WK dag 5: kraker Duitsland-België onbeslist, zege Zuid-Korea

De kraker in Poule B tussen Duitsland en België is dinsdag in een gelijkspel geëindigd. In Bhubaneswar stond na vier kwarten de eindstand 2-2 op het bord. Hierdoor blijft België aan kop op basis van doelsaldo voor Duitsland. Zuid-Korea, dat eerder op de dag met 2-1 van Japan won, is derde voor de nog puntloze Japanners.

Duitsland – België 2-2
De Belgen moesten het doen zonder Arthur van Doren. De verdediger had last van een rugblessure. Deze kwetsuur zat Van Doren ook al dwars in de eerste poulewedstrijd tegen Zuid-Korea toen hij voor rust naar de kant moest. Van Doren miste al de laatste training voor dat eerste pouleduel en moest in aanloop naar Duitsland ook een training laten schieten. Ook kwam Simon Gougnard niet in actie tegen de Duitsers. De middenvelder zat wel in zijn wedstrijdtenue op de bank, maar was niet fit genoeg om te spelen. Een tegenvaller voor de Belg die vandaag zijn 31ste verjaardag vierde.

Tegenover het wegvallen van Van Doren en het niet spelen van Gougnard stond de terugkeer van John-John Dohmen. De 34-jarige en meest ervaren speler op het toernooi met 437 interlands moest vanwege griep het eerste groepsduel tegen Zuid-Korea (5-0) aan zich voorbij laten gaan.

In de eerste vijf minuten van de kraker in Poule B gebeurde er weinig. In de paar minuten die daarop volgden, kreeg zowel België als Duitsland goede kansen om de score te openen. Alexander Hendrickx had de eerste mogelijkheid, maar zijn strafcorner werd door de Duitse lijnstop Mathias Müller naast het doel getikt. Even later dook Arthur de Sloover in de Duitse cirkel op. Zijn schot zeilde maar net langs de verkeerde kant van de paal. De beste kans in die fase was echter voor de Duitsers. De Belgische verdediging was Christopher Rühr even uit het oog verloren. De aanvaller stond helemaal vrij, maar zag zijn inzet gestopt door doelman Vincent Vanasch.

Belgen op voorsprong

De Belgen namen hierna het heft in handen. Dat leverde in de tiende minuut een doelpunt op. Cédric Charlier speelde zich na een pass van Felix Denayer goed vrij in de Duitse cirkel en met een harde knal liet hij doelman Alexander Stadler kansloos. Nicolas de Kerpel was daarna dichtbij de 2-0. Zijn schot ging voorlangs.

Hoewel België het meeste balbezit had, loerden de Duitsers op de counter. Zo kwam Niklas Wellen net tekort om de bal na een goede combinatie in het doel te tippen. De aanvaller zette even later alsnog de 1-1 op het bord. Wellen nam zelf de vrije slag en vanaf rechts schoot hij in de lange hoek. De bal ging onder de rechtervoet van Vanasch in het doel. Mogelijk hield de doelman rekening met een tip van Mats Grambusch die vlak voor hem naar de bal dook.

Na rust kwamen de Duitsers prima uit de startblokken. Die Honamas kregen twee goede mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar het vizier van zowel Rühr als Wellen stond niet op scherp. Rühr liftte de bal na een scrimmage in de Belgische doelmond voorlangs en Wellen schoot uit de draai maar net naast. De Duitsers bleven gevaarlijker dan België. Ook in het vierde kwart. Na kansen voor opnieuw Rühr en Wellen werd Marco Miltkau door De Kerpel in de rug geduwd. De toegekende strafbal werd vervolgens benut door Tom Grambusch: 2-1.

Lang konden de Duitsers niet genieten van de voorsprong. Groen voor Thies Prinz speelde België in de kaart. In overtal maakte Victor Wegnez gelijk, nadat hij werd bediend door Denayer. De Belgische aanvoerder hield goed het overzicht en legde de bal opzij naar de vrijstaande Wegnez. De Belgen gingen vervolgens op jacht naar de zege en hadden daarbij bijna succes. Het schot van Charlier was echter niet scherp genoeg op Stadler te verrassen. Duitsland eindigde het duel met tien spelers, nadat Rühr met geel werd bestraft na een overtreding op De Sloover.

Zuid-Korea – Japan 2-1
Zuid-Korea hield de hoop op het bereiken van de tussenronde levend. In een Aziatisch onderonsje werd Japan met 2-1 verslagen en zodoende boekten de Koreanen hun eerste overwinning. Het duel in Bhubaneswar stond mede onder leiding van Jonas van ’t Hek. Coen van Bunge fungeerde als videoscheidsrechter.

Het was de strijd tussen jong en oud. Japan heeft dit WK de jongste selectie en Zuid-Korea beschikt over de oudste ploeg met aanvoerder Nam Yong Lee (39 jaar) als oudste speler van het wereldkampioenschap.

In hun eerste poulewedstrijd scoorden beide landen niet, maar in hun onderlinge duel hadden ze binnen tien minuten elk een doelpunt gemaakt. Zuid-Korea en Japan gingen efficiënt met hun kansen om, want van beide landen was het eerste schot op doel raak. De Japanners openden na twee minuten de score. Ken Nagayoshi sleepte de strafcorner net langs de lijnstop in het doel. Zeven minuten later stond de 1-1 op het bord. Jonghyun Jang vond met een prachtige diagonale pass Jungjun Lee, die de bal over de aanstormende keeper Takashi Yoshikawa in het doel liftte.

Raiki Fujishima en Taeil Hwang vechten om de bal tijdens het duel tussen Zuid-Korea en Japan tijdens het WK in India. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Lee maakte vlak voor rust zijn tweede doelpunt van het duel. Een voorzet van aanvoerder Lee kwam via een Japanse verdediger voor de stick van Jungjun Lee, die niet twijfelde en meteen uithaalde. Daarmee hadden de Koreanen de snelle achterstand omgebogen. Japan was vlak voor rust tot twee keer toe dichtbij de gelijkmaker. Seren Tanaka raakte vanaf de kop van de cirkel de paal, maar de beste mogelijkheid was toch voor Koji Yamasaki. Hij nam de voorzet vanaf rechts goed aan, maar schoot vervolgens de bal vrij voor het doel hoog over.

Zuid-Korea verzuimde na de pauze de score te vergroten. De Aziaten lieten vijf strafcorners onbenut. Hierdoor bleef Japan in de wedstrijd. De ploeg had pech dat halverwege het vierde kwart opnieuw de paal werd geraakt. Met nog twee seconden op de klok hing de gelijkmaker alsnog in de lucht, maar drie strafcorners op rij waren niet besteed aan Japan, dat na twee poulewedstrijden nog puntloos is.