WK-blik: de roemloze aftocht van de vice-wereldkampioen?

Liefst 44 wedstrijden worden gespeeld tijdens het WK Dames in Amsterdam en Terrassa. Elke dag pikken wij er een opvallende krachtmeting tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: Ierland-Duitsland. Woensdag 6 juli. Afslag: 16.30 uur.

Waarom is dit duel bijzonder?
Ierland, de verrassende WK-finalist van vier jaar geleden, staat al in de poulefase op de rand van uitschakeling.

Hoe is het zo ver gekomen?
Na de WK-loting wisten de Ierse dames dat het duel met Chili voor hen het sleutelduel zou worden voor het overleven van de poulefase. Echter, gisteren (dinsdag, red.) ging die onderlinge wedstrijd met 1-0 verloren. Na de eerdere 5-1 nederlaag tegen Nederland staat Ierland, met nog één poulewedstrijd te gaan, met nul punten onderaan in Poule A.

Wat moeten de Ieren doen tegen Duitsland?
Winnen. Niets meer en niets minder en het liefst met zo groot mogelijke cijfers in de hoop dat het doelsaldo in hun voordeel werkt als later op de dag Chili en Nederland tegen elkaar spelen.

Sarah Hawkshaw van Ierland gaat onderuit in het WK-duel met Chili in Amsterdam. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Kunnen de Ieren een Houdini-act uit de hoge hoed toveren?
Zeg nooit: nooit. In sport is alles mogelijk, maar gezien de vorm van Ierland in de twee voorgaande wedstrijden is een zege op de huidige nummer vier van de wereld (Ierland staat dertiende, red.) en een daaropvolgende Houdini-act zeer onwaarschijnlijk.

Hoe goed kennen de landen elkaar?
Beide ploegen kwamen elkaar voor het laatst tegen in de poulefase van de Olympische Spelen in Tokio vorig jaar zomer. Duitsland won met 4-2. De onderlinge balans slaat ook uit in het voordeel van Duitsland, dat in de laatste drie ontmoetingen liefst twaalf keer scoorde. Ierland maakte in die drie wedstrijden slechts drie doelpunten.

Op wie moeten we ons geld zetten?
Duitsland. Zonder twijfel. Die Danas behoren deze wedstrijd te winnen. Daarvoor is het kwaliteitsverschil met Ierland te groot.

Staat er nog een rekening open?
Er is niet echt sprake van een verse wond, maar Ierland zou graag weer eens willen winnen van Duitsland. Dat gebeurde voor het laatst in 2018. Toen werd met 2-1 gewonnen.

Ierland verloor het eerste pouleduel op het WK met 5-1 van Nederland. Foto: Willem Vernes


Wat vind jij? Praat mee...