WK dag 7: Zorgen om strafcornerkanon Alexander Hendrickx

De laatste vier wedstrijden in de poulefase leverden maar liefst 38 doelpunten op. Vijf spelers maakten vrijdag in Rourkela drie of meer doelpunten in een wedstrijd: Blake Govers (4), Victor Charlet (4), Tom Boon (4), Nicolas della Torre (3) en Niklas Wellen (3).

België en Australië plaatsten zich door poulewinst rechtstreeks voor de kwartfinales. Argentinië, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Korea gaan naar de tussenronde. Zuid-Afrika en Japan spelen om de plaatsen negen tot en met zestien. Zorgen zijn er bij de Belgen om cornerschutter Alexander Hendrickx, die geblesseerd raakte aan zijn knie.

Zuid-Korea – Duitsland 2-7
Na de 7-1 zege van België op Japan wist Duitsland wat er nodig was om alsnog poulewinnaar te worden. De opdracht was niet mals. Die Honamas moesten minimaal met negen doelpunten verschil winnen van de Zuid-Koreanen. Hoewel de Duitsers in hun honderdste WK-wedstrijd ver kwamen, lukte het uiteindelijk niet.

De start was veelbelovend. Na twee minuten scoorde Niklas Wellen met de backhand. Het goede begin kreeg echter geen vervolg ondanks dat Gonzalo Peillat drie keer mocht aanleggen voor een strafcorner. De Zuid-Koreanen gingen effectiever met hun kansen om. De eerste corner, vlak voor het einde van het eerste kwart, was meteen raak via Jonghyun Jang: 1-1.

Herstart

Duitsland kon opnieuw beginnen. Wederom kende de ploeg een prima start van een kwart. En weer scoorde Wellen. Na twee minuten liet hij keeper Jaehan Kim kansloos nadat hij de pass van Teo Hinrichs in een keer op doel schoot.

Ook dit keer konden de Duitsers niet doordrukken. Christopher Rühr was dichtbij een treffer, maar zijn schot zeilde voorlangs het Koreaanse doel. Ook de vierde poging van Peillat leverde niets op. Hij liep wel een hoofdwond op nadat hij in botsing was gekomen met de stick van de Koreaanse uitloper.

Gonzalo Peillat maakte tegen Zuid-Korea in Rourkela zijn eerste WK-doelpunt voor Duitsland. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Ook Zuid-Korea mocht aanleggen vanaf de kop van de cirkel maar keeper Alexander Stadler had weinig moeite om de corner over het doel te tikken. Vijf minuten na rust was Stadler kansloos, maar kreeg hij hulp van Hinrichs op de doellijn.

Dus geen 2-2, maar even later werd het 3-1 voor Duitsland. Voor de derde keer was Wellen de doelpuntenmaker. Na goed voorbereidend werk van Hannes Müller had de aanvaller tijd om de bal aan te nemen en in het doel te schuiven.

Het verzet van de Zuid-Koreanen leek daarmee gebroken. Peillat kon eindelijk zijn feestje vieren. De voormalige Argentijn pushte de zesde Duitse strafcorner raak: 4-1. De WK-topscorer van 2014 is dit toernooi eindelijk van de hatelijke nul af.

Nadat Marco Miltkau tot twee keer toe vergat de marge te vergroten, tipte Justus Weigand van dichtbij een schot van Peillat in het doel. Met een harde uithaal bracht aanvoerder Mats Grambusch de stand vervolgens op 6-1 en nauwelijks een minuut later maakte Moritz Ludwig de zevende Duitse treffer, het 250ste doelpunt van Duitsland in de WK-historie.

Was het dan toch nog mogelijk om België te passeren in de poulestand? Het antwoord was nee. Met twee groene kaarten in de resterende zeven minuten werkte Duitsland zichzelf ook een beetje tegen. De ploeg incasseerde zelfs een tweede tegentreffer. Zonder Stadler op doel, die was gewisseld voor een extra veldspeler, was het voor Jang een koud kunstje zijn tweede strafcorner van de wedstrijd te verzilveren.

België – Japan 7-1
Bij de Belgen keerden Arthur van Doren en Simon Gougnard terug in de wedstrijdselectie na fysiek ongemak waardoor beiden het pouleduel tegen Duitsland misten. Ook Nicolas de Kerpel ondervond geen hinder meer van de tik op de elleboog die hij tegen de Duitsers kreeg.

