Titels Landelijke Jeugd voor Amsterdam, Victoria en Pinoké

Vandaag werden op Den Bosch de finales om de landstitel bij de Landelijke B- en A-jeugd afgewerkt. In de B-categorie hebben de Meisjes van Amsterdam en de Jongens van Victoria de landstitel veroverd. Bij de A-jeugd versloegen de Meisjes van Amsterdam in de finale hdm en de Jongens van Pinoké waren te sterk voor Kampong.

Kampong JA1 -Pinoké JA1 1-2 (0-1)

Het was een herhaling van de finale van vorig jaar, waarin Kampong uiteindelijk aan het langste eind trok. Dit keer waren de rollen omgedraaid en ging de titel naar Pinoké.

Kampong kreeg de eerste kans van de wedstrijd. De strafcorner werd door Jip Janssen naar de aangever Casper Roelofs geschoven, maar hij zag zijn inzet worden gered door Pinoké-doelman Bastiaan van der Wal. Pinoké was daarvoor gevaarlijk via Louis Schols, die zijn schot naar het Kampong-doel zag belanden.

Pinoké kwam in de eerste helft op voorsprong. Derck de Vilder rondde een prima individuele actie af door de bal onder doelman Hidde Brink door in het doel te schuiven.

Na rust probeerde De Vilder op identieke wijze zijn tweede doelpunt te maken, maar dit keer stuitte hij op Brink, die even later opnieuw in actie moest komen na een actie van Schols. Kampong maakte vervolgens gelijk. Het profiteerde optimaal van het voordeel dat de scheidsrechter de Utrechtse formatie gaf. Max Bronckers omspeelde keeper Van der Wal en schoot de bal in het lege doel.

Pinoké was dichtbij een voorsprong. Samuel van Huiden draaide zich goed vrij in de cirkel, maar zijn inzet werd door Brink met de klomp naar de zijkant verwerkt. Kampong kreeg vervolgens een serie van drie strafcorners, maar die leverden niets op.

Een minuut voor tijd kreeg Pinoké een strafbal. De Vilder hield zijn zenuwen in bedwang en benutte deze buitenkans: 2-1.

0-1 Derck de Vilder
1-1 Max Bronckers
1-2 Derck De Vilder (sb)

Pinoké JA1 viert landstitel

Amsterdam MA1-hdm MA1 1-0 (0-0)

Beide ploegen speelden in de competitie ook al twee keer tegen elkaar. Beide keren stapte Amsterdam als winnaar van het veld. In die wedstrijden was het verschil ook maar één doelpunt.

De kansen waren schaars in de eerste helft. Een goede Amsterdamse aanval via Catrien Stolle leidde slechts tot een langer corner. Een strafcorner van Pien Molenaar werd door hdm-keepster Anke van Goudoever met de handschoen gekeerd. Ook bij de tweede corner zat Van Goudoever er goed bij, die even later ook redding bracht op een schot van Yasmin Geerlings. Daarna kreeg Amsterdam nog twee corners, maar die werden niet verzilverd.

De grootste kansen waren voor de Haagse formatie, dat in Den Bosch de titel verdedigde. Dominique de Vries brak door, omspeelde de keeper, maar zag haar inzet vlak voor de lijn door een Amsterdamse verdedigster tot langer corner worden verwerkt. Een wippertje van Pien van der Heide over keepster Claire Lijding ging net langs de verkeerde kant van de paal.

In de tweede helft kwam Amsterdam op voorsprong. Een backhandschotje van Yasmin Geerlings rolde langs alles en iedereen in het doel. Stolle verzuimde vervolgens Amsterdam op 2-0 te zetten. Een voorzet van Felice Albers leek voor het intikken, maar Stolle stuitte op keepster Van Goudoever. Ook Geerlings kreeg een mogelijkheid, maar haar backhand ging hoog over.

Het bleef bij die ene treffer en dat was genoeg voor de titel. Een dubbel succes voor Amsterdam, dat eerder ook al de titel pakte bij de Meisjes B.

1-0 Yasmin Geerlings

Amsterdam MA1 landskampioen na winst op hdm

Victoria JB1-Laren JB1 6-4 (3-0)

Laren kwam prima uit de startblokken. Het verdiende de eerste strafcorner van de wedstrijd. De push van Valentijn Charbon werd goed uit het doel gehouden door keeper Flaviu Forfeta. Even later dook Daan Bonhof naar een voorzet, maar zijn inzet belandde naast het doel.

