commentaren te lezen!


Wat vind jij? Praat mee...