WK-blik: Duitsland en Nieuw-Zeeland snakken naar WK-succes

Liefst 44 wedstrijden worden gespeeld tijdens het WK Dames in Amsterdam en Terrassa. Elke dag pikken wij er een opvallende krachtmeting tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: Nieuw-Zeeland-Duitsland. Dinsdag 12 juli. Afslag: 17.00 uur.

Waarom is dit duel bijzonder?
Het is de eerste van vier kwartfinalewedstrijden. De winnaar van dit duel speelt in de halve finales tegen de winnaar van Argentinië-Engeland. De verliezer van het kwartfinaleduel is uitgespeeld op dit WK. Beide landen snakken naar succes op het WK. Indien Duitsland de halve finales bereikt, is dat pas de derde keer in 24 jaar. Nieuw-Zeeland kan voor het eerst sinds 1986 weer de laatste vier bereiken. Dat jaar boekten de Black Sticks met een vierde plaats ook hun beste resultaat ooit op een wereldkampioenschap.

Hoe kwam Nieuw-Zeeland bij de laatste acht?
Nieuw-Zeeland plaatste zich rechtstreeks voor de kwartfinales door als eerste te eindigen in de Poule des Doods, een groep waarin ook China, India en Engeland zaten. Dat kan met recht een knappe prestatie van de Black Sticks worden genoemd. De ploeg speelde sinds de Spelen van Tokio, vorig jaar zomer, slechts vier internationale wedstrijden. Bovendien raakte Nieuw-Zeeland na Tokio ruim 1700 interlands, onder meer Samantha Charlton, Stacey Michelsen en Rose Keddell, aan ervaring kwijt om verschillende redenen.

En Duitsland?
Duitsland eindigde als tweede in Poule A achter Nederland. Hierdoor moesten Die Danas een cross-over spelen tegen Zuid-Afrika om zich bij de laatste acht te scharen. De ploeg van bondscoach Valentin Altenburg won met slechts 1-0, maar Duitsland speelde beter dan de uitslag doet vermoeden. Maar Duitsland heeft dus minder lang rust gehad en een wedstrijd meer gespeeld dan tegenstander Nieuw-Zeeland.

Olivia Merry juicht na haar doelpunt voor Nieuw-Zeeland tegen India tijdens het WK in Amsterdam. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Op wie moeten we letten bij Nieuw-Zeeland?
Alle ogen zullen gericht zijn op Olivia Merry. De aanvoersters en speelster met veruit de meeste caps blijft belangrijk voor de Black Sticks met haar strafcorner en doelpunten. Met drie treffers is ze topscorer aan Nieuw-Zeelandse kant. Daarnaast moeten we letten op Tyler Lench. De nieuwe aanwinst van Bloemendaal is zeer rap en had twee assists een belangrijke rol in de overwinning op Engeland. De derde speelster is keepster Brooke Roberts. In de laatste twee poulewedstrijden nam zij de plek onder de lat over van de aan haar rug geblesseerde Grace O’Hanlon en deed dat niet onverdienstelijk. Het is nog maar de vraag of O’Hanlon voor het duel tegen Duitsland terugkeert in het doel.

En bij Duitsland?
Kira Horn. De 27-jarige speelster, die afgelopen seizoen voor Amsterdam uitkwam, zorgt voor veel gevaar door over de rechterkant op te komen. Daarnaast blijft aanvoerster Nike Lorenz een factor met haar strafcorner en kan aanvalster Charlotte Stapenhorst uit niets iets creëren.

Hoe goed kennen de teams elkaar?
Het is wel even geleden dat beide ploegen tegenover elkaar stonden. We moeten terug naar 2019. In de Pro League won Duitsland zowel het treffen in Christchurch (3-1) als in Krefeld (2-1). Dit jaar vonden de ontmoetingen in de Pro League geen doorgang vanwege de restricties rondom het coronavirus. De onderlinge balans slaat door in het voordeel van Duitsland. In 24 wedstrijden boekten Die Danas 14 overwinningen, speelde het vijf keer gelijk en verloor de ploeg vijf duels. De laatste keer dat Nieuw-Zeeland en Duitsland elkaar troffen om de medailles was in 2016 in de strijd om olympisch brons. Duitsland won in Rio de Janeiro met 2-1.

Kira Horn (l) in duel met Sarah McAuley (r) tijdens Duitsland-Ierland op het WK in Amsterdam. Foto: FIH

Wat als het shoot-outs worden?
Shoot-outs zijn voor beide ploegen geen onverdeeld succes. De ploegen zullen dan ook niet overlopen van het zelfvertrouwen. Duitsland verloor dit jaar in de Pro League twee series (India en Spanje) en won er een (India). Bij de nederlaag tegen India moet wel worden aangetekend dat Duitsland aantrad met de Onder 21-ploeg. Voor Nieuw-Zeeland zijn shoot-outs wel wat langer geleden. In de Pro League eindigden twee wedstrijden in shoot-outs. Beide keren (Groot-Brittannië en Argentinië) ging die serie verloren.

Op welk land moeten we ons geld zetten?
Op deze vraag is het lastig antwoord geven. Beide ploegen zullen elkaar weinig ontlopen, maar laten we dit keer een gokje wagen. Wij zetten ons geld in op Nieuw-Zeeland.


Wat vind jij? Praat mee...