De eerste kans voor Victoria was meteen raak. Daniel Mak schoof de bal onder doelman Hidde van Hoek in het doel. Van Hoek bracht daarna redding op de strafcorner van Olivier van Tongeren. Laren moest vervolgens twee keer met een man minder verder vanwege een groene kaart.

Met Chuck Caupain op de bank voor Laren haalde Van Tongeren een strafcorner voor Victoria binnen. De aanvoerder haalde echter na het fluitsignaal nog door en dat moest hij bekopen met een gele kaart. Met de specialist op de bank haalden de Rotterdammers alsnog succes uit de corner, want Joos van Eijck schoot raak.

Vlak voor rust kwam Victoria op 3-0 na een prachtige tip-in van Alexander Schop. De ploeg kreeg nog twee corners om de marge te vergroten. De eerste werd goed gestopt door de Larense lijnstopper en de tweede strafcorner werd door Van Tongeren over het doel gepusht.

De tweede helft was nog maar net begonnen of de 4-0 stond al op het bord. De vijfde corner van Victoria mondde uit in een strafbal die werd benut door Van Tongeren. Even daarvoor had Van Hoek met zijn stick nog een schot van Van Tongeren uit het doel geranseld.

Victoria bouwde vervolgens de voorsprong uit naar 5-0. Schop maakte zijn 2e treffer uit een strafcornervariant. Hiermee was de wedstrijd beslist en het verweer van Laren gebroken. Zo leek het, want de Larense ploeg knokte zich terug in de wedstrijd.

Duco van Nek zorgde met een prachtige backhand voor 5-1 en even later benutte Charbon een strafcorner voor de 2e Larense treffer. Vervolgens tekende Daan Bonhof voor de 5-3, waardoor het duel, dat beslist leek, een spannend slot tegemoet ging.

In die slotfase kreeg Laren kansen, maar doelman Forfeta hield Victoria op de been. En dat was broodnodig want de Rotterdamse ploeg kwam er nauwelijks meer aan te pas. Laren zette vol druk, maar kreeg de deksel op zijn neus toen Victoria bij een spaarzame uitbraak scoorde. Het was Van Tongeren die voor de 6-3 tekende. Het slotakkoord was voor Laren dat uit een corner nog scoorde via Charbon, maar het was te weinig om Victoria nog van de titel te houden.

Amsterdam MB1-Den Bosch MB1 3-1 (1-1)

Het duel was een herhaling van de finale van vorig jaar en net als in 2015 was Amsterdam te sterk.

Amsterdam, dat geen enkel puntenverlies leed tijdens de landelijke competitie, nam na de afslag het initiatief. Het zette Den Bosch vast op eigen helft. Het leidde in die beginfase niet tot grote kansen. Nadat het duel meer in evenwicht was geraakt, verdiende Amsterdam de eerste strafcorner van de wedstrijd.

De inzet van Hanna Bergkamp werd goed gered door keepster Rosalie Lubeck. Even later was het wel raak. Karlijn Goes zette de titelverdediger op voorsprong.

Den Bosch kwam pas na de openingstreffer wat meer op de Amsterdamse helft. De Bossche ploeg was in de laatste fase van de eerste helft dichtbij de gelijkmaker. Noor Omrani gaf de bal aan Laura Janssen die uithaalde. Ze zag haar bal echter voorlangs het Amsterdamse doel gaan.

De Bossche ploeg kreeg vervolgens 2 strafcorners te nemen. Bij de 1e stuitte Omrani op keepster Zoë van den Barselaar en de 2e corner werd door Danique van der Veerdonk naast geschoven. Vlak voor rust kwam Den Bosch alsnog op 1-1. Omrani strafte Amsterdams balverlies in de cirkel meedogenloos af.

Nadat Den Bosch in de tweede helft een ondertalsituatie had overleefd, moest het toch een tegentreffer incasseren. Een strafcorner werd door Goes verzilverd. Den Bosch ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook kansjes. Een schot van Anick van Rooijen belandde op de paal en keepster Van den Barselaar redde op de inzet van Madelief van Pinxteren.

Het was echter Amsterdam dat scoorde. Een uitbraak over rechts werd met nog zo’n 12 minuten op de klok afgemaakt door Noor de Baat. Daarna kregen beide ploegen nog wat kansjes, maar er werd niet gescoord.

In de slotfase moest Amsterdam met een speelster minder verder, nadat Floor de Haan een gele kaart had gekregen. Den Bosch kreeg vervolgens nog twee strafcorners, maar die leverden geen groot gevaar op waardoor Amsterdam de landstitel kon gaan vieren.

1-0 Karlijn Goes
1-1 Noor Omrani
2-1 Karlijn Goes (sc)
3-1 Noor de Baat