WK-nieuws #2: China laat tiener debuteren

Vanaf woensdag zullen alle ogen in de hockeywereld gericht zijn op Bhubaneswar. In de Indiase stad zal vanaf 28 november tot en met 16 december de 14de editie van het WK worden afgewerkt. In het WK-nieuws brengen we het laatste nieuws, opmerkelijke zaken en opvallende berichten op social media.

200 caps voor Kemperman

Robbert Kemperman speelt zaterdag tijdens de eerste wedstrijd van het WK tegen Maleisië zijn 200ste interland. Hij was ooit de jongste debutant in Oranje. Hij speelde zijn eerste wedstrijd voor Oranje onder trainer Roelant Oltmans in maart 2008. Kemperman treft zaterdag Oltmans opnieuw, als coach van Maleisië. Kemperman speelt in India zijn zeventiende titeltoernooi met Oranje. Aan de zestien eerdere toernooien hield hij drie hoofdprijzen over: winst tijdens de EK’s van 2015 en 2017 en de eindzege in de Hockey World League van 2014.

De Belgen

België won op de openingsdag van het WK nipt van Canada. Maar de Red Lions hadden zich goed voorbereid. Voor het vertrek naar India had de ploeg namelijk al allerlei filmpjes opgenomen, waarin gejuicht werd. Zo zagen we woensdag op het twitteraccount van de Belgian Red Lions een feestvierende Felix Denayer, juichende Thomas Briels en kwam zelfs Vincent Vanasch voorbij, na een goede redding.

Debutant

Een speler debuteert op het WK in India. Dat is de Chinese Nan Meng. Met zijn negentien jaar speelt hij vrijdag zijn eerste wedstrijd voor China tegen Engeland. Zijn teamgenoot en tweede keeper Caiyu Wang speelt die dag mogelijk zijn tweede interland. Hij kwam voor het WK slechts een keer eerder uit voor zijn land.

De jongste speler dit toernooi komt uit Frankrijk. Timothée Clément is 18 jaar. Clément is geboren op 8 april in het jaar 2000. Er zijn nog zes andere tieners die deelnemen aan dit toernooi. Tim Brand (Australië), Dilpreet Singh (India, 12 november 1999), Zachary Wallace (Engeland, 29 september 1999), James Wallace (Canada), Dayaan Cassiem (Zuid-Afrika) en debutant Nan Meng (China). De jongste Nederlandse spelers zijn Jonas de Geus en Jorrit Croon. Zij zijn allebei 20 jaar.

De keeper van Maleisië zat al in het nationale team (1999) terwijl de jongste speler (Timothée Clément) van dit WK nog niet geboren was.

De oudste speler dit toernooi is 39 jaar. Twee keepers hebben de eer de oudste te zijn. De Argentijnse Juan Vivaldi (17 juli 1979) en Maleisische Kumar Subramiam (26 december 1979). De keeper van Maleisië zat al in het nationale team (1999) terwijl de jongste speler van dit WK nog niet geboren was. De oudste speler van Oranje is Jeroen Hertzberger met zijn 32 jaar.

Dubbele paspoorten

Er spelen dit WK spelers mee die voor meerdere landen uit zijn gekomen. Zo speelt de hele Engelse selectie logischerwijs wedstrijden voor zowel Engeland als Groot-Brittannië. Drie spelers kwamen ook uit voor Ierland en hebben zo caps bij drie landen. Ian Sloan speelde 38 wedstrijden voor Engeland, 31 voor Groot-Brittannië en 19 voor Ierland. Mark Gleghorne staat met Engeland op 102, Groot-Brittannië op 48 en Ierland op 80. David Ames speelde er tot dusver 30 voor Engeland, 26 voor Groot-Brittannië en 63 voor Ierland.

Zo is de speler met de meeste caps ook afkomstig uit Engeland. De 34-jarige Barry Middleton vertegenwoordigde 151 keer Groot-Brittannië en kwam voor het WK al 274 keer uit voor Engeland. Dat brengt zijn totaal op 425 caps. Jeroen Hertzberger is de meest ervaren international van Oranje met 213 caps.

Er is nog een speler op dit WK die ook voor meerdere landen uitkwam en niet in Engeland speelt: Nicolas Dumont. Dit WK komt hij uit voor Frankrijk, waar hij tot dusver 42 keer voor is uitgekomen. Hij heeft ook 12 interlands gespeeld met België.

 


Wat vind jij? Praat mee...