Van jeugdtalent tot Oranje

Je kind wordt 6 jaar en gaat hockeyen bij de club in de buurt. Rond een jaar of 9, 10 blijkt hij of zij aanleg te hebben voor de sport. Een talent! ‘Die kan zo naar Oranje’, wordt er wel eens gekscherend langs de lijn gezegd. Is dat wel zo’n gek idee? Hoe kom je eigenlijk in het Nederlands elftal?

Daar is niet 1 antwoord op te geven. Er is niet 1 route voor jeugdige talenten. De KNHB doet er in ieder geval veel aan om alle hockeytalenten van Nederland te zien. Dat gebeurt in de Districtsselecties Zuid-Holland, Noord-Holland, en Midden, Noord, Zuid en Oost Nederland, maar ook op latere leeftijd door middel van na-selectiedagen.

DOD

De Volvo DistrictsOntmoetingsdag en na-selectiedagen; het zijn allemaal manieren voor jeugd om hun talent te laten zien. Daar lopen de  bondscoaches rond van de nationale A- en B-Jeugd, maar ook van de Jong Oranje-teams en zelfs bondscoaches Max Caldas en Alyson Annan willen nog wel eens een kijkje komen nemen.

Op 2 en 3 mei vonden bijvoorbeeld na-selectiedagen voor Nederlands Jongens/Meisjes A en B plaats op Kampong. Alle clubs zijn daarnaast uitgenodigd hun toptalenten, die nog niet uitkomen voor een Districtsteam, op te geven voor de selectiedagen in de districten. Vooral kleine clubs slaan dit nog wel eens over, constateert de bond. De angst bestaat soms dat talent van kleine clubs gescout wordt en dan vertrekt naar de grotere clubs.

Talentonwikkeling

Technisch directeur van KNHB Arno den Hartog: ‘Dat is echt zonde. Het kan dus voorkomen dat grote hockeytalenten hierdoor niet opgemerkt worden. De basis ligt bij de verenigingen en ook bij kleine verenigingen kunnen programma’s worden opgezet voor talentontwikkeling. Wij raden jonge kinderen nog helemaal niet aan van club te wisselen. Trainen en wedstrijden spelen met vriendjes en vriendinnetjes, verantwoordelijkheid leren dragen, weerstand ontmoeten, het beoefenen van anderen sporten, muzieklessen; het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van hockeytalent op latere leeftijd. Specialiseren komt later.’

De KNHB heeft zelfs een nieuwe functie gecreëerd om de talentontwikkelingsprogramma’s van de bondsteams inhoudelijk te versterken en om clubs, middels kennisoverdracht, te helpen met het vormgeven van hun programma’s en tophockeybeleid: de prestatiemanager. Hiervoor staat een vacature uit. Is tophockey jouw passie en wil je helpen met het ontwikkelen van tophockeybeleid. Bekijk de vacature. 


Wat vind jij? Praat mee...