Zorgenvrij was bondscoach Michel van den Heuvel echter niet, want bij de eerste strafcorner van het duel raakte Alexander Hendrickx geblesseerd. De cornerschutter van Pinoké moest naar de kant en zat vervolgens op de bank met een flinke zak ijs op de rechterknie.

Met Loïck Luypaert, Tom Boon en Tanguy Cosyns, die overigens het gehele eerste kwart aan de kant bleef, als alternatieven op de kop van de cirkel lukte het België niet om uit zeven pogingen te scoren uit een strafcorner.

De titelverdediger zette ondanks een haperende strafcorner Japan simpel met 7-1 opzij. Het was hiermee de grootste WK-zege ooit voor de Belgen. Het vorige record van de Red Lions stond sinds het vorige WK in de boeken toen er in de halve finales met 6-0 van Engeland werd gewonnen.

Tom Boon is los

Vier van de zeven doelpunten tegen Japan kwamen op naam van Tom Boon. Het waren de eerste treffers voor de 32-jarige routinier op dit WK nadat hij in de eerste twee poulewedstrijden niet tot scoren was gekomen.

Het was voor Boon de tweede keer dat hij vier doelpunten maakte op het WK. In 2014 scoorde hij ook al vier keer in de groepswedstrijd tegen Maleisië (6-2). Met twaalf doelpunten is Boon ook WK-topscorer aller tijden van de Belgen en is hij de tweede Belg na Sébastien Dockier die op drie (opeenvolgende) WK’s trefzeker is.

Daarmee waren nog niet alle mijlpalen benoemd. De benutte strafbal van Boon waarmee hij de eindstand op 7-1 bepaalde, was de honderdste treffer van België op een WK.

Frankrijk – Argentinië 5-5
Beide ploegen troffen elkaar drie keer eerder op een WK en alle keren stapten de Fransen als winnaars van het veld. De laatste confrontatie was vier jaar geleden. Frankrijk versloeg in Bhubaneswar tijdens de poulefase Los Leones met 5-3.

De Fransen leken in Rourkela opnieuw aan het langste eind te trekken toen Victor Charlet met nog 56 seconden op de klok zijn ploeg via een strafbal op 5-4 had gezet. Maar de vierde goal in de wedstrijd van de Franse aanvoerder bleek niet genoeg voor de winst.

Venijn in de staart

Met nog een handvol seconden te spelen kwamen de Argentijnen alsnog op gelijke hoogte. Het derde doelpunt van Nicolas della Torre uit een strafcorner betekende een spectaculair einde van een knotsgekke wedstrijd waarin Argentinië twee keer en de Fransen drie keer een voorsprong verspeelden.

Door de puntendeling eindigde Argentinië als tweede voor Frankrijk in de Poule A. Beide ploegen spelen komende maandag hun wedstrijd in de tussenronde.

Met zijn doelpunt luttele seconden voor tijd voorkomt Nicolas della Torre een nederlaag van Argentinië tegen Frankrijk tijdens het WK in India. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Australië – Zuid-Afrika 9-2
Voorafgaand aan het duel werd Tim Howard in het zonnetje gezet vanwege zijn honderdste interland voor de Kookaburras, die een prima start kenden van de derde en laatste poulewedstrijd.

Al na vier minuten tikte Blake Govers de bal in het doel nadat de Zuid-Afrikaanse keeper Gowan Jones de inzet van Lachlan Sharp niet onder controle kreeg. Het was de eerste van in totaal vier doelpunten van Govers, die de eerste poulewedstrijd nog vanwege een blessure aan zich voorbij moest laten gaan.

Australië veel te sterk

Halverwege het eerste kwart kwam Zuid-Afrika nog wel op gelijke hoogte door een doelpunt van Nqobile Ntuli. Daarna drukte Australië het kwaliteitsverschil snel in cijfers uit. De ploeg van bondscoach Colin Batch leidde bij rust met 7-1. De zevende treffer van Australië gescoord door Daniel Beale was tevens het honderdste doelpunt van dit WK.

Australië leek op weg om het record van de Oranje Heren, die donderdag met 14-0 wonnen van Chili, te gaan breken. Echter na de pauze stokte de productie en haalde de ploeg, hoewel de mogelijkheden er wel waren, niet de dubbele cijfers. De Zuid-Afrikaan Tevin Kok bepaalde met een heerlijk backhandschot de eindstand op 9-2.

Blake Govers wordt gefeliciteerd na een van zijn vier doelpunten voor Australië tegen Zuid-Afrika in de laatste poulewedstrijd tijdens het WK in India. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek