Jongste Jeugd: shoot-out vervangt de strafcorner bij Onder10

Ook komend seizoen vinden er wijzigingen plaats in de speelregels bij de Jongste Jeugd. De KNHB heeft een aantal veranderingen gepresenteerd die vanaf september ingaan.

We beginnen bij de jongste leeftijdscategorie die wedstrijden speelt, de Onder8. Daar wordt het seizoen gestart met drie goaltjes per team, net zoals dit seizoen. Na de winterstop wordt dit teruggeschroefd naar twee doeltjes per ploeg. Nu mag er nog vanaf elke plek in het veld worden gescoord. Dat verandert: vanaf het nieuwe seizoen kan dit alleen binnen het doelgebied van vijf meter. Het spel wordt bij een doelpunt hervat vanaf de middellijn.

De hockeybond heeft afgelopen seizoen een pilot gehouden voor zaalhockey in deze doelgroep. Op basis van de ervaringen hiervan is besloten om geen centrale competitie aan te bieden voor de O8.

Foto: Willem Vernes

Bij de Onder10 vervalt de strafcorner. Bij een verdedigende overtreding in de cirkel wordt er vanaf september een shoot-out genomen, vanaf de middenlijn. Welke speler dit klusje klaart, bepaalt het team uiteraard zelf. De KNHB adviseert om dit wel af te wisselen, zodat meer kinderen hier ervaring mee opdoen. De lange corner hoeft niet meer op de zijlijn te worden genomen, maar vanaf de (denkbeeldige) 20-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. Teams krijgen de mogelijkheid om een time-out aan te vragen, om extra aanwijzingen te krijgen.

Bij de Onder9 en Onder12 gaan er geen spelregels op de schop. Er wordt voor die laatste categorie wel onderzocht om een pilotcompetitie negen-tegen-negen te organiseren in Oost-Nederland en wellicht ook in Noord-Nederland.

Het overzicht met alle speelregels en de rol van de speelbegeleider vind je hier. De wijzigingen worden toegelicht in onderstaande video.

 


8 Reacties

  1. mirjam

    Staat er in de spelregels dat er wordt afgewisseld wie de shoot out neemt of is dit volledig aan de begeleiders?

  2. sjaltenburg@gmail.com

    Ik ben het vrijwel met alles eens. Van shoot-outs ben ik geen fan. De time-out is erg onnodig. We gaan kinderen van (9!) toch geen instructie geven?! Dan krijg je alleen maar over enthousiaste vaders Pep Guardiola langs de lijn hebben gezien. Liever 1 ouders als spelleider en de andere ouders achter het hek. Ik zou als pilot dan een team van 9-jarigen eens na zo'n 'instructiemoment' te vragen wat er nu precies is gezegd. En dan filmen wat er in de wedstrijd gebeurd ;). Als er 1 het nog weet en 1 kan toepassen dan praten we verder.

    1. SanderVerkeij

      Wellicht niet als je een heel (tactisch) verhaal houdt. Maar kinderen zijn prima in staat korte en gerichte aanwijzingen om te zetten in actie. Alles hangt van af van de manier waarop en daarbijbehorende inhoud. Maar dit geldt net zo goed voor een voorbespreking en rust bespreking. Liever 3 keer kort maar krachtig, dan 2x te veel willen zeggen en te tactisch aan de slag gaan. Coaches coachen, ouders bemoeien zich niet met het spel en moedigen aan.

  3. martijn

    Mooie ontwikkelingen. Is het dan de standaard shoot-out of de shoot-out zoals bij de Fives? Spelers laten inlopen en door bij mis.

  4. liesbethschram

    Ik heb de herijking op de voet gevolgd omdat ik binnen de vereniging van mijn kinderen (08 en 010) actief ben en ik heb wel mn twijfels. Over de shoot out bij de 010. In tegenstelling tot de strafcorner is dat een individuele actie van twee spelers (keeper en nemer) en de uitkomst wordt daarmee behoorlijk beïnvloed door individuele kwaliteiten. De strafcorner leidt daarentegen tot een gezamenlijke prestatie. Dit laatste lijkt mij veel waardevoller binnen een team sport. Ik voorzie dat de rol wordt opgepakt door enkelen binnen een team zo niet door 1 speler en dat de kids die zich minder ontwikkeld hebben aan de zijlijn dreigen komen te staan wat het nemen van shoot outs betreft. Ik denk niet dat het gaat leiden tot een gelijke verdeling in nemen van shoot outs over alle spelers van een team. Mijn ervaring is dat ze de strafcorner super leuk vinden. Ik vraag mij af of dit een voorbode is van het verdwijnen van de strafcorner over een aantal jaar… als dat niet aan de orde is, begrijp ik de keuze niet. Over de 3 tegen 3 kan ik veel bedenkingen en tegenvallende ervaringen uit de praktijk noemen (meer wel dan niet gedeeld door vele managers van tegenstanders van andere clubs die ik en anderen die ik ken ben tegengekomen) maar ik beperk me nu tot het voornemen voor komend seizoen: het is niet duidelijk of de CoolKids 08 ook hieronder gaan vallen…. Dat zou betekenen dat zij van 3 naar 2 en het seizoen erna in de 08 weer naar 3 en vervolgens naar 2 goaltjes gaan… Er is dit seizoen zoveel onduidelijkheid bij de CK-08 geweest (wel niet nieuwe regels, eerst niet toen weer wel). Ik voorzie dat dit komend seizoen weer gaat gebeuren. Als laatste wil ik wel noemen dat ik alle mensen die zich inzetten voor het hockey (van knhb tot aan vrijwilligers op clubniveau en alles daar tussen en omheen) waardeer qua inzet. Ik geloof echt dat we het allemaal doen uit liefde voor de leukste teamsport ☺️. Nog een tip voor de gewaardeerde hardwerkende knhb: het zou mijns inziens helpen als evaluaties transparanter gemaakt kunnen worden (data inzichtelijk) om nieuw in te zetten beleid breed te helpen dragen.

  5. jos.alblas@total.com

    Zomaar uit pure interesse. Wat is toegevoegde waarde om strafcorner te laten vervallen bij 0-10? Persoonlijk vind ik het in die klasse een mooie veilige manier om toch kennis te maken met strafcorner. Wanneer ze nu van O-10 naar O-12 kan ik me voorstellen dat ze niet weten wat ze over komt met strafcorner die hoog en laag mag.

  6. jfdejong

    De video op de site van de bond gekeken. Als je iemand aanstelt om veranderingen door te voeren, dan ga je ze ook krijgen. Helaas hebben we niet de resultaten van de enquêtes zelf gezien, enkel een video (wat ik juist weer irritant vind). Bij O8 zie je al dat men wat terugkomt op de korfbaluitslagen met evenveel doeltjes als spelers. Maar goed, iemand gaat niet gelijk haar ongelijk aangeven, dus we zullen hopelijk langzaam weer teruggaan naar normalere spelvormen. O10... Waarom moet de SC nou weg? De reden wordt maar niet gegeven. Bij achttallen is het een ideale voorbereiding naar de elftallen en gaat het nog niet zo hard. Ik mag straks een shootout geven voor een simpele shoot in een hoek van de cirkel? Dat is totaal niet in verhouding tot de overtreding om daar een 1-op-1 kans voor te gaan geven en gaat discussie met ouders geven. Ik zal minder genegen zijn om hiervoor te fluiten. In zulke gevallen was een SC al zwaar, maar SO slaat helemaal nergens op. Nou, dan geef je toch een SO. Eerst een hele volksverhuizing van hele teams naar de andere cirkel wat tijd gaat vreten. Bij niet-topklasse teams verwacht ik overigens dat de nemer al ingehaald wordt door snelle tegenstanders (trainen op sprint) voordat diegene bij de cirkel is en nooit fatsoenlijk op doel zal schieten. O12 Ik hoor dat men met meer varianten wil gaan spelen zoals 9x9. Hou eens op zeg. Desnoods een extra jaartje 8x8 zoals vroeger vaker gebeurde (1e jaars D 8x8, 2e jaars 11x11). Vraagje voor de mensen hier, wie heeft er ooit een SO gegeven bij O9? Onder het mom van sp(e)elbegeleider is dat vrij zinloos.

  7. Gischja

    Wat een geknutsel. Ik kan de methodische achterliggende gedachten echt niet meer volgen. De grootste fout is gemaakt een aantal jaar geleden om kinderen van O11 niet meer in 8tallen te laten hockeyen. Ruimtelijke inzicht is nog niet voldoende ontwikkeld en slagkracht is te weinig! En nu wordt er weer van alles bedacht. Waarom is dit nooit goed geëvalueerd? Het wisselen van de speelrichtingen vind ik erg verwarrend voor de Jongste Jeugd spelers, zeker ook wanneer je een doorstroom tijdens het seizoen wil creëren. Kinderen leren vanuit externe prikkels qua ruimte. Kinderen moeten nu 90graden draaien in hun hoofd qua spel! Ooit zelf eens een dansje geleerd in een ruimte en die dan 90graden gedraaid in die ruimte moeten uitvoeren? Daarnaast zie ik de meerwaarde voor O9 niet om over de lengte te spelen. Het veld wordt er niet significant breder of smaller van. Ik denk dat ze de halve tot hele meter niet gaan merken. Laat staan vanwege de praktische reden qua ballen die over de achterlijn bij het volgende veld overheen vliegen en indeling qua training! Waarom is dit bedacht? Bovendien waarom 2x draaien van speelrichting van O8 naar O9 naar O10? Daarnaast kan ik nergens de volledige shoot-out regels voor O10 vinden. Inlopen wanneer de shoot out is genomen; wanneer is dit? Mag een inlopende speler de bal afpakken van de speler die de shootout neemt? Neem aan dat dit niet de bedoeling is als je alle spelers de shootout laat nemen. Afwisselen wordt geadviseerd…… welke naïeve gedachten zit hier achter. Er zijn nog steeds clubs/ouders die kampioenschappen vieren😪. Wie denk je wie die shootout gaat nemen? Leg dit goed uit zodat er geen discussies ontstaan op het veld maar leg vooral uit waarom en wat je als doel hebt! Ga eens in gesprek op het veld en bedenk het niet in die toren!


Wat vind jij? Praat mee...